جستجو در مقالات منتشر شده


۷ نتیجه برای فتح

سعید برزگر، فاطمه نادعلی، علی اکبر پورفتح الله، علیرضا عباسپور، سمیه فرخی نیا، یاور شیراوند،
دوره ۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: بالغ بر ۹۰ سال است که خون به صورت سوسپانسیون برای نجات جان افراد زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه با استفاده از تکنیک های جدید و استفاده از کیسه های خون مخصوص، شرایط برای جداسازی و نگهداری اجزای خون در خارج از بدن فراهم شده است. با این وجود همچنان عوارض نگهداری کیسه های خون از چالش های پیش روی تزریق خون است. یکی از این عوارض افزایش تدریجی استرس اکسیداتیو می باشد که در نتیجه عدم تعادل بین واسطه های فعال اکسیژنی و آنتی اکسیدان ها ایجاد می شود. بنابراین تیم تحقیق بر آن شد تا میزان تعادل اکسیدان – آنتی اکسیدان (PAB) را در هفته های متوالی بعد از اهدای خون بررسی نماید. مواد و روش کار: تعداد ۱۰۰ کیسه خون از افراد ۱۸ تا ۵۷ سال با میانگین سنی ۵/۳۵ سال مراجعه کننده به پایگاه انتقال خون شهر بجنورد دریافت گردید. کیسه ها برای مدت ۵ هفته در شرایط استاندارد بانک خون قرار گرفتند. طی هفته های متوالی، پس از بررسی ظاهری خون از نظر سلامت، از کیسه ها نمونه گیری به عمل آمد. آزمایش PAB بر روی نمونه های هر هفته انجام شد. یافته ها: یافته ها افزایش معنی دار تعادل اکسیدان- آنتی اکسیدان طی هفته های متوالی بعد از اهدای خون را نشان داد (۰۰۱/۰p=). همچنین مشخص شد میزان اکسیدان ها از هفته اول بعد از اهدا افزایش می یابد. نتیجه گیری: به تدریج از هفته اول به بعد با افزایش زمان نگهداری کیسه های خون میزان استرس اکسیداتیو افزایش می یابد.


سید ابراهیم حسینی، مریم السادات خسروفرد، داود مهربانی، علیرضا فتحی، مریم رفیعی راد،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: از ریزوم زنجبیل به عنوان یک طعم دهنده مواد غذایی و در درمان بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت استفاده می شود. با عنایت به شیوع دیابت در دوران بارداری و هزینه های سنگین داروهای شیمیایی که در درمان این اختلال به ویژه در دوران بارداری و شیردهی استفاده می شود و عوارض جانبی آن ها بر فرزندان، این مطالعه با هدف بررسی اثر مصرف نئوناتال و پری ناتال عصاره هیدروالکلی زنجبیل بر میزان انسولین و آنزیم های ALT، AST، ALPدرفرزندان بالغ موش‌های صحرایی انجام گردید مواد و روش کار: این یک مطالعه تجربی است که بر روی۷۲ سر موش صحرایی ماده بالغ انجام گرفت. موش‌ها به۹ گروه ۸ تایی شامل گروه‌های کنترل (فاقد تیمار)، شاهدپریناتال و نئوناتال و ۶ دسته تجربی دریافت کننده دوزهای mg/kg ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ عصاره الکلی زنجبیل تقسیم شدند. کلیه تجویزها به صورت خوراکی انجام گرفت. در پایان آزمایشات از قلب حیوانات خون‌گیری و با جداسازی سرم از نمونه‌ها میزان انسولین و آنزیم های ALT، AST، ALP اندازه گیری و نتایج با استفاده از آزمون‌های آماری تجزیه واریانس یک طرفه و دانکن آنالیز گردیدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که عصاره ریزوم زنجبیل باعث افزایش معنی‌دار در میزان هورمون‌ انسولین و کاهش معنادار آنزیم های ALT، AST، ALPدر فرزندان نر و ماده می شود. نتیجه گیری: عصاره ریزوم زنجبیل احتمالا با داشتن تر کیبات فلاونوئیدی نظیرجینجرولها ، سرکوییترپنها ، سلنیوم، وارتقائ سطح سلامت مادر و تحریک ترشح سروتونین وبا افزایش میزان انسولین در فرزندان باعث بهبود عملکرد کبد و کاهش میزان سرمی آنزیم های ALP، ALT و AST شده است.


محمد فتحی، سعید آبرون،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: فعالیت استقامتی و "زیر واحد ۱۳ کمپلکس واسطه" تاثیر قابل ملاحظه­ای بر ساختار و بافت قلب دارند، هدف این پژوهش بررسی تاثیر یک برنامه فعالیت استقامتی بلند مدت بر بیان ژن "زیر واحد ۱۳ کمپلکس واسطه" در بطن چپ بود.

مواد و روش کار: ۱۴ رت تحت شرایط استاندارد نگهداری و بعد از آشناسازی با پروتکل تمرینی به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه تجربی یک برنامه (۱۴ هفته­ای) استقامتی را روی تردمیل اجرا کرد و سپس ۴۸ ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرینی بی­هوش و تشریح شدند، سپس بطن چپ آنها خارج و با استفاده از روش Real time-PCR میزان بیان "زیر واحد ۱۳ کمپلکس واسطه "قلب آنها اندازه­گیری شد. در پایان با استفاده از آزمون آماری تی اطلاعات به دست آمده ارزیابی شد.

یافته ها: نتایج این تحقیق نشان داد فعالیت استقامتی نه تنها بر شاخص­های توزین و نسبت های بطن چپ و قلب تاثیر معنی­داری دارد بلکه موجب افزایش معنی­دار بیان ژن" زیر واحد ۱۳ کمپلکس واسطه" در بافت بطن چپ رت­های تمرین­کرده می شود.

نتیجه گیری: با توجه به تاثیر فعالیت­های استقامتی بر اندازه توده بطن چپ و شاخص های آن به نظر می رسد بخشی از این تاثیرات ناشی از افزایش بیان ژن "زیر واحد ۱۳ کمپلکس واسطه" باشد.

واژه های کلیدی: ژن زیر واحد ۱۳ کمپلکس واسطه، فعالیت استقامتی، بطن چپ


لیلا قره چلو، الهه طالبی گرکانی، رزیتا فتحی، غلامرضا حمیدیان،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: با شناخت بهتر تغییرات مختلف ساختاری و بیوشیمیایی که در دوران یائسگی در کبد رخ می‌دهند و همچنین میزان تأثیر تمرینات ورزشی بر آنها، می‌توان تغییرات و بیماری‌های کبدی را در این دوران مدیریت کرد. لذا هدف از این تحقیق بررسی تأثیر ده هفته تمرین استقامتی بر تغییرات ساختار بافتی و استریولوژیک بخش پارانشیمی کبد و سطح سرمی کلسترول و تری‌گلیسرید در موش‌های اورکتومی شده بود.
روش کار: ۲۰ سر موش صحرائی به طور تصادفی به چهار گروه شامل گروه سالم کنترل، گروه سالم تمرین، گروه اورکتومی کنترل و گروه اورکتومی تمرین تقسیم شدند. گروه‌های تمرین سه هفته بعد از عمل جراحی تمرین را آغاز کردند. برنامه تمرینی شامل ده هفته دویدن بر روی تردمیل بود. نمونه برداری از بافت کبد و خونگیری ۴۸ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین انجام شد.
یافته‌ها: اورکتومی شدن باعث آسیب به ساختار بافتی، افزایش حجم پارانشیم کبد (۰۰۹/۰ > P)، بزرگ شدن اندازه (۰۰۰/۰ > P) و کاهش تعداد کل سلول‌های هپاتوسیتی (۰۰۰/۰ > P)، افزایش سلول‌های هپاتوسیتی دو هسته‌ای (۰۰۴/۰ > P) نسبت به گروه کنترل گردید و حجم پارانشیمی کبد با تمرین کاهش یافت (۲۷۰/۰ > P). همچنین میزان تری گلیسرید و کلسترول سرم با اورکتومی افزایش معنی دار داشته و با تمرین کاهش معناداری را نشان دادند.
نتیجه گیری: به نظر می‌رسد که انجام تمرین استقامتی باعث بهبود عملکرد و ساختار بافتی کبد آسیب دیده متعاقب اورکتومی می‌گردد، به نحوی که آرایش و مورفولوژی سلول‌های هپاتوسیتی و پارانشیم کبد در گروه اورکتومی تمرین طبیعی‌تر از گروه اورکتومی می‌باشد

علی سلیمانی نژاد، یدالله عبدالفتحی ممتاز، پریسا طاهری تنجانی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه: یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت خدمات به سالمندی، نوع نگرش ارائه دهندگان سالمندان است. با توجه به اینکه مطالعات نشان می‌دهد نگرش افراد ممکن است تحت تأثیر جنسیت قرار گیرد، این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین جنسیت و نگرش دانشجویان علوم پزشکی شهرتهران نسبت به سالمندی انجام شده است.
روش کار: مطالعه مقطعی حاضر بر روی ۳۰۴ نفر از دانشجویان علوم پزشکی شهر تهران که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله انتخاب شده بودند، در سال ۱۳۹۶ انجام شد. پرسشنامه کوگان (KAOP) جهت اندازه گیری نگرش دانشجویان نسبت به سالمندی استفاده شد. نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۳ جهت توصیف و تحلیل داده‌ها از شاخص‌های میانگین، انحراف معیار و فراوانی استفاده و از آزمون‌های آماری تی مستقل و ANOVA هم بکار برده شد.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان و نگرش به سالمندی به ترتیب برابر با ۳۷/۳ ± ۷۷/۲۱ و ۲۱/۱۳ ± ۴۷/۱۲۷ بود. نتایج حاصل از آزمون تی مستقل نشان داد که تفاوت معنا داری بین دانشجویان دختر و پسر رشته بهداشت (۰۲/۰ = P، ۲۴/۳ = (۷۱)t) و پرستاری (۰۴۱/۰ = P، ۰۷/۲- = (۹۸)t) وجود داشت. آزمون تی مستقل دیگری نشان داد تفاوت معنی داری بین دانشجویان دختر و پسر رشته پزشکی (۱۳۷/۰ = P، ۳۹/۱ = (۱۲۹)t) نسبت به سالمندی وجود نداشت.
نتیجه گیری: یافته‌های حاصل از این پژوهش می‌تواند به مسئولین آموزش پزشکی و دست اندرکاران ارائه خدمات بهداشتی_درمانی جهت برنامه ریزی و تربیت نیروی‌های انسانی مورد نیاز خدمات سلامت مرتبط با سالمندان کمک نماید.

 

مهدیس ترکمن، اعظم داودی، قاسم نظیری، نجمه فتح،
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: با توجه به ‌احتمال بازگشت نشانه‌های اختلال استرس پس از سانحه، شناسایی دقیق عوامل دخیل در شروع و حفظ این اختلال اهمیت بسیاری دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین ترومای کودکی با علائم اختلال استرس پس از آسیب، با توجه به نقش میانجی انعطاف‌پذیری شناختی و نشخوار فکری است.
روش کار: پژوهش حاضر مقطعی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی شهر همدان در سال ۱۴۰۰ بود که از این جامعه به‌روش نمونه‌گیری در دسترس، ۲۸۰ نفر انتخاب و بررسی شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه اختلال استرس پس از سانحه کیان و همکاران، مقیاس ترومای کودکی برنشتاین و همکاران، پرسش‌نامه انعطاف‌پذیری روان‌شناختی دنیس و وندروال و پرسش‌نامه نشخوار فکری نولن هوکسما و ماور استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با روش مدل‌یابی معادلات ساختاری در نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۱ و ایموس (AMOS,۲۱) انجام شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که ترومای کودکی با علائم اختلال استرس پس از سانحه و نشخوار فکری رابطه مثبت و معنادار و با انعطاف‌پذیری روان‌شناختی رابطه منفی و معناداری دارد. همچنین، بین انعطاف‌پذیری روان‌شناختی با علائم اختلال استرس پس از سانحه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از سوی دیگر، نتایج تحلیل مسیر نشان داد که نشخوار فکری و انعطاف‌پذیری شناختی بین ترومای کودکی و استرس پس از سانحه نقش واسطه‌ای دارد.
نتیجه‌گیری: توجه به انعطاف‌پذیری شناختی و نشخوار فکری نقش مهمی در رابطه بین ترومای کودکی و اختلال استرس پس از سانحه دارد.

فاطمه مشفق نیا، آیت اله فتحی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: از عوامل مهم ناکارآمدی روانی در خانواده‌ها، تعارض منتج از طلاق عاطفی است؛ از این‌رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک زندگی ارتقای سلامت، باورهای فراشناختی، همجوشی شناختی، اجتناب تجربه­ای و تنظیم هیجانی در زوجین با طلاق عاطفی و زوجین عادی انجام گرفت.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه‌ای است. جامعه آماری، دانشجویان متأهل دانشگاه آزاد اسلامی قم هستند که به روش نمونه‌گیری در دسترس، ۸۸ آزمودنی (۴۴ آزمودنی با طلاق عاطفی و ۴۴ آزمودنی عادی) برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش‌نامه‌های ارتقای سلامت واکر و همکاران (۱۹۸۷)، طلاق عاطفی گاتمن و همکاران (۲۰۰۱)، باورهای فراشناختی ولز و کارترایت‌هاتون (۲۰۰۴)، همجوشی شناختی گیلاندز و همکاران (۲۰۱۰)، پرسش‌نامه اجتناب تجربه‌ای (گامز و همکاران، ۲۰۱۱) و پرسش‌نامه تنظیم هیجان (گراس و جان، ۲۰۰۳) است. تحلیل داده‌ها با تحلیل واریانس و از طریق نرم‌افزار SPSS-۲۷ انجام گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد زوجین با طلاق عاطفی در مقایسه با زوجین عادی، میزان سبک زندگی ارتقای سلامت [۰۰۰/۰=P، ۷۴/۱۹=F]، باورهای فراشناختی [۰۰۰/۰=P، ۷۴/۳۱=F]، همجوشی شناختی [۰۰۰/۰=P، ۲۸/۱۶=F] و اجتناب تجربه‌ای [۰۰۰/۰=P، ۳۱/۱۹=F] متفاوتی داشته و در مقایسه با زوجین عادی، از راهبرد غیرانطباقی‌تری [فرونشانی] [۰۰۱/۰=P، ۴۳/۱۲=F] به‌منظور تنظیم هیجان استفاده می‌کنند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان‌دهنده تفاوت زوجین با طلاق عاطفی در متغیرهای پژوهش با زوجین عادی است؛ بنابراین، پیشنهاد می‌شود غربالگری سلامت روان‌شناختی جهت جلوگیری از سطوح اندک مشکلات روان‌شناختی در گروه نمونه صورت گیرد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb