جستجو در مقالات منتشر شده


۱۸ نتیجه برای بالینی

مریم صالحیان، محمدرضا آرمات،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده

خلاصه مقدمه و هدف: کارآموزی های بالینی بخشی اساسی از آموزش دانشجویان پرستاران است و شناخت تجربیات واقعی آنان در این عرصه و آگاهی از مشکلات آموزش بالینی از دیدگاه آنان ، امکان توسعه استراتژی آموزش بالینی و ارتقاء کیفیت آموزش را فراهم م ینماید . هدف این مطالعه درک عمیق تر تجربیات دانشجویان پرستاری در این زمینه است . روش ها: به منظور دستیابی به نظرات دانشجویان پرستاری در زمینه تجربیات بالینی ، از گروه متمرکز ۲ استفاده شد ۳۰ نفر از ۱۲۰ نفر دانشجوی شاغل به تحصیل در دانشکده پرستاری و مامایی بجنورد بطور تصادفی انتخاب شدند و در سه گروه ده نفره قرار گرفتند. هر گروه بطور جداگانه به روش گروه متمرکز مورد مصاحبه قرار گرفت . به طوری که ابتدا مفاهیم ، از تجربه و تحلیل محتوی ۳ استفاده شده و کد گذاری ۴ داده ها در سه سطح صورت گرفت. به طوری که ابتدا واحدهای معنایی ۵ تشخیص و کدگذاری گردید. سپس واحدها در سطح دوم طبقه بندی ۶ شده و در نهایت تم ها ۷ به عنوان سطح سوم کدگذاری از میان طبقات استخراج گردیدند . از جمله عوامل « شکاف بین تئوری و عمل » و « بی انگیزگی » ، « اضطراب » . یافته ها : سه تم اصلی از درون داده استخراج گردید مؤثر در تجربیات بالینی در نظر گرفته شد . بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه احساس ناامیدی و بی انگیزگی را در بین دانشجویان پرستاری نشان می دهد. همچنین اضطراب و ترس به عنوان نتیجه ای از دانش ناکافی، واکنش نامناسب مربیان در برابر خطای دانشجویان و ارزشیابی ناعادلانه از جمله تجربیات بیان شده از سوی آنان است. با توجه به نقش غیر قابل انکار ابعاد روحی- روانی و انگیزه های درونی و بیرونی فراگیران در کسب مهارتهای بالینی، نتایج این مطالعه می تواند در طرح ریزی برنامه های درسی و دوره های آموزش بالینی پرستاری و ارتقاء کیفی آن، مورد توجه مدیران آموزشی و مربیان بالینی قرار گیرد.


حمید توکلی قوچانی، زهرا کریمی، زهرا طائفی، سیده راضیه حسینی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده

چکیده: مقدمه: آموزش بالینی بخش اساسی و مهم آموزش پرستاری را تشکیل می دهد. مربی بالینی یک مهره بسیار مهم و اساسی در برنامه ریزی و کسب تجارب بالینی است. ویژگیهای مربی بالینی اثربخش در پژوهش های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته است. ولی هنوز ویژگیهای مربی بالینی اثر بخش سوال برانگیز بوده و تصویر مربی بالینی اثر بخش واضح و روشن نیست. پ ژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگیهای مربی بالینی اثر بخش از دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در سال ۱۳۸۷ انجام شد. مواد و روشها: این پژوهش توصیفی بر روی ۹۶ دانشجو انجام گرفت. جهت نمونه گیری از روش سرشماری استفاده شد و افراد مورد بررسی، دانشجویان پرستاری و مامایی در مقطع کارشناسی پیوسته روزانه بودند که در ترم سه و بالاتر به تحصیل مشغول بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که در دو بخش اطلاعات دموگرافیک و ویژگیهای مربی بالینی اثر بخش در چهار زمینه آموزش، ویژگی های فردی، روابط بین فردی، ارزشیابی دانشجو طراحی شده بود. برای هر کدام از این چهار زمینه دامنه نمره دهی بین ۰ تا ۵ در این و آزمون های فراوانی، کای دو و آنالیز واریانس استفاده SPSS پرسشنامه در نظر گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار گردید. ۲۰ بود. از افراد مورد بررسی، ۷۱ نفر دانشجویان پرستاری / یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که میانگین سنی دانشجویان ۹ ،(۴/ %۷۴ ) و ۲۵ نفر دانشجویان مامایی ( ۲۶ %) بودند. دانشجویان به ترتیب بیشترین امتیاز را به ویژگیهای فردی (شخصیتی) ( ۰ ) ۳) مربی بالینی اختصاص دادند. همچنین در بین دانشجویان دو / ۳) و ارزشیابی ( ۰ / ۳)، روابط بین فردی ( ۴ / مهارت های آموزشی ( ۹ رشته تفاوتی از نظر ویژ گی های مربی اثر بخش وجود نداشت و بین متغیرهایی مانند سن، ترم تحصیلی، رضایت از رشته تحصیلی با امتیاز ویژگی های مربی بالینی اثر بخش همبستگی دیده نشد. بحث و نتیجه گیری: در این پژوهش دانشجویان از بین چهار زمینه ویژگیهای مربی بالینی اثربخش بالاترین درجه را به زمینه فردی اختصاص دادند. دومین امتیاز به زمینه آموزش، سومین امتیاز به زمینه روابط بین فردی و کمترین امتیاز به ارزشیابی اختصاص داده شد.


ویدا طیبی، حمید توکلی قوچانی، محمدرضا آرمات،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: ارائه بازخورد موثر به فراگیر در حین آموزش بالینی، یکی از شاخص‌های تدریس اثربخش است. با این حال، مطالعات نشان می‌دهد که گاه این مرحله مهم در تدریس بالینی نادیده گرفته می‌شود. در پژوهش حاضر وضعیت ارائه بازخورد از سوی مربی به دانشجو در حین آموزش بالینی بررسی شده است. مواد و روش کار: در این مطالعه مقطعی، اطلاعات مربوط به ۱۴۸ دانشجو و ۲۶ مربی به کمک دو پرسشنامه پژوهشگر ساخته خود ایفا جمع‌آوری شد. پرسشنامه‌ها شامل سؤالات مربوط به اطلاعات فردی، و نیز سؤالاتی در مورد وضعیت ارائه و دریافت بازخورد در حین آموزش بالینی و عوامل مرتبط با آن بود. سپس داده‌های مربوطه با استفاده از نرم افزار SPSS۱۶ و آزمون‌های آماری تی، من ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و کروسکال والیس بررسی گردید. یافته‌ها: بین میانگین امتیازات وضعیت بازخورد دو گروه دانشجویان و مربیان اختلاف معنا دار آماری وجود داشت (۰۰۱/۰>P). کلیه مربیان بیان داشتند در آموزش خود، بازخورد عملکرد ارائه کرده‌اند، در حالی که ۳۵/۷۷ % از دانشجویان اظهار کردند بازخورد دریافت نموده‌اند. اکثر دانشجویان و مربیان، ارائه بازخورد را ضروری دانسته و تمایل به دریافت و ارائه بازخورد بیشتر داشتند. همچنین در دو گروه مربیان و دانشجویان، اختلاف معناداری بین امتیاز بازخورد در بعد بازخورد شفاهی و رفتاری وجود داشت. در بین موانع ارائه بازخورد در دو گروه دانشجویان و مربیان، بیشترین اولویت مربوط به "زیاد بودن تعداد دانشجو" و "تنوع و دوگانگی روشهای آموزشی اساتید" بود. نتیجه گیری: وضعیت ارائه بازخورد در آموزش بالینی، از دیدگاه مربیان و دانشجویان یکسان نبود.


نرگس مسلمی زاده، سپیده پیوندی، حسن خانی، طوبی فرازمند، ناهید الفتی، ساره بصیرت، بهاره نوایی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: امروزه لتروزول با توجه به عوارض ناخواسته کمتری که نسبت به کلومیفن دارد بعنوان داروی کمکی و یا جایگزین جهت تحریک تخمک‌گذاری در زنان نابارور مطرح می‌‌باشد. هدف از این مطالعه تعیین اثرات درمانی لتروزول بر تحریک تخمک گذاری در مقایسه با کلومیفن است. مواد و روش کار: در این پژوهش از مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور استفاده شد. بیماران نازا با تشخیص اختلالات تخمک‌گذاری مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی ساری، به دو گروه دریافت کننده لتروزول ۵/۲ میلی گرم و کلومیفن ۱۰۰ میلی گرم در روز، با رژیم دارویی که از روز سوم سیکل قاعدگی با دوره درمانی ۵ روزه ادامه می‌‌یافت، تقسیم شدند. مشخصات فولیکولی و هورمونی و عوارض بالینی احتمالی تا انتهای سیکل قاعدگی در دو گروه بطور منظم پیگیری شدند. یافته ها: ۴۸ بیمار با میانگین سنی ۹/۷±۳۳/۲۸ سال در این مطالعه شرکت نمودند. میانگین زمان بالغ شدن فولیکول‌ها بر حسب روز در گروه کلومیفن سیترات ۹/۰±۲۹/۱۴ روز و در گروه لتروزول ۳/۱±۵۴/۱۳ روز بود که اختلاف معنی‌داری بین دو گروه فوق با ۰۵/۰ > P مشاهده گردید. اندازه و تعداد فولیکول‌های بالغ و همچنین ضخامت آندومتر و عوارض دارویی در دو گروه مورد مطالعه تفاوت معنی‌داری نداشتند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج ارائه شده بنظر شایدبتوان گفت که تحریک تخمک‌گذاری داروی لتروزول تا حدی مشابه داروی کلومیفن سیترات است و می‌تواند بعنوان داروی کمکی در درمان زنان نابارور که مبتلا به اختلالات تخمک گذاری هستند، مانند داروی کلومیفن سیترات مورد استفاده قرار بگیرد


علیرضا گلشن، مریم مژد کانلو، بهرام بیباک، حسین کمالی،
دوره ۴، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: امروزه فرآورده های طبیعی حاصل از ارگانیسم‌های زنده از جمله گیاهان دارویی (متابولیت های ثانویه) به عنوان یکی از پرکاربردترین منابع مکمل درمانی و پیشگیری در درمان سرطان پروستات و هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) شناخته می شوند. این مقاله سعی بر آن دارد ضمن اشاره ای کوتاه به این بیماری به شرح پاره ای از مهمترین ترکیبات طبیعی مورد استفاده در کلینیک با تکیه بر مطالعات بالینی بپردازد. مطالب آورده شده در این مطالعه مروری، به پیشرفت های انجام شده در تحقیقات فارماکولوژیکی و بالینی ترکیبات شناخته شده طبیعی همراه با مکانیسم های عمل و نحوه استفاده آن ها در کلینیک را پوشش می دهد. مواد و روش کار: این تحقیق یک مطالعه مروری است که در مورد فرآورده های طبیعی و مشتقات حاصل از گیاهان دارویی با کلمات کلیدی Natural products BPH Prostate cancer anticancer Clinical trials, mechanism با جستجوی مقالات در پایگاههای اطلاعاتی معتبر از ابتدا تا ۲۰۱۲ انجام گرفت. یافته ها: در این مقاله مروری ۹ ترکیب جدا شده از منابع طبیعی و گیاهان دارویی با اثرات قابل توجه پزشکی و دارویی در مکمل درمانی سرطان و هایپرپلازی خوش خیم پروستات را مورد بحث قرار گرفته است. ما برروی منابع، استفاده های درمانی در کلینیک و مطالعات بالینی همراه اثرات بیولوژیک و مکانیسم های احتمالی اثرشان متمرکز شدیم. نتیجه گیری: در طی سالیان گذشته، ترکیبات فراوانی در درمان این بیماری ها به کار گرفته شده اند. ۹ ترکیب و ساختار شیمیایی فعال بیولوژیکی با اثرات قابل توجه و بسیار شاخص از این دسته مواد در این مطالــــعه آورده شــده است. امروزه پتانسیل برای بدست آوردن و توسعه دادن ترکیبات سر دسته و راهنما جدا شده از منابع طبیعی و گیاهان دارویی، به طور ویژه در حوزه ی ترکیبات ضد سرطان، به طور چشمگیری رشد یافته است. امید است مطالبی که در اینجا تشریح شده اند، به عنوان منابع قابل اعتمادی برای متخصصان شیمی و فرآورده های طبیعی جهت بسط و گسترش طراحی هوشمند و هدفمند داروهای نوین مفید واقع گردند.


عبدالعزیز قرائی، عادل ابراهیم زاده، افسانه شه بخش نوتی زهی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: تریکومونیازیس بیماری تک یاخته ای دستگاه ادراری-تناسلی انسان می باشد، در زنان معمولا واژن و مجرای ادراری را گرفتار می کند، اما ممکن است دهانه رحم، غدد بارتولن، اسکن یا مثانه را نیز آلوده کند در مردان ارگانیسم اغلب در قسمت های انتهایی مجرای ادرار وجود دارد اما به ندرت غده پروستات، کیسه منی و اپیدیدیم را نیز درگیر می کند، هدف از انجام این تحقیق علاوه بر بررسی میزان شیوع و یافته های بالینی و مقایسه روش های تشخیصی نیز مد نظر بود. مواد و روش کار: پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی- مقطعی است که ۴۰۰ نمونه واژینال با روش های لام مرطوب، پاپ اسمیر، کشت دیاموند از نظر تریکومونیازیس در چابهار در سال ۲۰۱۳ مورد آزمایش قرار گرفتند و یافته های بالینی تایید شده توسط متخصص زنان و زایمان در فرم اطلاعاتی بیماران ثبت شد. آنالیز نتایج بدست آمده با استفاده نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ و با محاسبه توزیع فراوانی، آزمون مجذورکای و t استیودنت به منظور تعیین رابطه معنی دارای بین متغیر ها باP value کمتر مساوی ۰۵/۰ انجام شد. یافته ها: در این مطالعه تعداد ۳۹ مورد (۹,۷۵%) با روش کشت، تعداد ۲۷ مورد (۶.۷۵%) با روش پاپ اسمیر و تعداد ۲۵ مورد (۶.۲۵%) با روش لام مرطوب از نظر تریکومونیازیس مثبت گزارش شد. بین یافته های بالینی با ابتلابه عفونت در بیماران مورد بررسی ارتباط آماری معنی داری بدست نیامد (۰۵/۰P>) ولی بین نشانه های ذکر شده توسط مبتلایان ارتباط معنی داری با ابتلابه عفونت بدست آمد (۰۵/۰>P). نتیجه گیری: با توجه به شیوع بالای این عفونت و بدون علامت بودن ناقلین بیماری و درمان بی رویه قبل از تشخیص قطعی آزمایشگاهی، پیشنهاد می گردد که روش کشت علاوه بر روش مرطوب به صورت روتین در آزمایشگاههای تشخیص طبی استفاده شود همچنین از نتایج آن در برنامه ریزی های بهداشتی می توان استفاده کرد.


مهدی حارث آبادی، محبوبه طباطبایی چهر، سیده محبوبه رضائیان، مهدیس مهرابی بردر، سحر خاکشور فریمان،
دوره ۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: تنش یکی از مشکلاتی است که می تواند مانعی بر سر راه آموزش بالینی مامایی باشد. برای بهبود و ارتقای کیفیت آموزش بالینی، بررسی و مدیریت عوامل استرس زای آموزشی ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین منابع تنش و عوامل مرتبط با آن در آموزش بالینی دانشجویان مامایی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در سال ۱۳۹۰ انجام شد. مواد و روش کار: در این مطالعه تحلیلی- مقطعی که طی آن کلیه دانشجویان مامایی ترم ۴ و بالاتر دانشکده پرستاری و مامایی بجنورد انتخاب شدند. عوامل ایجاد کننده تنش در محیط بالین با استفاده از پرسشنامه ای ۷۲ گویه ای در ۸ حیطه بالینی بررسی شد. داده ها بعد از جمع آوری با نرم افزار آماری۱۶- SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: یافته ها نشان داد که در کل بیشتر دانشجویان ۵/۶۰% تنش در محیط بالینی را متوسط ذکر کردند و ۶/۲۵% از آنها هم این عوامل را تا حد زیادی تنش زا عنوان کردند. یافته ها نشان داد که دانشجویان عوامل مربوط به برخورد با بیمار را بیشترین عامل تنش زا در محیط کارآموزی ذکر کردند و در بقیه حیطه ها دانشجویان سطح متوسطی از تنش را ذکر کردند. نتیجه گیری: از آنجا که تنش تاثیر منفی روی آموزش بالینی می گذارد. می توان با آگاهی از منابع تنش زا، محدود نمودن آن و یا بالا بردن سطح آگاهی علمی و حرفه ای دانشجویان، سازگاری آنان را نسبت به موقعیت های مختلف افزایش داد و محیط مناسبی برای آموزش فراهم آورد.


ابراهیم حسین زاده، علی خاکشور، عبدالرضا شاکری، علی احمدی، حسین لشکردوست،
دوره ۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: در کشور ما زمان تعویض کاتتر درون وریدی، ۷۲ ساعت می باشد که بنا به مراجع بین المللی این زمان در کودکان قابل افزایش است. دلیل این محدودیت زمانی جلوگیری از عوارض نصب کاتتر از جمله فلبیت و انسداد بوده است. این پژوهش با هدف مقایسه بروز عوارض در دو روش روتین و روش بر اساس اندیکاسیون های بالینی در کودکان بستری در بیمارستان امام رضا (ع) بجنورد انجام شد. مواد و روش کار: این کار آزمایی بالینی تصادفی شده بر روی ۱۵۰ کودک بستری انجام شد. کودکان واجد شرایط بر اساس جدول اعداد تصادفی به دو گروه (۷۵ نفر در هر گروه) تخصیص یافتند. در یک گروه، روش روتین نصب و تعویض کاتتر درون وریدی (تعویض کاتتر نهایتا راس ۷۲ ساعت)، و در گروه دیگر، تعویض کاتتر تنها بر اساس بروز عوارض ناشی از کاتتر صورت می گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های کای دو، تی مستقل، من ویتنی، نمودار کاپلان مایر و آزمون لوگرنک، از طریق نرم افزار Stata ۱۲ تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: در بین کل افراد مورد بررسی در طول مطالعه، مجموعا ۳۱ واقعه (بروز عوارض از جمله انسداد، انفیلتراسیون و فلبیت) ایجاد شد. میانه زمان ماندگاری کاتتر در گروه مداخله (۹۳ ساعت) به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد (۶۷ ساعت) بوده است. با آنکه از لحاظ فراوانی، گروه مداخله نسبت به گروه شاهد، فراوانی انفیلتراسیون بیشتری داشت که معنادار بود، ولی از لحاظ بروز عوارض بین دو گروه، تفاوت معناداری مشاهده نشد. نتیجه گیری: یافته های این مطالعه، برتری روش اندیکاسیون بالینی را نسبت به روش روتین تعویض کاتتر نشان داده است.


طناز فانوسی، محمد خمرنیا، زهرا کاووسی، احمد صادقی، سجاد درزی رامندی،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: حاکمیت بالینی با هدف کاهش شکاف بین کیفیت خدمات ارایه شده و توان بالقوه برای ارایه مطلوب این خدمات در سال های اخیر به اجرا درآمده است. این مطالعه با هدف بررسی جو حاکمیت بالینی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گرفت. مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی بوده که به صورت مقطعی در تابستان ۱۳۹۲ در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام گرفت. جمعیت هدف کلیه کارمندان رده های مختلف ۵ بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود. حجم نمونه نیز برابر با ۱۵۰ نفر تعیین گردید. جهت جمع اوری داده ها از پرسشنامه استاندارد جو حاکمیت بالینی فریمن استفاده گردید. روایی محتوایی این پرسشنامه توسط متخصین مورد تائید قرار گرفته و پایایی آن با استفاده از روش الفای کرونباخ، ۷۹% براورد شد. برای تحلیل اطلاعات از آماره های توصیفی و همچنین آزمونهای آنالیز واریانس، تی تست و همبستگی پیرسون توسط نرم افزار SPSS۲۱ بهره گیری شد. یافته ها: نتایج این مطالعه نشان می دهد که تمام شش مؤلفه حاکمیت بالینی بالاتر از میانگین مبنا قرار دارند. بین متغیرهای سن و سابقه کار با حاکمیت بالینی رابطه آماری معناداری وجود ندارد) ۰۵/۰.(P> همچنین نتایج آزمون تی تست نشان داد بین متغیر جنس با حاکمیت بالینی رابطه آماری معنادار وجود دارد) ۰۴۱/۰(P= بدین صورت که میانگین نمره حاکمیت بالینی در زنان بالاتر از مردان بود. نتیجه گیری: بیمارستانهای مورد مطالعه در شیراز آمادگی مناسبی برای استقرار حاکمیت بالینی دارند و برای افزایش این میزان پیشنهاد می شود تا تمامی کارکنان بیمارستان آموزش لازم در این زمینه را فرا گرفته و مدیران بیمارستان بستر مناسبی را برای این موضع در بیمارستان مهیا سازند.


شهریار امیرحسنی، ساسان محرابی، عبدالمجید ایلون کشکولی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: اپیدیدیموارکیت بیماری نسبتاً شایعی است که علاوه بر نایسریا گنوره، کلامیدیا و اشیریشیا کلی، تب مالت (بروسلوز) هم یکی از علل مهم این بیماری به خصوص در مناطق اندمیک به شمار می رود. هدف این مطالعه ارزیابی جنبه های اپیدمیولوژیک و یافته های بالینی اپیدیدیموارکیت بروسلایی و مقایسه آن با نوع غیر بروسلایی در استان همدان است. مواد و روش کار: در این مطالعه مقطعی ۱۱۵ بیمار مبتلا به اپیدیدیموارکیت که بصورت سرپایی یا بستری درمان شده اند، در دو گروه بروسلایی با ۳۸ بیمار و غیر بروسلایی با ۷۷ بیمار در مدت شش سال مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج با هم مقایسه شده اند. یافته ها: از نظر میانگین سنی، وضعیت تأهل، سمت درگیری، مواجهه شغلی و فصل بروز بیماری بینی گروه ها تفاوت معنی داری وجود نداشت. نوع بروسلایی بیشتر در میان روستاییان و عشایر و نوع غیر بروسلایی بیشتر در شهر نشین ها دیده شد (۰۲/ ۰ p =). نتیجه گیری: : در مناطق اندمیک از نظر بروسلوز مانند کشور ما، جراحان کلیه و مجاری ادرار باید احتمال ابتلا به نوع بروسلایی را مخصوصاً در موارد پیچیده، عود کرده، مقاوم به درمان و یا در افراد دارای مشاغل مرتبط مد نظر قرار داده و بررسی های لازم را برای رد بیماری تب مالت انجام دهند.


عباس حیدری، حسن شریفی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: نتایج حاصل از کارآزمایی های تصادفی کنترل شده ( RCT ) تأثیر قابل توجهی در ارائه مراقبت پرستاری با کیفیت و پرستاری مبتنی بر شواهد دارد. با این حال، در مورد کیفیت گزارش کارآزمایی های منتشر شده در مجلات پرستاری ایران اطلاعاتی محدودی در دسترس میباشد. هدف این مطالعه ارزیابی کیفیت گزارش کارآزمایی های تصادفی کنترل شده منتشر شده در مجلات پرستاری بر اساس معیارهای کنسورت میباشد.
روش کار: این مطالعه به روش توصیفی مقطعی در سطح کشور ایران طراحی شد که بین اردیبهشت ۱۳۹۵ تا مهرماه ۱۳۹۵ انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمام مقالات از نوع کارآزمایی نمایه شده در پایگاههای اطلاعاتی داخلی شامل نمایه نشریات پرستاری ایران (nindex.ir)، بانک اطلاعات نشریات کشور (magiran) و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) و پایگاه های بین المللی شامل پابمد (Pubmed) و اسکوپوس (SCOPUS) در محدوده زمانی ۵ ساله بین فروردین ماه ۱۳۹۰ (مارچ ۲۰۱۱) تا پایان اسفند ماه ۱۳۹۴ (مارچ ۲۰۱۶) می باشد. به طور کلی از ۲۸ مجله پرستاری ۱۳۰۹ کارآزمایی بازیابی شد. نمونه ای به تعداد ۱۵۰ مقاله به روش تصادفی طبقه ای بر اساس معیارهای ورود انتخاب شد. آخرین ویرایش چک لیست کنسورت ابزار اصلی این پژوهش بود.
یافته ها: میانگین نمره کلـی کیفیـت کارآزمایی ها بر اساس معیار کنسورت ۸۷/۳±۲۰/۲۰ (حداقل ۱۱ حداکثر ۳۰) بود. میانگین قسمت روش اجرا و تصادفی سازی ۸۱/۱±۸۵/۸ بود (حداقل ۶ حداکثر ۱۳). امتیاز کلی ۵۰ درصد کارآزمایی ها کمتر از ۲۰ بود و امتیاز روش شناسی ۷۵ درصد کارآزمایی ها کمتر از ۱۰ بود.
نتیجه گیری: بر اساس هرم شواهد، کارآزمایی ها نقش ارزندهای در تولید دانش تخصصی پرستاری برای حیطه های آموزش، بالین و جامعه دارند. ولی این کارآزمایی ها نه تنها باید به درستی طراحی و اجرا شوند، بلکه باید در قالب الگوهای استاندارد جهانی گزارش شوند. در این مطالعه مشخص شد که چه قسمتهایی از گزارش کارآزمایی های پرستاری نیاز به توجه بیشتر دارد. همچنین برخی راه کارها برای بهبود کیفیت گزارش ارائه شد.

حسن سرابندی، حسن توزنده جانی، حمید نجات،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر الگوی بک بر نشانگان بالینی و رضایت از زندگی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی انجام شد.
روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده بر روی ۲۴ نفر از بیماران دارای افسردگی اساسی انجام شد. بیماران به صورت تصادفی بلوکی در دو گروه درمان شناختی رفتاری و کنترل تقسیم شدند. درمان شناختی رفتاری مبتنی بر الگوی بک در دوازده جلسه نود دقیقه ای و دو بار در هفته برگزار شد و گروه کنترل تحت هیچ گونه آموزشی قرار نگرفت. جهت اندازه گیری افسردگی و رضایت از زندگی به ترتیب از پرسشنامه های بک و دینر قبل، بعد و دو ماه بعد از مداخله استفاده گردید. آنالیز آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS-۲۱ صورت گرفت.
یافته ها: در کل ۲۴ نفر معیار های ورود به مطالعه را دارا بودند که در هر گروه ۱۲ نفر به طور تصادفی قرار گرفتند. فراوانی مردها در گروه درمان و کنترل به ترتیب ۰/۵۰،  و ۳/۳۳ درصد بود. میزان افسردگی و رضایت از زندگی بین دو گروه، بعد از مداخله و دو ماه بعد تفاوت آماری معنی داری داشت(p<۰,۰۵). نتایح آزمون Repeated measure نشان داد در گروه درمان شناختی رفتاری از نظر افسردگی و رضایت از زندگی رابطه معنی داری در طول زمان وجود دارد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد درمان شناختی رفتاری تاثیر مثبتی بر افسردگی و رضایت از زندگی در بیماران دارای افسردگی اساسی دارد.

 

فاطمه خراشادی زاده، رامین حقیقی، علیرضا ایزدفر، زهرا جوانوش، مهدی فرحدل، علی غلامی، جواد قدیمی، اعظم زیبایی، میثم لطیفی، هادی لطفی، میترا شجاعی، سجاد رحیمی، سالار پوربرات،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: از مهمترین مشکلات بیمارستانها، پرستاران جدیدالورود وکم تجربه ایی است که مدیران پرستاری از سطح صلاحیت آنان آگاهی ندارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی صلاحیت بالینی پرسنل پرستاری بیمارستان امام حسن ع بجنورد در سال ۱۳۹۷ به انجام رسیده است.
روش کار: این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی ۱۰۱ پرستاری با سابقه کار زیر ده سال که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند انجام گرفت. ۱۳ چک لیستهای ارزیابی عملکرد براساس شرح وظیفه پرستاران و تصمیم کمیته اعتبار بخشی صلاحیت بالینی انتخاب شدند. روایی محتوا و پایایی به روش هم ارز انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS ویرایش ۲۰ و با استفاده از آزمونهای آماری مورد شامل میانگین، انحراف معیار، و آزمونهای استنباطی شامل آزمون همبستگی پیرسون و سطح معنی داری۰۵ / ۰ > P انجام شد.
یافته ها: در این پژوهش اکثر افراد ( ۲ / ۸۰ )درصد زن و طرحی ( ۳ / ۶۸ ) بودند. میانگین و انحراف معیار سابقه کار افراد ۶۴ / ۲۶ ۴۴ / ۳۲ماه بود. همچنین میانگین نمره آزمون آسکی در وضعیت خوب بود. صلاحیت بالینی با افزایش سنوات خدمت، جنسیت پرستاران، دانشگاه محل تحصیل رابطه معنا داری داشته ( ۰۵ / ۰ > P )، در صورتی که با متغیرهایی همچون محل اشتغال به خدمت و نوع استخدام رابطه معنا داری ندارد ( ۰۵ / ۰ < P .)
نتیجه گیری: اجرای برنامه های بازآموزی منسجم و براساس نیازمندی پرستاران و بررسی مکرر صلاحیت بالینی نیروهای پرستاری از بدو خدمت میتواند سبب بهبود صلاحیت بالینی و به تبع آن انجام مهارتهای بالینی پرستاران شود.

محمدرضا رفتارعلی آبادی، حسین شاره، حسن توزنده جانی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: خیانت تهدیدی برای زندگی خانوادگی و روابط همسران است که منجر به واکنشهای هیجانی از جمله غمگینی، وحشت ،خشم، ترس، حسادت و احساس گناه به ویژه در فردی که مورد خیانت قرار گرفته میشود. هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی طرحواره درمانی همراه با ذهن آگاهی و بخشش درمانی بر نشانگان بالینی و پاسخ های هیجانی زنان آسیب دیده از خیانت همسر میباشد.
روش کار: این پژوهش نیمه آزمایشی طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با پیگیری بود .۳۶ زن که تجربه خیانت از طرف شوهر داشتند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در یکی از دو گروه آزمایش طرحواره درمانی همراه با ذهن آگاهی ۱۲ = n و بخشش درمانی ۱۲ = n و گروه کنترل ۱۲ = n قرار گرفتند. مداخلات به مدت ده جلسه ۹۰ دقیقه ای هفتگی به گروههای آزمایشی ارائه شد.. از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر برای تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد.
یافته ها: اثر تعامل بین گروهها و زمان اندازه گیری درطرحواره درمانی همراه با ذهن آگاهی و بخشش درمانی بر نشانگان بالینی  ۰۱/۰ > P  و پاسخهای هیجانی  ۰۵/۰ > P معنادار بود. در نشانگان بالینی بین دو مداخله تفاوت معنی دار مشاهده نشد   ۰۵/۰ P  در پاسخ های هیجانی فقط در مؤلفه وحشت گروه بخشش درمانی وضعیت بهتری نشان دادند ۰۱/۰ > P.
نتیجه گیری: از هر دو مداخله میتوان جهت کاهش آلام روحی قربانیان خیانت همسر بهره گرفت. از طرفی با توجه به نوع آسیب، بخشش درمانی گزینه مناسب تری میباشد.

سیده ریحانه رمضان زاده سکه، محبوبه روحانی، متین محمدی فر، فائزه نادری، ریحانه پزشکی، مریم نظافت فریزی، حسن نامدار احمدآباد، رضا سالاری نیا،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده

مقدمه: در مطالعه حاضر رابطه بین شاخص‌های خونی و پیامدهای بالینی در بیماران کووید ۱۹ بررسی شد.
روش کار: این مطالعه مقطعی روی ۲۹۳ بیمار بزرگ‌سال مبتلا به کووید ۱۹ بررسی شدند که در بیمارستان امام حسن بجنورد، ایران بستری شده بودند و کمتر از سه روز از شروع علائم کووید ۱۹ آن‌ها گذشته بود. از پرونده الکترونیکی، اطلاعات بیماران شامل اطلاعات دموگرافیک، مشخصات بالینی و نتایج بالینی استخراج شد. نتایج مربوط به آزمایش شمارش کامل خون برای هر نمونه نیز ثبت شد.
یافته‌ها: میانه سن بیماران ۵۳ سال بود. ۱۴۷ نفر ۱۷/۵۰ درصد از بیماران زن بودند. ۳۷ بیمار در آی‌سی‌یو بستری بودند و ۴۲ نفر نیز فوت کردند. میانگین شاخص‌های خون‌شناسی به‌جز نسبت نوتروفیل به لنفوسیت NLR، نسبت پلاکت به لنفوسیت PLR و میزان رسوب اریتروسیت ESR در بیماران کووید ۱۹ در محدوده نرمال قرار داشت. مقادیر گلبول سفید WBC، NLR و PLR در بیمارانی که فوت کرده یا در آی‌سی‌یو بستری بودند، به‌طور معناداری بیشتر از بیمارانی بود که در آی‌سی‌یو بستری نشدند ۰۵/۰˂P. همچنین نتایج نشان داد مقادیر هموگلوبین، هماتوکریت و ESR در بیماران فوت‌شده نسبت به بیمارانی که در آی‌سی‌یو بستری نشده بودند، کمتر است ۰۵/۰˂P. بین شاخص‌های خون‌شناسی و مدت‌زمان بستری در بیمارستان ارتباط معناداری مشاهده نشد ۰۵/۰ ˃P.
نتیجه گیری: به‌طورکلی نتایج نشان داد مقادیر افزایش‌یافته برخی از شاخص‌های خون‌شناسی همچون WBC، NLR و PLR در زمان بستری ممکن است پیامد بالینی ضعیف را در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ پیش‌بینی کند.

ملیحه حیدری، سعید کشاورز، مهدی کارگر فرد، بهروز پورحیدر،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: جانبازان قطع عضو اندام تحتانی به‌دلیل مشکلات فیزیکی و بی‌تحرکی ۲ تا ۳ برابر بیشتر از همتایان سالم در خطر بروز بیماری‌های قلبی‌عروقی هستند. تمرینات ورزشی مداخلاتی مؤثر در کاهش بیماری‌های قلبی‌عروقی در گروه‌های مختلف هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر ۱۲ هفته تمرینات هوازی و ترکیبی بالاتنه بر عوامل خطر قلبی‌عروقی جانبازان قطع عضو اندام تحتانی است.
روش کار: در این کارآزمایی بالینی، ۴۵ جانباز قطع عضو اندام تحتانی به‌صورت تصادفی به ۳ گروه تمرین هوازی، تمرین ترکیبی و کنترل تقسیم شدند. گروه‌های تمرینی به‌مدت ۱۲ هفته، هر هفته ۳ جلسه و با رعایت اصل اضافه‌بار، مداخله مدنظر را دریافت کردند. اندازه گیری های ترکیب بدنی، شاخص های متابولیکی و شاخص های التهابی قبل و پس از مداخله انجام شد. تمام آنالیزهای آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۵ در سطح معنی‌داری ۰۵/ ۰P انجام شد. از آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه، آزمون تعقیبی توکی و آزمون T هم‌بسته به‌منظور مقایسه‌های درون‌گروهی و بین‌گروهی استفاده شد.
یافته‌ها: بهبود معنی داری در وزن، BMI، کلسترول،FBS ،TG ، HDL، LDL، CRP و IL-۶ در گروه‌های تمرین هوازی و ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (۰۵/۰ P≤). بهبود معنی داری در شاخص V-CAM فقط در گروه تمرین ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (۰۱۸/۰ P=). تغییر معنی‌داری در AST و ALT به‌دنبال هیچ‌یک از مداخلات مشاهده نشد (۰۵/۰ P≥).
نتیجه‌گیری: برای جانبازان قطع عضو اندام تحتانی، تمرینات هوازی و ترکیبی از طریق بهبود عوامل خطر قلبی‌عروقی می تواند مزایای بسیاری به‌منظور پیشگیری از بیماری‌های قلبی‌عروقی داشته باشد.

رضا گرامی، فاطمه عرب، سید جلال قربانی، وحید حاجعلی، شیما فرخی، سید علیرضا اسماعیلی، میثم مقبلی، احسان صبوری،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: همه‌گیری کروناویروس جدید (SARS-Cov۲) چالش‌ بزرگی برای سیستم‌های بهداشتی بسیاری از کشورها ایجاد کرده است. سطح آنتی‌بادی محافظت‌کننده و عوامل مستعدکننده ابتلا همچنان جزو چالش‌های مطرح در استعداد ابتلای افراد، خصوصاً در محیط‌های کاری است. در این مطالعه، به بررسی سطح آنتی‌بادی‌های IgM و IgG علیه کووید-۱۹ و ارتباط آن با یافته‌های دموگرافیک در کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد پرداخته شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی، ۷۵۸ نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به‌صورت دردسترس انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه استاندارد کشوری جمع‌آوری و سطح آنتی‌بادی‌ IgG و IgM علیه SARS-Cov۲ به روش الایزا (ELISA) تعیین شد. نتایج با استفاده از آزمون‌های آماری مرتبط و در سطح معناداری کمتر از ۰۵/۰ با استفاده از نرم‌افزار SPSS(۱۶) ارزیابی شد.
یافته‌ها: از مجموع شرکت‌کنندگان، ۳۸۶ نفر معادل ۹/۵۰ درصد مرد بودند و باقی را زنان تشکیل می‌دادند. آنتی‌بادی IgG در ۱۳۸ شرکت‌کننده (۹/۱۸ درصد) و IgM در ۴۱ شرکت‌کننده (۶/۵ درصد) یافت شد. شایع‌ترین علائم در افراد با تجربه ابتلا به بیماری به‌ترتیب سرفه، تب، لرز، سردرد، تنگی نفس، از دست دادن بویایی، ضعف، میالژی، آرترالژی و اختلال هوشیاری بود. در میان افراد با سابقه ابتلا، استفاده از وسایل نقلیه عمومی، سابقه مسافرت و حضور مکرر در محل کار به‌طور معناداری بیشتر از افراد دیگر بود. در فرایند تشخیصی، بررسی رادیولوژیک (CT-Scan)، آزمایش مولکولی ( PCR) و آزمایش آنتی‌بادی به‌ترتیب در اولویت درخواست بودند.
نتیجه‌گیری: توصیه می‌شود در هنگام همه‌گیری‌های عفونی، به حفظ فاصله اجتماعی، آگاهی‌بخشی، پایش مکرر سلامت و تهویه هوا به‌دقت توجه شود.

ماندانا شیرازی، سپیده غلامی، رضا زائری،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: یادگیری ترکیبی یکی از قوی‌ترین و رایج‌ترین روش‌های آموزشی برای ایجاد تجارب یادگیری عمیق و دستیابی به سطوح بالای یادگیری به شمار می‌رود. اگرچه، مطالعات نشان داده است که استفاده از یادگیری ترکیبی در حال افزایش است، به نقش این رویکرد آموزشی در آموزش بالینی دانشجویان کمتر توجه شده است. این پژوهش با هدف تعیین نقش یادگیری ترکیبی در آموزش بالینی دانشجویان انجام شد.
روش کار: پس از جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی Pubmed،Scopus ،Web of science ،magiran ، SID و موتور جستجوی Google scholar با کلید‌واژه‌های «blended learning»، «clinical performance»، «clinical competency»، «health professional students» از مجموع ۸۵۰ مقاله متن کامل ۵۴ مطالعه وارد مرور شد.
یافته‌ها: صاحب‌نظران به یادگیری ترکیبی از جهات مختلف پرداخته‌اند. به‌ طوری ‌که می‌توان از سه بعد پیشینه و ضرورت، آثار و پیامدها و طراحی و اجرا به این مفهوم اشاره کرد.
نتیجه‌گیری: با توجه به سرعت فزاینده تکنولوژی‌های نو و نیز نبود الگو و روش ثابت و منحصربه‌فردی برای یادگیری ترکیبی و از طرفی چندبـعدی بودن محیط‌های بالینی و عملکردهای بالینی دانشجویان؛ همه این فاکتورها در کنار هم می‌توانند مورد بحث و مطالعه‌ بیشتر قرار بگیرند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb