دوره 10، شماره 2 - ( تابستان 1397 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 122-114 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، مرکز تحقیقات اعتیاد و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
2- کارشناس ارشد روانشناسی، مرکز تحقیقات اعتیاد و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
3- استادیار روانپزشکی، مرکز تحقیقات اعتیاد و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
4- مرکز تحقیقات اعتیاد و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
5- دانشیار روانپزشکی، مرکز تحقیقات اعتیاد و علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، s.kavehhojjat1@gmail.com
چکيده:   (4298 مشاهده)
مقدمه: مراکز ترک اعتیاد ازجمله مراکزی هستند که درزمینه‌ی درمان و بازپروری معتادان نقشی اساسی دارند. در این مراکز، تیم درمان شامل پزشک / روانپزشک، پرستار، روانشناس و مددکار می باشد که به دلیل ماهیت بیماری اعتیاد و مشکلات در ارتباط با این بیماران، در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند. لذا این پژوهش باهدف تعیین رابطه بین ویژگی‌های شخصیتی و طرح‌واره‌های ناسازگاری اولیه با فرسودگی شغلی در درمانگران اعتیاد به مرحله اجرا درآمد.
روش کار: این مطالعه  توصیفی و از نوع همبستگی بوده که بر روی 210 درمانگر اعتیاد شاغل در مراکز ترک اعتیاد خراسان شمالی که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند انجام شد. برای این کار از پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلش، خصوصیات شخصیتی نئو و طرح‌واره‌های ناسازگار اولیه یانگ، همچنین چک‌لیست خصوصیات دموگرافیک استفاده شد و از آزمون تحلیلی ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین ارتباط میان متغیرها استفاده شد.
یافته‌ها: میانگین سنی افراد موردبررسی 35 سال بود. بین ویژگی شخصیتی برونگرایی با خستگی هیجانی و همچنین بین ویژگی شخصیتی انعطاف پذیری و خستگی هیجانی و نیز بین خصوصیت شخصیتی روان‌نژندی با میزان کفایت شخصی ارتباط منفی معناداری وجود داشت. بین ویژگی شخصیتی برونگرایی باکفایت شخصی و بین طرح‌واره اولیه گوش‌به‌زنگی و حوزه بریدگی و طرد با خستگی هیجانی همبستگی مثبت و معنادار وجود داشت.
نتیجه گیری: برخی از خصوصیات شخصیتی و طرح‌واره‌های ناسازگار می توانند فرسودگی شغلی را در گروهی از درمانگران پیش‌بینی کنند. به نظر می¬رسد این گروه از درمانگران نیازمند بررسی و مداخلات مشاوره¬ای می‌باشند.
متن کامل [PDF 763 kb]   (1622 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1397/2/25 | پذیرش: 1397/5/3 | انتشار: 1397/7/7

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.