مطهره رحیمی، ، فرزانه وفایی، محمد ناصر شافعی، سعید نیازمند، ابوالفضل خواجوی راد، عاطفه امانی، سید محمود حسینی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( پاییز ۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: شواهدی وجود دارد که خطر ابتلا به فشار خون از یک طرف و اختلالات شناختی مربوط به افزایش سن از طرف دیگر در ۲ جنس مونث و مذکر متفاوت است. در مطالعه حاضر اثر افزایش فشار خون ناشی از فنیل افرین بر عملکرد موشهای صحرایی نر و ماده در ماز آبی موریس مقایسه شد. مواد و روش کار: در این مطالعه تجربی ۳۲ موش صحرایی به ۴ گروه تقسیم شدند: گروههای ۱ و ۲ شامل حیوانات کنترل نر و ماده که سالین دریافت کردند و گروه های ۳ و ۴ حیوانات نر و ماده ای که فنیل افرین دریافت کردند (۱۰۰ میکرو گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن، هفته ای یک نوبت و به مدت ۵ دقیقه). زمان سپری شده و فاصله پیموده شده برای رسیدن به سکوی پنهان بین گروههای نر و ماده دریافت کننده فنیل افرین با کنترل مربوطه با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل مقایسه گردید. فشار خون بعد از انجام آخرین تست ماز آبی با استفاده از دستگاه پاور لب ثبت گردید. یافته ها: زمان سپری شده و فاصله پیموده شده در موشهای ماده دریافت کننده فنیل افرین از گروه کنترل مربوطه بیشتر بود (۰۵/ ۰p< و ۰۱/ ۰p<) اگر چه تفاوت معنی داری در این ۲ معیار بین موشهای نر دریافت کننده فنیل افرینو موشهای نر کنترل مشاهده نشد. نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که اثر افزایش فشار خون بر حافظه و یادگیری فضایی در موشهای صحرایی ماده و نر متفاوت می باشد.
هادی کوشیار، هادی عباسپور، حسین کمالی، حسن رخشنده، ابوالفضل خواجوی،
دوره ۴، شماره ۵ - ( ویژه نامه ۹۱ گیاهان دارویی ۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: عفونت زخمهای سوختگی خصوصاً بافت های نکروزه یکی از مشکلات درمان بیماران دچار سوختگی های عمیق محسوب می گردد. با توجه به خواص پروتئولیتیک میوهی کیوی می تواند در کنترل عفونت در این زخمها موثر باشد. مواد و روشکار: این مطالعه تجربی برروی ۱۰ سر موش صحرایی نر بالغ صورت گرفت. پس از بیهوشی هر دو پهلوی رت شیو و با قرار دادن در آب جوش به مدت ۱۰ ثانیه، سوختگی تمام ضخامت به قطر ۳ سانتی متر ایجاد گردید. رت ها به طور تصادفی به سه دسته تقسیم شدند. در دسته اول زخم های سمت راست از میوه کیوی و زخم های سمت چپ از پماد الیز استفاده شد و در دسته دوم زخم های طرف راست از میوه کیوی یا پماد الیز و زخم های طرف دیگر گروه کنترل ۲ و تمامی زخم های دسته سوم گروه کنترل ۱ در نظر گرفته شدند. پانسمان بصورت روزانه و ارزیابی زخم ها با استفاده از ابزار ارزیابی بالینی عفونت زخم دارای روایی و پایایی توسط کمک پژوهشگر بصورت یک سو کور انجام گردید. نتایج با استفاده از SPSS مورد تجزیه تحلیل آماری قرار گرفت. یافته ها: در مدت زمان استفاده از میوهی کیوی تا زمان جداشدن کامل بافت نکروزه (۷/۵ روز) هیچ عفونتی ثبت نشد و این اختلاف با گروه پماد الیز با میانگین دبریدمان ۵/۱۸ روز معنی دار بود (۰۰۱/۰p= ). اما این اختلاف بین گروه الیز و کنترل معنیدار نبود (۰۹/۰= p). نتیجه گیری: میوهی کیوی موجب جلوگیری از عفونت زخم سوختگی و همچنین تسریع در دبریدمان میگردد.
سمیرا شهرکی، ابوالفضل خواجوی، محمود محمودی، نفیسه السادات طبسی، شهرزاد هواه خواه، سارا حسینیان، صغری پرهیزگار، محمد ناصر شافعی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( پاییز ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: کارسینوم سلول کلیه (RCC) کشنده ترین نوع سرطان دستگاه ادراری است. روشهای درمانی آن شامل جراحی، ایمنوتراپی، شیمی درمانی و تعدیل کننده های پاسخ بیولوژیک می باشد. گیاهان دارویی از جمله سیاه دانه نیز در درمان سرطان ها مورد توجه است. لذا در این مطالعه اثر فراکسیون آبی سیاه دانه بر درصد زنده ماندن دو رده سلول سرطانی اپیتلیال کلیه انسان (ACHN) و سلول نرمال اپیتلیال کلیه انسان ( ۲۹۳ GP-) مورد مطالعه قرار گرفته است. مواد و روش کار: در این مطالعه تجربی پس از تهیه عصاره آبی الکلی ۷۰% سیاه دانه و استخراج فراکسیونهای N-هگزان، دی کلرومتان، اتیل استات و N-بوتانل، فراکسیون آبی عصاره سیاه دانه بدست آمد. در این پژوهش ۲ رده سلول سرطانی ACHN و سلول نرمال ۲۹۳ GP-استفاده شد. سلولها پس از انتقال به پلیت ۹۶ خانه در معرض غلظت های مختلف فراکسیون آبی قرار گرفتند و میزان زنده بودن آنها در زمانهای ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت با روش MTT بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به صورت Mean ± SEM ارائه و برای مقایسه متغیرها از آزمون واریانس یک طرفه ANOVA استفاده گردید. یافته ها: اثر فراکسیون آبی سیاه دانه بر درصد زنده ماندن سلولهای ۲۹۳ GP-در غلظت ها و زمانهای مورد نظر تاثیر معنی داری نداشت ولی بطور معنی داری درصد زنده ماندن سلولهای ACHN را بسته به زمان و غلظت نسبت به گروه کنترل و رده سلولی ۲۹۳GP- کاهش داد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که فراکسیون آبی سیاه دانه بطور معنی داری بر رده سلول سرطانی ACHN اثر سیتوتوکسیسیتی داشته ولی بر رده سلولی نرمال ۲۹۳ GP-اثر معنی داری نداشته است.