۱۳ نتیجه برای جعفرزاده
عباس شاهسونی، مریم یار احمدی، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، ابوالفضل نعیم آبادی، محمد حسن محمودیان، حامد صاکی، حمد حسین صولت، زهرا سلیمانی، کاظم ندافی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۸۹ ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: گرد و غبار یکی از پدیده های جوی است که آثار و پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی برجای می گذارد. طوفانهای گرد و غباری اثرات مضری بر سلامت و اقتصاد جامعه و تغییر اقلیم دارند. شناخت ماهیت، منشاء و اثرات طوفانهای گرد و غباری در تعیین روشهای کنترل آن نقش بسزایی دارد. در این مقاله در مورد عوامل ایجاد کننده گرد و غبار و اثرات آن بر محیط زیست، سلامت، اقتصاد و همچنین روشهای منشاءیابی و کنترل طوفانهای گرد و غباری بحث گردیده است. روش کار: این تحقیق یک مطالعه مروری است که در مورد تاثیرات طوفانهای گرد و غباری با کلمات کلیدی ،Dust Storm Air Pollution ،Health ،Environmental Impacts با جستجوی مقالات در پایگاههای اطلاعاتی Google ،Science Direct Magiran ، Springer ،Scholar و Iran Medex از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۱ انجام گرفت. در مجموع ۲۰۰ مقاله استخراج شده که پس از پایش ۵۹ عدد از مقالات آنها که مرتبط با موضوع مورد تحقیق بودند، استفاده گردید. نتیجه گیری: ذرات تولید کننده گرد و غبار تا ارتفاع ۶ کیلومتر صعود و تا مسافت ۶۰۰۰ کیلومتر انتقال یافته، و دید افقی را به ۱۰۴ تا ۱۰۳ متر کاهش می دهند. غبار اتمسفری مانع از نفوذ نور خورشید و کاهش تولیدات کشاورزی به میزان ۳۰ - ۵ درصد گردیده و منجر به افزایش شیوع بیماریها از جمله مننژیت و تب دره و آسم و بیماریهای ویروسی، صدمه به DNA سلولهای پوست و ریه می گردد. به ازای افزایش هر ۱۰ میکروگرم در متر مکعب در غلظت ذرات معلق کوچکتر از ۱۰ میکرون در زمان پدیده گرد و غبار، میزان مرگ و میر، ۱ درصد افزایش می یابد.
حبیبه سادات شاکری، محمدحسن جوکار، فاریا جعفرزاده، سجاد نور شفیعی، سعید اخلاقی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( پاییز ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک یک بیماری مزمن است که تقریبا تمام ارگانهای بدن را درگیر می کند. کورتیکو استرویید ها و داروهای سرکوب ایمنی از درمانهای رایج است که همراه با عوارض فراوان بخصوص عفونت می باشد. در این مطالعه به بررسی شیوع و همچنین نوع عفونت با نوع درمان می پردازیم. مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی ۹۴ بیمار مبتلا به لوپوس اریتماتوتی سیستمیک مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا در سال ۱۳۸۴ هجری شمسی به صورت تصادفی انتخاب و تحت نظر قرار گرفتند. این ۹۴ بیمار مراجعه کننده به بخش داخلی ـ روماتولوژی، به صورت تصادفی تحت معاینه و تستهای تشخیصی آزمایشگاهی قرار داده و مرحله فعالیت بیماری در آنها ارزیابی گردید. اطلاعات دارویی مرتبط با نوع و دوز مصرفی بیماران نیز ثبت گردید. یافته ها: از این تـــــعداد (۸۱ نفر) ۲/۸۶% زن و (۱۳ نفر) ۸/۱۳% مرد بودند. میانگین سنی در مجموع ۴/۹ ± ۱۲/۲۸ سال بود. از بیماران مورد مطالعه در ۳۴% (۳۲ نفر) تشخیص عفونت وجود داشت. نتیجه گیری: شیوع عفونت در بیماران لوپوسی و الگوی شیوع پاتوژن، نوع پاتوژن و محل درگیری در بیماران مطابق با دیگر نقاط دنیاست. افزایش دوز استروئید با افزایش شیوع عفونت همراه می باشد.
محسن آباد، رضا گنجی، الهام شریفیان، رسول نیکدل، مهسا جعفرزاده حصاری، فاطمه جعفرزاده حصاری،
دوره ۶، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: تغییر در روش های زندگی و تغذیه درجوامع مختلف، افزایش متوسط عمر و امید به زندگی، رخداد سرطان درجمعیت ها را افزایش داده است براساس آخرین بررسی های آماری و اپیدمیولوژیک در ایران، بعد از بیماری های قلبی و عروقی و حوادث، سرطان ها سومین عامل مرگ به حساب می آیند. هدف از انجام این مطالعه بررسی توزیع اپیدمیولوژیک انواع سرطان در استان خراسان شمالی می باشد. مواد و روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی و گذشته نگر بود که اطلاعات لازم درباره ثبت موارد سرطان، در فاصله زمانی فروردین ۱۳۸۲ تا اسفند ۱۳۹۱ از از پرونده های بیمارستان و مراکز پاتولوژی شهر بجنوردجمع آوری گردید. داده های تکراری تا حد امکان حذف شد. نوع سرطان و محل درگیری با توجه به کدگذاری بین المللی سرطان ها (ICD- O) کدگذاری شد و همراه با سایر اطلاعات دموگرافیک بیماران ( سن، جنس، محل سکونت) جهت آنالیز وارد نرم افزار SPSS گردید. یافته ها: در مجموع نتایج بررسی ده ساله، ۲۳۱۰ مورد ثبت جدید مورد بررسی قرار گرفته است. که ۱/۵۸% آن ها را مردان و ۹/۴۱% آن ها را زنان تشکیل داده اند (M:F=۱,۴). مجموع کل بیماران زن و مرد بدون احتساب سرطان های ثانویه ( متاستاز) ۲۳۱۰ مورد بوده است. میزان شیوع بیماری بر حسب موارد ثبت شده و متوسط جمعیت استان خراسان شمالی، در سال ۱۳۹۱ ۵/۹۴ در صد هزار نفر بوده و از نظر فراوانی، شایعترین سرطان ها در دو جنس به ترتیب پوست، مری و معده و در مردان پوست، معده و مری و در زنان پوست و پستان و مری تشکیل داده اند. نتیجه گیری: با توجه به وجود مراکز پاتولوژی متعدد در مرکز استان(بجنورد) و سایر شهرستان های استان و انتخابی بودن مرکز نمونه گیری، جهت انسجام در ثبت سرطان ها، لازم است سیاست های مناسب نسبت به ثبت دقیق موارد سرطان (کد بندی سرطان ها و منطقه سکونت) و ارائه پژوهش های تکمیلی به منظور شناسایی عوامل خطر سرطان های شایع در استان اتخاد شود.
مهسا جعفرزاده حصاری، مهری رجالی، بهزاد مهکی، حسین اختردل، فاطمه جعفرزاده حصاری،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: سل یک بیماری باکتریال است که بوسیله مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود. سل ریوی بیش از ۸۰% موارد سل را تشکیل می دهد. با وجود دسترسی به درمان مؤثر برای بیماری سل ریوی، زمان منفی شدن اسمیر خلط بیماران مبتلا تحـت تـأثیر عوامل مختلف، مطابق انتظار نیست. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر دوره زمانی منفی شدن اسمیر خلط بیماران سل ریوی در استان خراسان شمالی می باشد.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر یک کوهورت تاریخی است که در آن همه موارد مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت استان خراسان شمالی، طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴، وارد مطالعه گردیدند. اطلاعات بیماران از نرم افزار ثبت بیماران و همچنین دفاتر ثبت سل موجود در مراکز بهداشت استخراج گردید. ارتباط طول دوره زمانی منفی شدن اسمیر خلط بیماران با عوامل موثر بر آن با آزمون رگرسیون لجستیک رتبه ای و با پیامد درمان با استفاده ار رگرسیون لجستیک چند گانه تعیین گردید.
یافته ها: در پایان ماه دوم درمان، میزان منفی شدن اسمیر خلط ۶/۷۲% بود. داشتن اعتیاد در افراد شانس منفی نشدن اسمیر خلط در پایان ماه ششم را ۱۵۱/۳ برابر میکند (۰۳۴/۰p=) و همچنین افزایش چگالی باسیل نیز رابطه معنی دار با طول دوره زمانی منفی شدن اسمیر خلط نشان داد )۰۰۱/۰ (p<.
نتیجه گیری: یافته های نشان داد طول دوره زمانی منفی شدن اسمیر خلط در بیماران در پایان ماه دوم درمان، نشان دهنده دست نیافتن به میزان مورد انتظار درمان بیماران مسلول در جامعه مورد مطالعه است.
فاطمه جعفرزاده حصاری، صابر رائقی، محسن آباد، فرهاد وفائی، سیدجواد سیدطبائی، مهسا جعفرزاده،
دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: هیداتیدوزیس از مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است که توسط مرحله لاروی انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس ایجاد میگردد. تاکنون ۵۲ ژنوتیپ مجزا از این انگل ) G۱-۱۰ ( گزارش شده است. مرحله کیستی در انسان به عنوان میزبان واسط اتفاق می افتد.
روش کار: این مطالعه گذشته نگر ) ۵۳۹۳ - ۵۳۸۶ ( بر روی ۹۲ بیمار، که با تشخیص قطعی کیست هیداتیک تحت عمل جراحی در بیمارستانها و مراکز آموزشی درمانی بجنورد قرار گرفته بودند، انجام گرفت. بررسی پاتولوژیکی نشان داد که ۶۲ نمونه در لایه زایای بافت کیست هیداتیک دارای پروتواسکولکس بودند. بعد از استخراج DNA از نمونه های پارافینه،PCR-RFLP با استفاده از آنزیمهای محدود کننده Rsa I و Hep II بر روی ژن ITS۱ انجام شد. در این مطالعه بررسی فیلوژنتیکی با استفاده از ژن میتوکندریایی COX۱ مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج بدست آمده با الگوی برش آنزیمی ژن ITS۱ و همچنین ترادف ژن COX۱ و رسم درخت فیلوژنتیک نشان میدهد که تمامی ژنوتیپ ها G۱ یا سویه گوسفندی است. ترادف ها در بانک ژن جهانی با شماره دستیابیKY۴۸۵۹۹۳ تا KY۴۸۶۰۰۷ قابل دسترسی است.
نتیجه گیری: با مطالعه دموگرافیکی و ویژگی ثبت شده بیماران و تعیین ژنوتیپ های انگل در استان بر اساس میزبان، الگوی انتقال گوسفندی مطرح است. که میتوان الگوی پیشگیری مناسب را با توجه به زندگی روستایی ارائه داد.
ابراهیم بازخانه، مهسا جعفرزاده حصاری، زهرا جهانی، فاطمه جعفرزاده حصاری، معصومه صولتی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: سندرم باردت بیدل ( BBS ) یکی از اتوزومال های نادر است که اختلالات چندگانه در اندامهای بدن ایجاد میکند و با چاقی شکمی، عقب ماندگی ذهنی، پلی داکتیلی، دیستروفی شبکیه، رتینوپاتی پیگمانته، هیپوگنادیسم و یا هیپوژنیتالیسم و نارسایی کلیه شناخته میشود. علائم و نشانههای این بیماری حتی در میان اعضای یک خانواده و در بین مبتلایان متفاوت است.
گزارش مورد: در این مقاله یک پسر ۸ ساله و یک دختر ۱ ساله با نشانه های واضح سندرم باردت بیدل معرفی میگردد. والدین این خواهر و برادر هیچ نسبت فامیلی ندارند.
نتیجه گیری: باردت بیدل نشانگان نادر، اغلب فراموش شده یا تشخیص داده نشده است که باید بی درنگ توسط پزشکان متخصص کودکان شناسایی و به موقع به متخصصین چشم، غدد و کلیه ارجاع داده شود. با توجه به وفور بیشتر این سندرم در میان ازدواجهای فامیلی و عدم خویشاوند بودن والدین این کودکان، اهمیت مراجعه به مراکز مشاوره ژنتیک جهت کلیه زوجین بخصوص زوجین دارای شجره فامیلی این بیماری مشخص میگردد.
سعیده قضایی زیدانلو، مهسا جعفرزاده،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: مطالعات پراش اشعه ایکس آشکار کرد که گوانینهای موجود در یک رشته ممکن است به شکل چهارتایی آرایش یابند و یک ساختار چهار رشتهای بنام مارپیچ چهار رشتهای گوانینی تشکیل دهند. مطالعات بیوانفورماتیک، احتمال تشکیل ساختار چهار رشتهای گوانینی را در ژنهای کلیدی انسان از جمله تومور ویلمز ۱ (WT۱) مطرح نمودند. هدف این مطالعه، بررسی in silico توالی غنی از گوانین در پروموتر ژن WT۱ از لحاظ مستعد بودن برای تشکیل ساختار چهار رشته درونمولکولی بود.
روش کار: برای شناسایی حضور توالیهای مستعد چهار رشته شدن در ناحیه تنظیمی ژن WT۱، ابتدا توالی پروموتری ژن از بانک ژنی NCBI استخراج شد. توالی مورد نظر توسط نرم افزار نقشه یاب آنلاین توالیهای پلیگوانینی مستعد چهاررشته شدن (QGRS Mapper)، از لحاظ حضور نواحی مستعد چهاررشته شدن بررسی شد.
یافته ها: با استفاده از داده های حاصل از بررسی با نرم افزار نقشه یاب، بر اساس نمره G، سه توالیهای مناسب در ناحیه پروموتری ژن WT۱، با بیشترین احتمال برای تشکیل ساختار چهار رشتهای شناسایی شد. نکته ارزشمند در این بررسی، حضور جایگاههای شناسایی تعداد زیادی از فاکتورهای رونویسی در این سه ناحیه بود.
نتیجه گیری: اغلب توالی های مستعد چهاررشته شدن در مناطق پروموتری آنکوژنها واقع شده اند. این یافته ها، دانشمندان را به این سو هدایت کرده که این ساختارها ممکن است دارای نقش مهم فیزیولوژیکی در شرایط درون سلول باشند. پس با شناسایی و هدف قرار دادن این توالی ها در نواحی تنطیمی ژنها، میتوان بیان آن ژن را کنترل نمود
تکتم جعفرزاده، علی اکبر سلیمانیان، محمد محمدی پور،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: هدف از مطالعه حاضر ارائه مدل علی پیش بینی خشونت خانگی علیه زنان بر اساس ناگویی هیجانی و عملکرد خانواده با واسطه گری تمایز یافتگی در زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهری، شهر بجنورد انجام شده است.
روش کار: پژوهش حاضراز نوع ساختاری است و جامعه آماری کلیه زنان مراجعه کننده به تعداد ۱۳۳۵ نفر میباشد. حجم نمونه بر فرمول کوکران ۲۵۰ نفر برآورد شد. روش نمونه گیری خوشهای تک مرحلهای بوده است. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های خشونت خانگی، ناگویی هیجانی، عملکرد خانواده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Amos ، روش معادلات ساختاری، تحلیل مسیر استفاده شدند.
یافته ها: یافته ها نشان داد که عملکرد خانواده با ناگویی هیجانی تمایز یافتگی زنان در سطح اطمینان ۹۹ % معنا دار است.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمایز یافتگی میتواند نقش میانجیگری در پیش بینی خشونت خانگی داشته باشد.
مریم امیدی، سیده محبوبه رضائیان، الهام شریفیان، عطیه کلاته، زهرا مقدسی، معصومه جعفرزاده، نسرین یزدی زاده، مهدیس مهرابی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: ماماها در مراقبتهای روزانه خود همواره با چالشهای اخلاقی مواجهه می شوند، بنابراین باید از جنبه های قانونی و قوانین حرفهای خود آگاهی کافی داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی ماماها از کدهای اخلاقی و قوانین و مقررات مامایی در بیمارستانهای تابعه استان خراسان شمالی در سال۹۷انجام شد.
روش کار: این مطالعه توصیفی-مقطعی در سال۱۳۹۷ بر روی ماماهای شاغل در بخش زایمان بیمارستانهای تابعه استان خراسان شمالی به روش سرشماری انجام شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه مشخصات فردی، پرسشنامه تعیین آگاهی کدهای اخلاق حرفهای و قوانین و مقررات مامایی بود. تجزیه تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه ۱۶و آزمونهای آماری توصیفی، من ویتنی یو، کروسکال والیس ، ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. میزان P کمتر از۰۵/۰ معنی دار درنظر گرفته شد.
یافته ها: در این پژوهش میانگین آگاهی ماماها از کدهای اخلاق حرفهای ۸۸/۱± ۸۲/۷ و میانگین آگاهی ماماها از قوانین و مقررات مامایی ۸۹/۲ ± ۷/۱۲ میباشد. اکثر افراد میزان آگاهی متوسطی از کدهای اخلاق حرفه ای ۶۶ ۶/۷۸ % داشتند، ۴۰ ۶/۴۷ % نفر از واحدهای پژوهش آگاهی ضعیف و ۴۰۶/۴۷ % نفر آگاهی متوسط از قوانین و مقررات مامایی داشتند.
نتیجه گیری: به علت کافی نبودن آگاهی ماماها از کدهای اخلاقی و قوانین و مقررات مامایی، اجرای برنامه های بازآموزی جهت ارتقای آگاهی افراد به منظور بهبود عملکرد و افزایش رضایت و همچنین کاهش خطاهای بهداشتی درمانی ضروری به نظر میرسد.
شاهین مافی نژاد، قاسم بیانی، حجت الله احتشام منش، منا اکبریان ثانی، فرشته حسن زاده، معصومه جعفرزاده،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: ماکروزومی عارضه ای شایع در زمینۀ زنان و مامایی است و عوارض آن همواره مادر و جنین را در معرض خطر قرار می دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان بروز ماکروزومی و ریسک فاکتورهای مرتبط در مادران باردار شهر بجنورد می باشد.
روش کار: این مطالعه مقطعی-تحلیلی در ۷۹۰۸ مادران باردار مراجعه کننده به بیمارستان بنت الهدی انجام شد. مادران با زایمان ماکروزومی به عنوان گروه مورد و به همان تعداد از زنان با زایمان ترم و نرمال به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. اطلاعات با نرم افزار۲۴ SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: میانگین سنی مادران، افزایش وزن بارداری و طول مدت بارداری مادران با نوزاد ماکروزوم بطور معناداری بیشتر بود.سابقه زایمان قبلی نوزاد ماکروزوم و افزایش قند خون مادر به طور مستقیم با افزایش بروز ماکروزومی مرتبط بود. ماکروزومی بر افزایش ریسک ناهنجاری در نوزادان، دیستوشی شانه، شکستگی استخوان ترقوه، فلج شبکه بازویی،عارضه مادری خونریزی بعد از زایمان و افزایش انجام سزارین تاثیری نداشت. در تمامی محاسبات ۰/۰۵>pبه عنوان سطح معناداری در نظر گرفته شد.
نتیجه گیری: با توجه به بروز ماکروزومی در شهر بجنورد و ارتباط معنی دار آن با عوامل خطری مانند افزایش سن مادر،افزایش وزن بارداری و افزایش طول مدت بارداری، دیابت مادر و سابقه تولد ماکروزومی برنامه ریزی مناسب برای باردار شدن و ورود به بارداری با وزن مناسب و برخورداری از یک رژیم غذایی متنوع و سالم، باعث حفظ و ارتقای سلامت مادران وتولد نوزادان در دامنه وزن طبیعی میگردد
محمدرضا تقوی، اعظم زیبایی، مهسا جعفرزاده حصاری، پریسا رزازان، افسانه جعفری مقدم،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
مقدمه: امروزه پرستاران شاغل در محیط های بهداشتی به علت وضعیت حرفه ای و نقش خود، به طور فزاینده ای با معضلات اخلاقی و معنوی پیچیده ای مواجه هستند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط شجاعت اخلاقی و حساسیت اخلاقی پرستاران در بیمارستانهای منتخب دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی انجام شده است.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه تحلیلی- مقطعی با ۲۲۰ نفر حجم نمونه می باشد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. در این مطالعه از پرسشنامه های جمعیت شناختی ، حساسیت اخلاقی و شجاعت اخلاقی برای جمع آوری داده ها استفاده شده. روایی و پایایی پرسشنامه ها با استناد به مطالعات و بررسی پژوهشگر لحاظ گردید داده ها پس از جمع آوری توسط SPSS نسخه ۲۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج ، میانگین نمره حساسیت اخلاقی ۰۸/۱۷ ±۳۳/۹۰ و بیشترین حساسیت اخلاقی در بعد رفتار اخلاقی بود . شجاعت اخلاقی با میانگین۶۰/۱۲ ± ۹۶/۹۱ و بیشترین شجاعت اخلاقی در بعد حرکتی بیش از توان با میانگین ۸۷/۴ ± ۹۵/۱۸ گزارش گردید. تحلیل های آماری همبستگی مثبت بین حساسیت اخلاقی با شجاعت اخلاقی را نشان داد (۰۰۰۲/۰ P= ، ۲۵/۰ r=).
نتیجه گیری: همبستگی مثبت بین شجاعت اخلاقی با حساسیت اخلاقی در پرستاران می تواند این رهنمون را داشته باشد که ارتقاء سطح آگاهی پرستاران در اصول اخلاقی و افزایش توان حساسیت اخلاقی آنها می تواند موجب گسترش رفتارهای شجاعانه اخلاقی نیز شود.
حسین کمالی، الهام خداوردی، نازنین جعفرزاده، الهه رجبی ضیاءالدین، سیده نساء رضائیان شیاده، فرزین هادی زاده،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: این مطالعه قصد توسعه یک سیستم دارورسانی تشکیلشونده در محل تزریق برای دارورسانی ریسپریدون بهمنظور بهبود روش های درمانی شیزوفرنی دارد. ریسپریدون بهعنوان دارویی ضدسایکوز، برای درمان مشکلات روانی متعددی به کار می رود. ژل کریستال مایع لیپیدی حاوی لیپیدهای متعدد، حلال و پایدارکننده است و در تماس با محیطهای آبی، به ژلی با خاصیت آهستهرهش تبدیل می شود.
روش کار: آزادسازی ناگهانی اولیه برای کریستال مایع، شامل گلیسرول مونواولئات (GMO)، گلیسرول دیاولئات (GDO) و گلیسرول تریاولئات (GTO)، نسبتهای مختلف فسفاتیدیل کولین به روغن و درصد های مختلف حلال ان-متیل-۲- پیرولیدون NMP بررسی شد. مطالعات برونتن، فارماکوکینتیک و بافتشناسی در خرگوشها برای تعیین فرمولاسیون بهینه نهایی کریستال مایع انجام شد.
یافتهها: فرمولاسیون حاوی GDO آزادسازی ناگهانی اولیه کمتری در مقایسه با سایر فرمولاسیون ها نشان داد. مقایسه مطالعات فارماکوکینتیکی نشان داد که پایه کریستال مایع در نسبت فسفاتیدیل کولین به روغن ۲۱/۲ و حلال NMP ۳۰ درصد، سطح آزادسازی یکنواخت تری در مطالعات درونتن و برونتن طی ۶۰ روز نشان داد. داروی Risperdal CONSTA® می تواند به سطح درمانی پس از دو تا سه هفته برسد، در طول زمان تأخیر، تجویز خوراکی دارو مهم است. نتایج حاصل از مطالعات بافتشناسی نیز هیچگونه عارضه جانبی نشان نداد.
نتیجهگیری: این مطالعه به اثر بهتر کریستال مایع بر پایه GDO، در مقایسه با فرمولاسیون تجاری Risperdal CONSTA® تأکید میکند، همچنین، نتایج نشان داد که با یک مرتبه تزریق فرمولاسیون با پایه GDO، آزادسازی دارو در هر دو شرایط برونتن و درونتن، برای مدت دو ماه، در محدوده درمانی باقی می ماند.
امیرحسین مجبوری یزدی، مرضیه محمودی منش، شیما عبداللهی، مهدی حارث آبادی، مریم یزدانی، آذر شکری، یاسمن آل یاسین، فاریا جعفرزاده،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: بیماری التهابی لثه پنجمین عارضه شناختهشده بیماری دیابت است که علاوه بر مشکلات دهان و دندان، میتواند بر کنترل قند خون نیز تأثیرگذار باشد. درمان موجود در حال حاضر، شامل جراحی لثه است که از درمانهای تهاجمی دشوار در بیماران دیابتی است. هدف ما در این مطالعه مرور بررسی اثربخشی کورکومین و نانوکورکومین در بهبود ضایعات پریودنتال در بیماران مبتلا به دیابت است.
روش کار: در این مطالعه مروری سیستماتیک، چهار پایگاه اسکوپوس، پابمد، wos و گوگل اسکولار بدون محدودیت زمان و زبان تا ماه سپتامبر ۲۰۲۳ جستوجو شدند. جستوجو با استفاده از کلیدواژههای MeSH و کلمات متنی مرتبط با «کورکومین»، «ضایعات پریودنتال» و «دیابت» در عنوان و چکیده مقالات انجام شد. عناوین و چکیدهها و متن کامل مطالعات برای یافتن مطالعات واجد شرایط بررسی شد. مقالات پژوهشی اصیلی وارد مطالعه شدند که به بررسی اثر کورکومین یا نانوکورکومین بر شاخصهای بهبود ضایعات پریودنتال در نمونههای دیابتیک انسانی یا حیوانی پرداخته بودند. مقالات گزارش کوتاه و مطالعات مروری حذف شدند.
یافتهها: در نهایت، ۱۰ مطالعه واجد شرایط وارد این مرور سیستماتیک شدند. نتایج مطالعات نشان داد که کورکومین و نانوکورکومین با توجه به اثرهای آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی، میتوانند باعث کاهش رادیکالهای آزاد و همچنین، فاکتورهای التهابی مانند اینترلوکینها و متالوپروتئینازها و کلاژنولیتیکها شوند و به این ترتیب، موجب بهبود التهاب لثه در بیماران دیابتی بهتنهایی یا درکنار روشهای تهاجمی مانند جرمگیری شوند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که کورکومین و نانوکورکومین ممکن است در کاهش التهاب لثه و کاهش تحلیل استخوان در بیماران دیابتی مؤثر باشند. بااینحال، برای دستیابی به نتیجهگیری قابل اعتماد، مطالعات انسانی بیشتری در این زمینه نیاز است.