زمینه و هدف: آپاندیسیت حاد یکی از شایعترین علل جراحی های اورژانس شکمی است. صحت تشخیصی سونولوژیست های با تجربه در تشخیص آپاندیسیت حاد در سونوگرافی بیش از ۹۰% می باشد. سونوگرافی ممکن است علاوه بر آپاندیسیت حاد، بسیاری از بیماریهای با علائم بالینی مشابه را نیز تشخیص دهد.
مواد و روش کار: در یک مطالعه توصیفی و آینده نگر یافته های سونوگرافیک را در ۲۳۰ بیمار مشکوک به آپاندیسیت حاد بررسی شد. بیمارانی که علائم بالینی و آزمایشگاهی تیپیک آپاندیسیت حاد را داشتند از مطالعه حذف شدند. صحت تشخیصی سونوگرافی در تعیین سایر بیماریهای با علائم بالینی مشابه آپاندیسیت حاد در نزد این بیماران ارزیابی شد.
یافته ها: در این مطالعه ۷۲ بیمار (۳۱%) درد شکمی با منشأ ناشناخته داشتند که بدون تشخیص خاصی مرخص شدند. آپاندیسیت حاد در ۷۸ بیمار از ۱۵۸ بیمار قابل پیگیری پس از عمل جراحی و آپاندکتومی ثابت شد و نتیجـــه سونوگرافی در ۷۰ مورد ( ۷/۸۹%) مثبت صحیح بود. از ۸۰ بیمار بدون ابتلا به آپاندیسیت حاد، در ۶۰ مورد (۵/۸۲%) سونوگرافی قادر به تشخیص صحیح علت سایر بیماریها بودکه بیماریهای ژنیکولوژیک حاد شایعترین پاتولوژی و سپس بیماریهای مجاری ادراری، بیماریهای گوارشی سایر موارد بودند.
نتیجه گیری: سونوگرافی روش با ارزشی در بررسی تشخیص های افتراقی آپاندیسیت حاد است و انجام آن در تمام بیمارانی که تشخیص بالینی آپاندیسیت حاد در آنها دو پهلو و نامشخص است پیشنهاد می شود. در بیماران با علائم بالینی آپاندیسیت حاد و سونوگرافی منفی بررسی سونوگرافیک سایر ارگانهای شکمی و حفره لگن و نیز انجام اقدامات تشخیصی، تکمیلی ارزشمند می باشد.