1- دانشجوی دکتری، گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران ، S_m_mofidi@iust.ac.ir
3- استاد، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکيده: (1125 مشاهده)
مقدمه: بهطورکلی، طراحی ساختمان بیمارستان بهعنوان یک کار پیچیده در ابعاد عملکردی پذیرفته شده است. این مقاله تأثیر نور روز را در طراحی فضاهای درمانی برای ایجاد محیط درمانی کارآمد بررسی میکند. هدف این مقاله آشنا کردن برنامهریزان فضاهای درمانی نسبت به نقش تعیینکننده نور روز و چالشهای مربوط به آن است.
روش کار: بهمنظور تجسم الگوهای فکری، ساختاری و پویایی پیشینههای کتابشناختی در این حوزه تحقیقاتی، 121 پژوهش مرتبط به موضوع از بین مقالات پایگاههای معتبر اطلاعات علمی بررسی شدند.
یافتهها: تحقیقات به 4 طبقه اصلی تقسیم شد؛ گروه اول تحقیقاتی که تمرکز خود را بر نقش نور طبیعی در بهبود عملکرد ساختمان (تأمین کیفیت محیط داخلی و کاهش مصرف انرژی) قرار دادهاند. تحقیقات گروه دوم بر نقش نور طبیعی در بهبود سلامت بیماران (سلامت روانی-ذهنی و جسمانی) تمرکز دارند. گروه سوم نقش نور طبیعی را در بهبود کارایی کادر درمان و گروه چهارم نقش نور طبیعی را در بهبود آلودگیهای محیطی مدنظر قرار دادهاند.
نتیجه گیری: بررسی متون نشان میدهد افزایش دسترسی به نور روز در فضاهای درمانی، با کاهش مصرف انرژی، بهبود کارایی ارائه مراقبتهای بهداشتی و کوتاه کردن مدت بستری بیمار همراه است. بهینهسازی فضاهای درمانی بر این اساس علاوه بر اینکه موجب رضایتمندی کاربران میشود، بهطور قابل توجهی هزینههای مراقبتهای بهداشتی را کاهش میدهد و تأثیرات مثبتی بر پایداری اقتصادی این فضاها دارد.
نوع مطالعه:
مقالات مروری |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1400/10/9 | پذیرش: 1401/4/1 | انتشار: 1401/12/7