دوره 12، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.NKUMS.REC.1398.064


XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکترای عمومی دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
2- دکتری تخصصی طب چینی، مرکز تحقیقات فرآوردههای طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
3- استادیار، گروه ترمیمی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
4- دکتری تخصصی پزشکی اجتماعی، گروه پزشکی اجتماعی و اخلاق، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
5- استادیار، گروه پریودانتیکس، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
6- دانشجوی دکتری تخصصی میکروبیولوژی، مرکز تحقیقات فرآوردههای طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، parastoozarghami@yahoo.com
چکيده:   (2646 مشاهده)
مقدمه: پوسیدگی دندان یکی از بیماریهای مهم و هزینه بر در دنیا محسوب می شودکه علت اصلی آن تشکیل بیوفیلم توسط باکتری ها مختلفی میباشد. هدف ازاین پژوهش بررسی اثر سینرژیستی ضد باکتریایی دو گیاه رزماری و میخک بر بازدارندگی رشد و تشکیل بیوفیلم حاصل از باکتریهای استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوک سانگوئینیس میباشد.
روش کار: دو گیاه دارویی رزماری (Eugenia caryophyllata) و میخک (Rosmarinus officinalis) پس از جمع آوری و خشک نمودن، توسط حلال متانول به روش خیساندن عصاره گیری گردید و بررسی خاصیت ضدباکتریایی به روشهای دیسک دیفیوژن، چاهک پلیت و سنجش میزان تشکیل بیوفیلم انجام شد.
یافته ها: آنالیز نتایج در روش دیسک و چاهک نشان داد که غلظت100mg/ml میخک قویترین اثر ضدباکتریایی را در بین  غلظتهای مختلف از خود نشان داده و باکتری استرپتوکوکوس موتانس حساستر از استرپتوکوکوس سانگوئینیس مشاهده شد. نتایج سنجش میزان تشکیل بیوفیلم نیز نشان داد که فقط غلظت 100 و 80 mg/ml میخک قادر به مهار بیوفیلم استرپتوکوکوس موتانس بوده و هیچکدام از عصارهها قادر به حذف بیوفیلم حاصل از استرپتوکوکوس سانگوئینیس نشدند.
نتیجه گیری: غلظتmg/ml 100 گیاه میخک اثر ضدباکتریایی مشابه و یا بیشتری در مقایسه با دهانشویه کلرهگزیدین تجاری داشته و میتواند برای تحقیقات آتی جهت ساخت دهانشویه گیاهی مورد بررسی قرار گیرد.
متن کامل [PDF 468 kb]   (1329 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1399/3/7 | پذیرش: 1399/5/21 | انتشار: 1399/10/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.