دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1399 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 46-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.NKUMS.REC.1396.384


XML English Abstract Print


1- کارشناسی ارشد فیتوشیمی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی میکروبیولوژی، مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
3- کارشناسی ارشد فیتوشیمی، مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
4- کارشناسی علوم آزمایشگاهی، مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
5- دکتری تخصصی بیوتکنولوژی، مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
6- دکتری تخصصی طب چینی، مرکز تحقیقات فرآورده های طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، arezoopayman@yahoo.com
چکيده:   (2600 مشاهده)
مقدمه: با افزایش مقاومت های ناشی از استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک های صناعی، یافتن داروهای جایگزین با خواص ضدباکتریایی و کمترین عوارض جانبی ضروری است. هدف از این بررسی تاثیر نوع حلال های مختلف در استخراج مواد موثره ضد باکتریایی گیاه و شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانسL.   Arenaria hispanica در استان خراسان شمالی می باشد.
روش کار: گیاه مرجانه ( Arenaria hispanica L. ) پس از جمع آوری و خشک نمودن، توسط حلالهای مختلف به روش خیساندن عصاره گیری گردید، اسانس‌گیری توسط دستگاه کلونجر انجام و ترکیبات اسانس توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد آنالیز قرار گرفت. بررسی خاصیت ضد باکتریایی به روش دیسک دیفیوژن، چاهک و تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی و کشندگی انجام شد.
یافته ها: عصاره های مورد آزمایش فقط بر روی باکتری های گرم مثبت تاثیر داشته و اثر مهاری عصاره متانولی بیشتر از سایرین بود. اشرشیاکلی مقاوم ترین و باسیلوس سرئوس حساس ترین باکتری شناخته شدند و هیچگونه تفاوت آماری معنی داری در بین گروه های مختلف مشاهده نشد p>0.05)). نتایج MIC/MBC نشان داد که هیچ کدام از عصاره های تست شده قادر به مهار یا حذف باکتری های مورد آزمایش نبوده و نیاز به غلظت های بالاتر می باشد. عمده ترین ترکیب در اسانس   Nonadecane شناسایی شد.
نتیجه گیری: عصاره های مختلف در مقایسه با آنتی بیوتیک های تجاری اثر ضد باکتریایی کمتری داشته و در آنالیز نتایج GC/MS نیز تعداد ترکیبات کمی شناسایی گردید

واژه‌های کلیدی: Arenaria hispanica، ضد باکتریایی، اسانس، عصاره
متن کامل [PDF 1832 kb]   (1302 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1398/6/12 | پذیرش: 1398/12/17 | انتشار: 1399/4/8

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.