۲۰ نتیجه برای مهری
کیوان کرامتی، فهیمه حبیبی، ابوالفضل باباخانی، مهری مهرانپور،
دوره ۳، شماره ۴ - ( زمستان ۹۰ ۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: سرطان تخمدان با اینکه شیوع چندان زیادی ندارد اما یکی از عوامل مهم مرگ و میر در زنان محسوب میگردد. با توجه به نقش آنزیمهای سیکلواکسیژناز (COX) در کانسر و تولید پروستاگلندین نوع E۲ در ایجاد ضایعات توموری، به کارگیری مهار کنندههای COX در ممانعت از ایجاد سرطان موثر بنظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی اثرکتوپروفن به عنوان مهار کننده غیر انتخابی آنزیم سیکلواکسیژناز در بروز سرطان تخمدان در موشهای صحرایی ماده بود. مواد و روش کار: در این پژوهش از موشهای صحرایی ماده نژاد ویستاراستفاده شد. حیوانات به ۵ گروه تقسیم شدند: گروه اول گروه نرمال بود، گروه دوم فقط تزریق (DMBA) ۷,۱۲ Dimethyl benz(a) anthracene را داشتند، گروه سوم تحت تزریق DMBA +Saline واقع شدند و گروههای بعد مورد تزریق مقادیر مختلف کتوپروفن قرار گرفتند. به منظور القاء سرطان از DMBA استفاده شد، که مستقیما به داخل تخمدان حیوان تزریق گردید. دراین تحقیق وزن تخمدان و خصوصیات هیستوپاتولوژیکی تخمدان در تمام گروههای آزمایشی مورد سنجش و بررسی قرار گرفت. و در انتها اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS۱۶ و آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شد. یافتهها: در این پژوهش وزن تومور در گروههای دریافت کننده کتوپروفن به شدت کاهش یافت، به طوری که وزن تخمدان در گروههای مورد تزریق کتوپروفن به ترتیب ۰۰۴/۰± ۰۳۷/۰ و ۰۰۱/۰± ۰۳۳/۰ گرم در حالی که در گروه سوم میانگین ۰۰۸/۰±۱۵۲/۰ بود. در برشهای میکروسکوپی نیز، کاهش رشد تومور را در گروههای دریافت کننده کتوپروفن نشان داده شد. نتیجه گیری: این تحقیق تأثیر مثبت این ترکیب را در درمان سرطان تخمدان تأیید میکند، اگرچه مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
رامین نبی زاده، امیرحسین محوی، سیدکمال غدیری، سیمین ناصری، علیرضا مصداقی نیا، احسان ابویی مهریزی۵،
دوره ۴، شماره ۳ - ( پاییز ۹۱ ۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده زمینه وهدف: در این مطالعه توانایی زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت به صورت اصلاح شده با سورفکتانت، جهت حذف MTBE از محلولهای آبی در سیستم ناپیوسته مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین مقایسهای نیز بین زئولیت اصلاح نشده (NMZ) و زئولیت اصلاح شده با سورفکتانت(SMZ) جهت حذف MTBE از محلولهای آبی صورت گرفت. مواد و روش کار: در این تحقیق دو گروه زئولیت کلینوپتیلولیت طبیعی میانه و سمنان جهت انجام آزمایشات جذب مورد بررسی قرار گرفتند. پیش از استفاده از زئولیتها به عنوان جاذب، زئولیتها خرد و به دو سایز ریز (۲۵/۰- ۲۱/۰ میلی متر) و درشت (۸۴/۰- ۵۹/۰ میلی متر) الک شدند. با اندازه گیری پتانسیل تبادل کاتیونی داخلی و خارجی انواع زئولیتها، نمونه زئولیتی که دارای بالاترین پتانسیل تبادل بود، به عنوان نمونه مورد نظر برای انجام آزمایشات مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد، توانایی زئولیتها هنگامی که سطح آنها توسط سورفکتانتهایی چون هگزادسیل تری متیل آمونیوم-کلراید (HDTMA-CL) و n-ستیل پریدینیوم بروماید (n-CPB) اصلاح شوند، در جذب MTBE بطور قابل ملاحظه ای افزایش مییابد. خصوصاً زئولیتهای اصلاح شده با سورفکتانت HDTMA-CL دارای راندمان بهتری در جذب MTBE میباشند و توان دستیابی به میانگین ظرفیت جذبی برابر با ۰۲/۱۳ میلی گرم بر هر گرم و میانگین راندمان حذفی برابر با ۱۱/۶۵ درصد با غلظت اولیه MTBE برابر با ۱۰ میلی گرم در لیتر را دارا می باشد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده، زئولیتهای اصلاح شده توسط سورفکتانتها گزینهای مناسب در جذب MTBE از محلولهای آبی میباشند.
محمد رضا سمرقندی، کیوان ویسی، احسان ابویی مهریزی، پیمان کاسب، عرفان دانایی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: دریاچهها و مخازن همواره به عنوان منابع مهم تامین آب آشامیدنی و کشاورزی مورد توجه جوامع انسانی قرار گرفتهاند، در این خصوص بهمنظور استفاده بهینه از این منابع آبی نیازمند روشهای مناسبی جهت پایش و تعیین کیفیت این منابع آبی میباشیم. باتوجه به اهمیت دریاچه سد مخزنی اکباتان که بخش مهمی از آب آشامیدنی شهرستان همدان را تامین مینماید ارزیابی کیفی این دریاچه ضروری میباشد. مواد و روشکار: مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی مقطعی میباشد، که با نمونهبرداری در طول ۱۲ ماه سال ۱۳۸۹ از ۷ ایستگاه انجام گرفت و پارامترهای کیفی اندازهگیری شده شامل: ,pH DO ,BOD ,TS نیترات، فسفات، دما، کدورت و کلیفرمهای مدفوعی بوده است. داده ها با استفاده از شاخص کیفیت آب NSFWQI تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها: براساس شاخص NSFWQI دربین ایستگاههای مورد مطالعه در طی یک سال بهترین کیفیت مربوط به ایستگاه شماره ۱ با امتیاز (۲۴/۶۵، کیفیت متوسط) و بدترین کیفیت مربوط به ایستگاه شماره ۶ با امتیاز (۰۲/۵۳، کیفیت متوسط) میباشد. بر اساس ماه بهترین کیفیت مربوط به ماه بهمن با امتیاز (۵۲/۶۷کیفیت متوسط) و بدترین کیفیت مربوط به مرداد ماه با امتیاز (۷۶/۵۲) میباشد. نتیجه گیری: آب موجود در دریاچه در ماههای سرد سال کیفیت مناسبتری نسبت به ماههای گرم سال داشت. از نظر مصرف شرب، آب ایستگاههای شماره ۱و ۲ نسبت به سایر ایستگاه ها مناسب تر بوده و با انجام تصفیه متداول میتواند به مصرف شرب برسد.
اعظم زیبایی، حسن غلامی، مسعود زارع، حسین مهدیان، مهری یاوری، مهدی حارث آبادی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( تابستان ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: خشم، از علل اصلی مراجعه نوجوانان به مراکز مشاوره و روان درمانی است و به عنوان مشکل اصلی بهداشتی در سنین نوجوانی مطرح است. برانگیختگی خشم به صورت مکرر میتواند، فعال کننده رفتار پرخاشگرانه بوده و به سازگاری روانشناختی و سلامت فردی و اجتماعی آسیب برساند. بنابراین استفاده از شیوههای پیشگیرانه و کارآمد مدیریت خشم ضروری به نظر میرسد. هدف از این مطالعه، تعیین تأثیر برنامه آموزش آفلاین بر شدت خشم نوجوانان در مدارس راهنمایی دخترانه مشهد میباشد. مواد و روش کار: این مطالعه یک پژوهش نیمهتجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. واحدهای پژوهش را ۱۵۰ نفر از دانش آزموزان دختر مدارس راهنمایی ناحیه ۴ مشهد تشکیل میدادند که بر اساس تخصیص تصادفی به ۲ گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه مشخصات واحدهای پژوهش، اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه شدت خشم نلسون و همکاران۲۰۰۰ بود که در دو مرحله قبل از مداخله و یک ماه بعد از مداخله تکمیل شد. مداخله شامل برنامه مدیریت خشم از طریق آفلاین بود که برای گروه تجربی اجرا شد. تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای آماری کای اسکوئر، تی زوجی، تی مستقل توسط نرم افزار SPSS۱۶ صورت گرفت. یافتهها: آزمون آماری کای اسکوئر نشان دادکه دو گروه از نظر بعضی متغیرهای دموگرافیک همگن نیستند. آزمون آماری تی مستقل نشان داد نمرات خشم قبل از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معنیدار نداشتند(۵۱۱/۰=p). اما بعد از مداخله دو گروه تفاوت آماری معنادار داشتند(۰۱۱/۰=p). هم چنین آزمون آماری کای اسکوئر نشان داد که دوگروه از نظر بیشتر متغیرهای زمینهای همگن هستند. نتیجه گیری: از آنجا که برنامه مدیریت خشم به صورت غیرحضوری و در منزل با استفاده از لوح فشرده شیوهای مؤثر برای بهبود کنترل خشم میباشد، لذا پیشنهاد میشود در تمام مقاطع تحصیلی توسط آموزش و پرورش استفاده شود.
مهری نجفی، فرزانه معتمد، محمد علی کیانی، علی خاکشور، معصومه سعیدی، سید علی جعفری، پدرام عطایی، مجید غیور مبرهن، شبنم محمدی،
دوره ۵، شماره ۲ - ( تابستان ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: درد در حین عمل کولونوسکوپی به ویژه در کودکان از جمله چالش هایی است که تیم درمانی با آن مواجه هستند. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر سوپرمینت (اسانس نعنا) بر درد حین کولونسکوپی در کودکان می باشد. مواد و روش کار: این کارآزمایی بالینی بر روی ۱۰۱ کودک ۱۴-۷ سال کاندید کولونوسکوپی که بطور تصادفی به دو گروه مورد(۵۱ نفر) و شاهد (۵۰ نفر) تقسیم شدند، انجام گرفت. به گروه مورد نیم ساعت قبل از کولونوسکوپی قطره خوراکی سوپرمینت (اسانس نعناع) تجویز شد. در گروه شاهد بدون خوراندن اسانس پرسشنامه تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش ۵/۱۱ و آزمونهای توصیفی و تحلیلی مناسب (من ویتنی- تی تست-همبستگی ) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میانگین میزان درد در گروه شاهد ۸۵/۱±۶۰/۵ و در گروه مورد ۷۰/۱±۲۰/۴ بود که این تفاوت معنی دار می باشد (۰۵/۰P<). مقایسه میزان درد در بین دو گروه تفاوت معنی داری را نشان داد، به طوریکه در گروه شاهد، تعداد دفعات دردهای شکمی حداکثر دو نوبت بود ولی در گروه مورد در بعضی بیماران بیش از ۳ نوبت بود (۰۵/ ۰ P<). مدت درد شکمی در گروه مورد کمتر از ۱ دقیقه و در گروه شاهد بین ۱ تا ۳ دقیقه بود که این تفاوت معنی دار بود (۰۵/۰P<). نتیجه گیری: استفاده از اسانس نعنا به عنوان داروی ضد درد سالم و ارزان و بدون عوارض در حین کولونوسکوپی کودکان پیشنهاد می شود.
محمد علی کیانی، مهری نجفی، احمد خداداد، علی خاکشور، حمیدرضا کیانی فر، سیدعلی جعفری، مجید غیور مبرهن، معصومه سعیدی، شبنم محمدی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( پاییز ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: کولونوسکوپی روشی تهاجمی است که برای بیمار به ویژه کودکان ناراحت کننده و دردناک است. هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان تاثیر تجویز قطره خوراکی سوپرمینت (اسانس نعناع) بر رضایتمندی بیمار و تیم کولونوسکوپی در حین عمل کولونوسکوپی اطفال می باشد. مواد و روش کار: این کارآزمایی بالینی بر روی ۱۰۱ کودک ۱۴-۷ سال کاندید کولونوسکوپی در بیمارستان مرکز طبی کودکان تهران که بطور تصادفی به دو گروه مورد (۵۱ نفر) و شاهد (۵۰ نفر) تقسیم شدند، انجام گرفت. به گروه شاهد پلاسبو و به گروه مورد ۲۰ قطره خوراکی سوپرمینت ۳۰ دقیقه قبل از کولونوسکوپی خورانده شد. پس از عمل کولونوسکوپی با استفاده از پرسشنامه استاندارد، میزان رضایتمندی بیمار و تیم کولونوسکوپی بررسی شد. داده ها توسط نرم افزار ۱۱,۵ SPSS و آزمون های توصیفی و تحلیلی (تی مستقل-همبستگی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: در گروه شاهد ۲% اطفال و در گروه مورد ۹/۵۴% اطفال با درجه عالی رضایت داشته اند. به علاوه در گروه مورد درجه رضایت تیم کولونوسکوپی ۷/۶۴% بوده که به طور معنی داری با گروه شاهد که ۲% بوده تفاوت داشته است (۰۵/۰P< ). میانگین میزان درد در گروه شاهد ۸۵/۱±۶۰/۵ و در گروه مورد ۷۰/۱±۲۰/۴ بود که این تفاوت معنی دار می باشد(۰۵/۰P< ). نتیجه گیری: قطره سوپرمینت بر کاهش درد در حین عمل کولونسکوپی کودکان تاثیر مثبت داشت. لذا تجویز اسانس نعناع به کودکان حین عمل کولونوسکوپی باعث افزایش رضایتمندی بیمار و تیم کولونوسکوپی می شود.
محدثه شهمرادی، میترا غلامی، مریم مهایی، احسان ابویی مهریزی، رضا قربانپور،
دوره ۵، شماره ۵ - ( ویژه نامه ۹۲ دانشجویی ۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده زمینه و هدف: عدم مدیریت صحیح فاضلاب و رها کردن فاضلاب تصفیه نشده به محیط زیست حاکی از نیاز به مدیریت صحیح پساب و جلوگیری از ایجاد اثرات ناگوار بر انسان و محیط زیست می باشد. بنابراین مدیریت صحیح فاضلاب یکی از مهمترین مسائل زیست محیطی میباشد که بدون آگاهی از وضعیت راندمان سیستم تصفیه نمی توان قضاوت درستی از سیستم داشت. در این بررسی عملکرد سیستم لجن فعال تصفیه خانه فاضلاب شهر بجنورد در زمینه ی حذف مواد آلی و نوترینتها مورد سنجش و بررسی قرار گرفته است. مواد و روشکار: پژوهش حاضر توصیفی- مقطعی بوده وراندمان حذف مواد آلی و نوترینتها را در سیستم لجن فعال مورد بررسی قرار می دهد. بدینمنظور، نمونهها در دو محل از سیستم بصورت دو بار در هر ماه طی شش ماه برداشت شدند و مقدار حذف مواد آلی و نوترینتها با سنجش CODوBOD۵، نیترات، نیتریت و فسفات کل انجامگرفت و سپس نتایج با آنالیزهای آماری تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: نتایج، متوسط غلظت COD و BOD۵ در ورودی و خروجی را به ترتیب ۳۱/۵۰۳، ۳۵/۱۷۷، ۲۹/۵۸ و ۸۲/۲۸ میلیگرم بر لیتر نشان داد. در خصوص رفتار تغییرات نوترینت ها، متوسط غلظت نیترات، نیتریت و فسفات کل در ورودی و خروجی به ترتیب ۶۷/۲۲، ۲۰۹/۰، ۲۸/۲۲ و ۴۷/۷، ۱۵/۰، ۴۵/۱۱ میلیگرم بر لیتر بدست آمد. نتیجهگیری: با توجه به نتایج، تصفیهخانه فاضلاب شهر بجنورد بدلیل شرایط مناسب جوی و طراحی، درصد حذف مواد آلی نوترینتها آن مناسب بوده که موجب کاهش چشمگیر آلودگی شده و راندمان کافی جهت برآوردن استانداردهای خروجی پساب فراهم میآورد.
محمد حسن احرامپوش، احمد زارع مهرجردی، محمد تقی قانعیان، احسان ابویی مهریزی، محمدحسین ساقی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از شاخص های کیفی در مدیریت منابع آب به عنوان یک ابزار مدیریتی قوی برای تصمیم گیری های مربوطه توصیه گردیده است. با توجه به اهمیت دریاچه سد مخزنی شیرین دره که بخش مهمی از آب آشامیدنی شهرستان بجنورد را تامین می نماید، این مطالعه با هدف ارزیابی کیفی آب این دریاچه و تعیین روند تغذیه گرایی دریاچه در سال ۹۲ صورت گرفت.
مواد و روشکار: مطالعه حاضر پژوهشی توصیفی مقطعی- تحلیلی میباشد، که با نمونهبرداری در طول ۱۲ ماه سال ۱۳۹۲ از ۷ ایستگاه انجام گرفت و پارامترهای کیفی اندازهگیری شده شامل: pH DO,BOD,TS,، نیترات، فسفات، دما، کدورت و کلیفرمهای مدفوعی بوده است. داده ها با استفاده از شاخص کیفیت آب NSFWQI تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: براساس شاخص NSFWQI در بین ایستگاههای مورد مطالعه در طی یک سال بهترین کیفیت مربوط به ایستگاه شماره ۴ با امتیاز ۶۹ می باشد و بدترین کیفیت مربوط به ایستگاه شماره ۱ با امتیاز ۶۵ می باشد. بر اساس ماه بهترین کیفیت مربوط به ماه بهمن و دی با امتیاز ۷۰ می باشد و بدترین کیفیت مربوط به تیر ماه با امتیاز ۶۰ می باشد.
نتیجه گیری: نتایج شاخصNSFWQI نشان داد که آب موجود در سد مخزنی شیرین دره در ماههای سرد سال کیفیت مناسبتری نسبت به ماههای گرم سال جهت تامین آب شرب برای شهر دارا می باشد.
واژههای کلیدی: سد مخزنی بجنورد، کیفیت آب، شاخص کیفی
اسمعیل قهرمانی، محمد تقی قانعیان، احسان ابویی مهریزی، ژیلا قوامی، کلثوم احمدی، محمود تقوی، شهرام صادقی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: استفاده گسترده از رنگ ها اغلب منجر به بروز مشکلاتی چون آلودگی محیط زیست بصورت تخلیه فاضلابهای رنگی به محیط زیست و نیز ورود پساب های رنگی به آبهای پذیرنده میشوند؛ وجود رنگ سبب جلوگیری از نفوذ نور خورشید به داخل آب شده و در نتیجه سبب اختلال در فرآیندهای فتوسنتتیک در آبهای سطحی میشود. لذا هدف از این مطالعه تعیین کارایی و اثر بخشی نانو ذرات اکسید منیزیم در حذف رنگ راکتیو یلو ۳ از محیط های آبی بود.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع تجربی آزمایشگاهی بوده که در آن اثر متغیرهای تاثیر گذار در کارایی حذف رنگ از فاضلاب سنتتیک مورد بررسی قرار گرفت. از جمله پارامترهای مورد بررسی، اثر pH (۹،۷،۵) زمان تماس واکنش (۳۰، ۶۰ و۹۰ دقیقه) ، دوز جاذب (۱/۰، ۲/۰ و ۳/۰ گرم) و غلظت اولیه رنگ (۳۰، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی گرم در لیتر) می باشد.
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد با افزایش زمان تماس، غلظت جاذب و کاهش غلظت رنگ، راندمان حذف افزاریش پیدا کرد بطوریکه بیشترین راندمان حذف رنگ در ۷= pH (%۵۵)، مقدار جاذب ۳/۰ گرم (%۳۶/۹۶)، غلطت رنگ ۳۰ میلی گرم در لیتر (%۸۶) و زمان تماس ۹۰ دقیقه (%۲/۶۲) بدست آمد.
نتیجه گیری: کارایی بیش از ۹۰ درصدی جاذب تهیه شده در حذف رنگ از محیط آبی نشان داد که می توان از آن بعنوان یک جاذب موثر در فرایندهای تصفیه استفاده نمود. لذا استفاده از این تکنیک جهت حذف آلاینده های رنگی از محیط های آبی پیشنهاد می گردد.
واژه های کلیدی: نانو ذرات، اکسید منیزیم، راکتیو یلو۳، محیط آبی
مهدی فرزادکیا، احسان ابویی مهریزی، خشایار سبحانی، مریم ایزانلو، سمیرا ناصح، احمد سهرابی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: آب استخرها در اثر اضافه شدن موادی از بدن شناگران مانند مو و میکروبهای فلور دستگاه تنفسی آلوده میشود. در صورت کافی نبودن مراحل تصفیه، آب استخر ناقل خوبی برای انواع بیماریهای مختلف میباشد. این مطالعه در راستای ارزیابی کیفیت آب چشمه آبگرم صورت گرفت.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی میباشد. در این مطالعه نمونه برداری در سه ماه و به صورت دو بار در ماه به روش مرکب در طی ماههای تیر تا شهریور از داخل استخر و منبع آبگرم برداشت گردید. در این مطالعه میزان کلر آزاد باقیمانده، دما، pH، کدورت، ORP،DO ،EC ، آزمایشات مربوط به توتال و فیکال کلیفرمها، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا،HPC مطابق مرجع بین المللی"روشهای استاندارد برای آزمایشات آب و فاضلاب" انجام و در نهایت داده های بدست آمده توسط نرم افزارهای Excel و SPSS۱۶ مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد میانگین دما در استخر بالاتر از حد استاندارد و میانگینpH در حد استاندارد میباشد. نتایج نشان میدهد در ماههای مرداد و شهریور بیشترین آلودگی کلیفرمها در استخر درتیر ماه بیشترین آلودگی مریوط به سودوموناس آئروژینوزا بوده است.
نتیجه گیری: آلودگی آب چشمه آبگرم در برخی از دوره ها بالاتر از حد استاندارد می باشد که میتواند ناشی از عواملی همچون عدم کفایت کلرزنی، تصفیه ناکافی و یا نامناسب بودن نقاط کلرزنی باشد. لذا مدیریت مناسب و پایش مداوم آبهای گرم معدنی امری لازم به منظور حفاظت بهداشت عمومی به شمار می آید.
مهسا جعفرزاده حصاری، مهری رجالی، بهزاد مهکی، حسین اختردل، فاطمه جعفرزاده حصاری،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: سل یک بیماری باکتریال است که بوسیله مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود. سل ریوی بیش از ۸۰% موارد سل را تشکیل می دهد. با وجود دسترسی به درمان مؤثر برای بیماری سل ریوی، زمان منفی شدن اسمیر خلط بیماران مبتلا تحـت تـأثیر عوامل مختلف، مطابق انتظار نیست. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر دوره زمانی منفی شدن اسمیر خلط بیماران سل ریوی در استان خراسان شمالی می باشد.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر یک کوهورت تاریخی است که در آن همه موارد مبتلا به سل ریوی اسمیر مثبت استان خراسان شمالی، طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴، وارد مطالعه گردیدند. اطلاعات بیماران از نرم افزار ثبت بیماران و همچنین دفاتر ثبت سل موجود در مراکز بهداشت استخراج گردید. ارتباط طول دوره زمانی منفی شدن اسمیر خلط بیماران با عوامل موثر بر آن با آزمون رگرسیون لجستیک رتبه ای و با پیامد درمان با استفاده ار رگرسیون لجستیک چند گانه تعیین گردید.
یافته ها: در پایان ماه دوم درمان، میزان منفی شدن اسمیر خلط ۶/۷۲% بود. داشتن اعتیاد در افراد شانس منفی نشدن اسمیر خلط در پایان ماه ششم را ۱۵۱/۳ برابر میکند (۰۳۴/۰p=) و همچنین افزایش چگالی باسیل نیز رابطه معنی دار با طول دوره زمانی منفی شدن اسمیر خلط نشان داد )۰۰۱/۰ (p<.
نتیجه گیری: یافته های نشان داد طول دوره زمانی منفی شدن اسمیر خلط در بیماران در پایان ماه دوم درمان، نشان دهنده دست نیافتن به میزان مورد انتظار درمان بیماران مسلول در جامعه مورد مطالعه است.
اسماعیل شجاع، حسین ابراهیمیان، معصومه قرائی، مژگان مهری، حسین الهی، رضا ملائی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: وجود انواع مختلف کورهها و فرآیندهای داغ در صنعت فولاد میتواند زمینهساز ایجاد پرتو فرابنفش و اثرات نامطلوب این پرتو بر سلامت شاغلین این صنعت گردد. این مطالعه با هدف بررسی و پهنهبندی اشعه فرابنفش و مقایسه آن با استانداردها در مجتمع صنعتی اسفراین انجام شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی و مقطعی، کلیه بخشهای کارگاهی مجتمع، مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازهگیری پرتو UV از دستگاه رادیومتر دیجیتالی سنجش UV مدل EC۱ ساخت شرکت Hagner استفاده شد. به منظور پهنه بندی پرتوهای فرابنفش نیز از نرم افزار Surfer-v۱۰ استفاده شد تا نقاط همعیار در محدودههای مختلف شدت پرتو، بر روی نقشه کارگاهها در رنگهای مختلف ترسیم شود.
یافته ها: نتایج حاصل از اندازهگیری در بخشهای مختلف کارگاهی نشان داد بیشترین مقادیر اشعه فرابنفش در واحد جوشکاری ( ۳,۳۲ mw/cm۲ ) میباشد. مقایسه مقادیر بدست آمده از اندازهگیری پرتو فرابنفش با استانداردها نشان داد که کلیه مقادیر اندازه گیری شده در محدوده استاندارد قرار میگیرند. نقشههای کانتور و همچنین نقشه های وایرفریم سه بعدی حاصل از پهنه بندی پرتو فرابنفش نیز با استفاده از نرم افزار Surfer-v۱۰ ترسیم شد.
نتیجه گیری: با توجه به یافته ها میتوان نتیجه گرفت طیف پرتوهای UV-A موجود در واحدهای مختلف کارگاهی در همه ایستگاههای مورد سنجش، در حد مجاز از لحاظ مواجهه شغلی میباشند. نقشههای ترسیم شده حاصل از اندازه گیری های این مطالعه به متولیان ایمنی و بهداشت کمک میکنند تا با مشخص کردن محدودههای ایمن، احتیاط و خطر از لحاظ تابش پرتوها، برنامه های دقیقتری را برای کاهش مواجهه با این پرتو تدوین نمایند.
مهدی فرزادکیا، مهدی قربانیان، میترا غلامی، احسان ابویی مهریزی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: تولید مقادیر زیاد نفتاب در کشورهای نفت خیزی همانند ایران از معضلات مهم زیست محیطی می باشد که بدلیل داشتن مقادیر بالایی از آلودگی (هیدروکربنهای آلیفاتیک و آروماتیک) لزوم تصفیه و مدیریت آن کاملاً مشهود است. از آنجا که نفتاب حاوی مقادیر زیادی ترکیبات دیرتجزیه میباشد امروزه با استفاده از روشهای شیمیایی به عنوان پیش تصفیه سیستمهای ارزانتر برای تبدیل اولیه ترکیبات مقاوم به ترکیبات قائل تجزیه میانی به دلیل کاهش قائل ملاحظه در هزینههای بهره برداری دارای طرفداران زیادی میباشد.در این پژوهش راندمان حذف هیدروکربنهای نفتی از نفتاب توسط فرایند شیمیایی ازن زنی بررسی شده است.
روش کار: مطالعه تجربی حاضر در مقیاس آزمایشگاهی در یک راکتور ایمپینجر انجام گردید. تأثیر عوامل مؤثر شامل زمان ازن زنی (۱۰ تا۴۰ دقیقه)، pH (۱۲-۶)، دوز ازن (mg/min۱۰-۱) و غلظت TPH(۱/۵-۰/۵g/l) بر راندمان حذف TPH مورد بررسی قرار گرفت. تعداد ۳۰ نمونه با استفاده از روش طراحی مرکب مرکزی در نظر گرفته شد و نتایج توسط روش سطح پاسخ و با استفاده از نرم افزار Design Expert۷ و آزمونهای آماری آنالیز واریانس و رگرسیون مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج حاکی از آن بود که در شرایط بهینه راندمان حذف TPH۷۳/۳ درصد بوده و و آزمون آنالیز واریانس و رگرسیون نشان داد مدل برازش شده تطابق بالایی با نتایج آزمایشگاهی دارد.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که فرایند ازن زنی میتواند به عنوان یک تکنیک مناسب و مؤثر در تصفیه نفتابها بکار گرفته شود.
صغری مهری، یاسر عمررواس، فائزه وحدتی حسنی، غلامرضا کریمی، حسین حسین زاده،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: آکریل آمید کاربرد فراوانی در صنعت دارد و در غذاهای غنی از نشاسته و پروتئین که در دمای بالا طبخ میشود تشکیل میشود. این ترکیب دارای سمیت عصبی است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات حفاظتی احتمالی عصاره اتانولی خارمریم در مقابل سمیت عصبی ناشی از آکریل آمید در مطالعات برون تنی (سلولهای PC۱۲) و درون تنی (رت) میباشد.
روش کار: اثرات عصاره خارمریم در جلوگیری از سمیت آکریل آمید در سلولهای PC۱۲ با تست MTT ارزیابی شد. به گروههای مختلف حیوانی آکریلآمید با دوز ۵۰ میلی گرم برکیلوگرم، دوزهای ۲۰۰، ۴۰۰ و ۶۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره اتانولی خارمریم همزمان با تجویز آکریلآمید و ویتامین E به عنوان کنترل مثبت به صورت داخل صفاقی و به مدت ۱۱ روز (روزی یکبار) تجویز گردید. پس از اتمام دوره تجویز در حیوانات امتیاز راه رفتن تعیین شد.
یافتهها: با افزایش غلظت آکریل آمید میزان زنده ماندن سلولها در مدت زمان ۲۴ ساعت کاهش یافت. عصاره خارمریم در تمامی غلظتها پس از ۲۴ ساعت مجاورت با سلولها باعث کاهش سمیت ناشی از آکریل آمید گردید. تجویز آکریل آمید باعث ایجاد اختلالات حرکتی قابل توجه در حیوانات شد. تجویز عصاره اتانولی خارمریم (۶۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم) باعث بهبود حرکات حیوانات در مقایسه با گروه دریافت کننده آکریل آمید شد.
نتیجه گیری: عصاره اتانولی گیاه خارمریم قادر است سمیت عصبی ناشی از آکریل آمید را کاهش دهد. بخشی از اثرات محافظت عصبی این ترکیب میتواند از طریق اثر آنتی اکسیدانی باشد.
مهوان خداپرست، طیبه ریحانی، طاهره صادقی، حسن بسکابادی، مهری یاوری،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: از روش آموزشی مادران و درگیر کردن آنها در فرآیند مراقبت از نوزاد نارس تلهنرسینگ و مولتی مدیا میباشد. موفقیت شیردهی توانایی مادر در انجام شیردهی نوزاد را نشان میدهد. هدف از انجام این پژوهش تاثیر آموزش بعد از ترخیص از طریق تلهنرسینگ و مولتیمدیا بر موفقیت شیردهی نوزادان ۳۵-۳۷ هفته بود.
روش کار: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی بر روی مادران و نوزادان۳۵-۳۷ هفته بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان و زنان مامایی بیمارستان امام رضا، قائم و ام البنین مشهد که تغذیه غالب آنها شیر مادر بود به مدت ۶ ماه انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه مداخله(هر گروه۳۰ نوزاد) قرار گرفتند و آموزش به دو روش تلهنرسینگ و مولتی مدیا بر موفقیت شیردهی در هر دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت و از ابزارIBFAT وBEET استفاده شد و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS- ۱۹ و روش آمار توصیفی و استنباطی(کای اسکوئر و تی مستقل) انجام شد.
یافتهها: بین دو گروه آموزش، میانگین تغذیه با شیر مادر نوزاد در دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت (۰۵/۰>p). وضعیت مکیدن نوزاد در دو گروه آموزشی با هم تفاوت معنیداری نداشتند(۰۵/۰<P). وضعیت جریان شیر مادر در دو گروه آموزشی با هم تفاوت معنیداری داشتند(۰۵/۰>P). میانگین وزن قبل و بعد از مداخله در دو گروه آموزش تفاوت معنیداری نداشت(۰۵/۰<P). اما در دو گروه آموزش تله نرسینگ و مولتی مدیا قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری داشتند(۰۵/۰>P).
نتیجه گیری: یافته ها نشان دادند که آموزش به هر دو روش بر رفتار مادر و نوزاد در شیردهی(بر اساس ابزارBEET)، تغذیه موثر نوزاد، تعداد دفعات و مدت زمان شیردهی تاثیر یکسان داشته است.
ودود ملک زاده، فریده منافی، آرش مهری پیرایواتلو، علی نعمتی، رضا علی پناه مقدم،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: مسمومیت با آهن در اثر تجمع آهن در بافت های مختلف بدن و به ویژه کبد، قلب و غدد درون ریز ایجاد میشود. این اختلال باعث ایجاد عوارض مهمی مانند کاهش رشد، دیابت، سیروز کبدی و نارسایی قلبی میشود. ما در این تحقیق سعی نمودهایم تا با ایجاد مدل اضافه باری آهن زمینه را برای شناسایی راههای مقابله با این اختلال فراهم نماییم.
روش کار: در این مطالعه از ۱۲ سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگو بالغ با وزن ۳۰۰-۲۸۰ گرم استفاده شد. موش ها به دو گروه ۶ تایی شامل کنترل و مداخله تقسیم شدند. برای ایجاد اضافه باری آهن از تزریق داخل صفاقی آهن دکستران استفاده شد. برای بررسی رسوب آهن از رنگ آمیزی هماتوکسین – ائوزین استفاده گردید. سطوح سرمی هپسیدین به روش الیزا اندازه گیری شد. سطوح سرمی آهن با روش رنگ سنجی اندازه گیری شد.
یافتهها: نتایج نشان دهندهی تجمع قابل توجه آهن در نمونههای بافت کبدی موشهای گروه مداخله با آهن دکستران در مقایسه با گروه کنترل میباشد. سطوح سرمی هپسیدین (۰۲/۰ ± ۲۲/۰ در مقابل ۰۱/۰±۱۲/۰ پیکوگرم در دسی لیتر) و سطوح سرمی آهن (۱۸/۶ ± ۲۵۸ درمقابل ۳۴/۳±۱۸۶ میلی گرم در دسی لیتر) در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بوده و هر دو گروه رایطه معنیداری با اضافه باری کبدی آهن داشتند(۰۵/۰> P).
نتیجه گیری: تزریق داخل صفاقی آهن دکستران به میزان ۷۵ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم میتواند باعث ایجاد اضافه باری آهن و افزایش سطوح سرمی هپسیدین در موشهای اسپراگو شود.
مهری نصیری، محمد سبحانی شهمیرزادی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: دل درد و سوء هاضمه صبحگاهی، مشکلی مزمن و شایع در کودکان میباشد که در سنین مدرسه و دوران تحصیل به کرات مشاهده میشود. با توجه به شیوع نسبتاً فراوان دل درد و تهوع صبحگاهی و تأثیر آن در مراجعات مکرر به پزشکان متعدد و اختلال در فعالیتهای کودک این مطالعه با هدف بررسی مقایسه اثر داروی رانیتیدین به صورت تک دوز قبل از خواب و دوبار در روز در بهبودی تهوع و دل درد صبحگاهی کودکان طراحی گردید.
روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، نمونههای پژوهش از میان تمامی کودکان ۹ تا ۹۱ سالهای که با شکایت تهوع و دل درد صبحگاهی بیش از دو هفته توسط والدین مراجعه نمودهاند، انتخاب شدند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مداخله شامل گروه یک )تحت درمان با رانیتیدین تک دوز( و گروه دو )رانیتیدین دو بار در روز( تقسیم شدند. دادههای حاصل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-۱۸ و با آزمون کای دو مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: ۱۵۰ کودک با شکایت تهوع و دل درد صبحگاهی مراجعه کردند. از این تعداد ۲۹ نفر با شکایت تهوع صبحگاهی، ۹۳ نفر دلدرد صبحگاهی و ۲۸ نفر با هر دو مشکل مراجعه کردند. از افرادی که با شکایت تهوع و دلدرد , درمان به صورت تک دوز دریافت کرده بودند, در ۷/۷۰ % از آنها علایم کاهش و در ۳/۲۹ % بصورت کامل بهبود یافت، همچنین در گروه دریافت کنندگان دارو بصورت دوبار در روز ۱۰۰% افراد به بهبودی کامل دست یافتند. بررسی ها نشان داد که هرچه طول دوره بیماری قبل درمان بیشتر باشد پاسخ به درمان کمتر خواهد بود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه تاکید بر استفاده دو بار در روز رانیتیدین به جای تک دوز دارد. سن، طول دوره بیماری و وجود علائم همراه هم باید حین درمان کودک مد نظر باشد. با توجه به شیوع دلدرد صبحگاهی و تهاجمی بودن آندوسکوپی, روش انتخابی درمانبا رانیتیدین و مشاهده پاسخ به درمان روش قابل قبولی در برخورد اولیه با این مشکل شایع میباشد.
علیرضا بیباک، مرتضی بهنام فر، بهرام بیباک، فائزه علیزاده، مهری علی آبادی، فرزانه شاکری،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: در مطالعه حاضر اثر عصاره الکلی گیاه اویار سلام با نام علمی Cyperus rotundus در مدل التهاب حاد در موش سوری نر مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: گروههای مطالعاتی به ترتیب موشهای سوری سالم دریافت کننده نرمال سالین به صورت وریدی، موشهای بیمار دارای التهاب حاد دریافت کننده ی کاراژینان، گروه های بیمار دریافت کننده ی عصاره ی الکلی اویار سلام با دوز ۱۰۰ و ۳۰۰ میلیگرم عصاره تام بر کیلوگرم وزن بدن و داروی ایبوپروفن با دوز ۱۲ میلی گرم بر کیلو گرم بودند. خیز التهابی در موش با تزریق زیر جلدی ۰۲/۰ میلیلیتر از محلول ۵/۰ درصد کاراژینانcarrageenan به داخل کف پای حیوان ایجاد گردید و عصاره و داروهای مورد آزمایش ۱۰ دقیقه قبل از تزریق کاراژینان بهصورت داخل صفاقی به حیوان تزریق شد.
یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میانگین تغییرات التهاب آدم در بین گروهها پس از تیمار معنی دار بود ۰۰۱/۰ ≥ P. فرآیند تغییرات آدم در طول زمان در تمام گروههای مورد آزمایش ابتدا افزایش و حداکثر مقدار آن ۲ ساعت پس از تزریق بوده است و سپس روند کاهش التهاب آغازشده در گروه های درمان با عصاره به طور معنیداری نسبت به گروههای کنترل منفی و مثبت سریعتر اتفاق افتاد ۰.۰۱ ≥ P.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره الکلی گیاه اویار سلام Cyperus rotundus دارای اثرات ضد التهابی قابل توجهی است اما برای درک مکانیسمهای احتمالی این اثر به تحقیقات بیشتری نیاز است.
زینب بدرود، الهه مسجدی، فائزه وحدتی حسنی، محبوبه قاسمزاده رهباردار، حسین حسین زاده، خلیل آبنوس، صغری مهری،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: بیسفنول A(BPA) مونومری است که در ساخت لایه رزینی محافظ در قوطی مواد غذایی و پلاستیکهای پلیکربناته کاربرد دارد. BPA ماده تخریبکننده سیستم اندوکرین است و بر سیستم عصبی اثر می گذارد. کروسین از ترکیبات فعال و اصلی زعفران (Crocus sativus L.) است که اثرات متفاوتی بر سیستم عصبی ازجمله اثرات ضدتشنج، ضدافسردگی، افزایشدهنده حافظه و محافظت عصبی دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر کروسین بر اختلال حافظه ناشی از BPA و ارزیابی سطح پروتئینهای CaMKII (پروتئین کیناز وابسته به کالمودولین/کلسیم)، ERK (Extracellular signal-regulated kinases) و CREB (پروتئین متصلشونده به عامل واکنشدهنده به آدنوزین مونوفسفات حلقهای) و انواع فسفریله آنها در هیپوکامپ رت است.
روش کار: دُز BPA، ۱۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم در روز (به صورت گاواژ) با دُزهای مختلف کروسین (۱۰، ۲۰ و ۴۰ میلیگرم بر کیلوگرم تزریق داخل صفاقی) به مدت ۲۸ روز به رتهای بالغ تجویز شد. برای ارزیابی حافظه از آزمون ماز آبی موریس و برای بررسی سطح پروتئینها از روش وسترن بلات استفاده شد.
یافتهها: تجویز BPA باعث اختلال حافظه و یادگیری و کاهش سطح پروتئین های ERK، p.ERK، CaMKII و p.CREB در مقایسه با گروه کنترل شد. کروسین در دُز ۲۰ میلیگرم بر کیلوگرم باعث بهبود عملکرد حافظه و افزایش سطح پروتئینهایERK ، p.ERK و CaMKII در هیپوکامپ در مقایسه با گروه BPA ۱۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم شد.
نتیجه گیری: تجویز ۲۰ میلیگرم بر کیلوگرم کروسین، اختلال حافظه ناشی از BPA را بهبود می بخشد. افزایش سطح پروتئین هایERK ، p.ERK و CaMKII در هیپوکامپ در اثرات محافظتی کروسین نقش مهمی دارد.
محمدزمان کامکار، مهری آقا گلی زاده، ذلیخا کرم الهی،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: سلامت اجتماعی پیچیدهترین جنبه سلامت است که نقش کلیدی در کیفیت زندگی اجتماعی دارد و میتواند زمینهساز ابتلا به مشکلات روانیاجتماعی و جسمی یا تشدید آنها باشد؛ لذا، مطالعه حاضر با هدف بررسی سلامت اجتماعی و رابطه آن با کیفیت زندگی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال ۱۳۹۸ انجام شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفیتحلیلی و مقطعی، نمونهگیری تصادفی طبقهای انجام شد. تعداد ۱۹۰ نفر در مقاطع غیربالینی و بالینی انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه تعیین سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی جمعآوری شدند و سپس، با نرمافزار SPSS نسخه ۱۶ و آزمون تی، آنالیز واریانس، منویتنی، کروسکالوالیس، X۲، همبستگی پیرسون و اسپرمن تجزیهوتحلیل شدند. سطح معناداری ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین سنی دانشجویان ۲۸/۲±۰۶/۲۳ سال بود و اکثر آنها (۹/۵۸ درصد) مؤنث بودند. میانگین نمره سلامت اجتماعی دانشجویان ۴۷/۸±۱۶/۱۰۴ بود. میانگین نمره کیفیت زندگی دانشجویان ۰۱/۱۳±۹/۹۰ بود. سلامت اجتماعی با کیفیت زندگی ارتباط مستقیم و معناداری داشت (۰۴۸۲/۰ r= با۰۰۱/۰ P=). سن با سلامت اجتماعی ارتباط معکوس (۱۷/۰- r= با ۸/۰P=) و با کیفیت زندگی ارتباط مستقیم (۱۴/۰ r= با ۰۷/۰P=) نشان داد. متغیرهای جنسیت، قومیت، وضعیت تأهل و محل سکونت با شاخصهای سلامت اجتماعی و کیفیت زندگی رابطهای نداشتند.
نتیجهگیری: سلامت اجتماعی با شاخص کیفیت زندگی دانشجویان ارتباط مستقیم دارد. با افزایش سن، کیفیت زندگی مطلوبتر میشود و سلامت اجتماعی کاهش مییابد.