الهام چارقچیان خراسانی، نوشین پیمان، محمود صاحبکار، محمد مقضی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: سواد سلامتی اندازه گیری توانایی بیماران برای خواندن، درک و عمل بر اساس دستورالعمل های پزشکی است و بیماری دیابت نوع۲ یکی از جدی ترین بیماری های غیرواگیر در سراسر جهان است. لذا هدف از این مطالعه بررسی سواد سلامت بیماران مبتلا به دیابت تیپ نوع ۲ مراجعه کننده به خانه های بهداشت شهرستان چناران می باشد.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی-تحلیلی) بوده که در آن سواد سلامت ۱۶۲ بیمار مبتلا به دیابت تیپ۲ مراجعه کننده به خانه های بهداشت شهرستان چناران با استفاده از پرسشنامه سواد سلامت عملکردی بالغان سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه با نرم افزار SPSS۱۸ انجام گردید.
یافته ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۸/۱۱±۷/۵۲ سال بود. میانگین نمره سواد سلامتی ۰۳/۲۴±۶/۴۳ بود. ۵/۶۸% نمونه های مورد پژوهش سواد سلامتی ناکافی داشتند و ۱۳%نمونه ها سواد سلامت کافی داشتند. در این مطالعه بین درآمد و سطح سواد سلامتی (۰۳۳/۰=p) ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد و بین سواد سلامت و جنس (۳۴۹/۰=p) و سطح تحصیلات (۴۱۷/۰=p) و سن (۴۵۱/۰ p=) ارتباط آماری معناداری مشاهده نگردید.
نتیجه گیری: این پژوهش میزان سواد سلامت افراد مبتلا به دیابت تیپ ۲ را پایین نشان داد. از آن جا که سواد سلامت پایین مانع درک اطلاعات بهداشتی و دستورالعمل های پزشکی می شود، لذا ضروری است که جهت افزایش سواد سلامت بیماران تدابیری سنجیده گردد