دوره 11، شماره 2 - ( تابستان 1398 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 44-36 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری بیابان زدایی، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2- هیات علمی، گروه مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، mhalizadeh@gau.ac.ir
3- هیات علمی، گروه مدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4- هیات علمی، گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکيده:   (2962 مشاهده)
مقدمه: منشأ گردوغبارها اغلب ناشی از فرایند فرسایش بادی میباشد، اما گاهی گردوغبار منشأ صنعتی داشته و ناشی از فعالیت صنایع میباشد که ریز گرد صنعتی نامیده میشود. ازجمله این صنایع، سنگ شکنها هستند که مواد معدنی طی فرایند کوبیده شدن به قطعات کوچکتر تبدیل میشوند. هدف از این پژوهش تأثیر غبار محیطی سنگشکنهای بوکسیت کارخانه آلومینای جاجرم بر غلظت آرسنیک و نیکل در خاک سطحی منطقه میباشد.
روش کار: در این مطالعه از عمق 2-0 سانتی­متری خاک از مجاور سنگ­شکن بوکسیت نمونه­برداری انجام شد که از تعداد 47 نمونه خاک، تعداد 22 نمونه خاک بر روی ترانسکتی به طول 3000 متر، در جهت باد فرساینده و تعداد 24 نمونه خاک بر روی ترانسکتی به طول 5000 متر، در جهت باد غالب و حداقل سه نمونه  خاک از منطقه شاهد، برداشت شد. غلظت نیکل و آرسنیک با استفاده از روش پلاسمای جفت شده القایی(ICP-OES) سنجش گردید.     
یافته ها: نتایج بهدستآمده در مقایسه با استاندارد کیفیت منابع خاک سازمان حفاظت محیط زیست نشاندهنده بالا بودن نسبی مقدار آرسنیک و نیکل در پاییندست سنگشکن بوکسیت خصوصاً در امتداد باد غالب منطقه بود. لذا در امتداد باد فرساینده نیز تا حوالی محدوده کارگاهی و در امتداد باد غالب تا حدود 1200 متری، فلزات سنگین موردنظر خصوصاً آرسنیک بالاتر از حد استاندارد بودند.
نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان می دهد که سیستم نمره دهی آلوارادو و RIPASA می توانند در تشخیص بیماران مبتلا به آپاندیسیت حاد مفید باشند. این دو روش به سادگی قابل اجرا هستند و ارزان و در دسترس می باشند. روش RIPASA دارای ویژگی و ارزش اخباری مثبت بالاتری نسبت به روش آلوارادو می باشد لذا توصیه می شود از روش RIPASA در تشخیص آپاندیسیت حاد استفاده گردد.
متن کامل [PDF 1153 kb]   (1437 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1397/6/20 | پذیرش: 1397/11/27 | انتشار: 1398/7/13

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.