۹ نتیجه برای کبد
حمیدرضا کیانی فر، علی خاکشور، آرزو جهان بین، سیدعلی جعفری، سید حمید حسینی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده سندرم پاپیلون یک بیماری نادر بوده و به صورت اتوزومال مغلوب به ارث میرسد و با هیپرکراتوز کف دست وپا، التهاب بافت اطراف دندان واز بین رفتن دندان ها زودتر از موعد در سن ۵-۴ سالگی درصورت عدم درمان مشخص میشود. در مبتلایان به این سندرم بیماری با این سندرم خود را با پیشرفت به سمت آبسه چرکی کبد نشان میدهد. تشخیص سریع و فوری برای اقدام عاجل بسیار ضروری است چرا که تاخیر در تشخیص زود هنگام و درمان میتواند باعث عوارض برگشت ناپذیر و مرگ گردد. مورد گزارش دو برادر ۱۲ و ۱۴ ساله بودند که به عنوان تب بدون کانون بررسی شدند و با آبسه چرکی کبد تحت عمل جراحی قرارگرفتند، در نهایت با توجه به علایم و بررسی های انجام شده به تشخیص سندرم پاپیلون محرزگردید. در نتیجه بلافاصله پس از تشخیص اقدامات مناسب درمانی صورت گرفت و بیماران با حال عمومی خوب مرخص شدند. هدف ازگزارش این دو مورد بیمار توجه به بیماران مراجعه کننده با تب مدت دار همراه با ضایعات پوستی و دندانی میباشد، که تشخیص زود هنگام و درمان مناسب میتواند ازعوارض های بعدی جلوگیری کند.
ابراهیم نصیری، ملک معین انصار، روح اله گازر، اعظم رحمانی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: فرمالدهیدHCHO)) یک ماده شیمیایی محلول در آب است که در پزشکی برای ثابت سازی جسد ،فیکس بافت ، فرآیندهای ضدعفونی کننده و استریلیزاسیون بکار می رود . فرمالدهید باعث اختلالات ساختاری و عملکردی در کبد می گردد. این مطالعه درنظر دارد اثرات حمایتی ویتامین C بر تغییرات هیستولوژیکی و بیوشیمیایی ناشی از سمیت مزمن فرمالدهید بر کبد موش های صحرایی نر را بررسی نماید. مواد و روش کار: ۲۴ موش صحرایی نربه سه گروه مساوی تقسیم گردیدند: گروه شاهد (دریافت نرمال سالین بصورت داخل صفاقی )،گروه آزمایش ۱ (دریافت mg/kg ۱۰ فرمالدهید۳۷% بصورت داخل صفاقی برای ده روز متوالی) وگروه آزمایش ۲ ( علاوه بر فرمالدهید،دریافت mg/kg ۱۰۰ویتامین Cبصورت داخل صفاقی برای ده روز متوالی) .در پایان ده روز موش ها بیهوش و سرم آنها جهت ارزیابی فاکتورهای بیوشیمیایی در فریزر نگهداری شد. بعد از قطع نخاع گردنی ،کبد آنها جهت مطالعات بافت شناسی خارج گردید. یافته ها: مقادیر آسپارتات ترانس آمیناز (ALP)، آلانین ترانس آمیناز (AST) وآلکالین فسفاتاز (ALP) سرم در موش های دریافت کننده ویتامینC بطور معنی داری کمتر از موشهای در معرض فرمالدهید بود. ارزیابی میکروسکوپی نمونه های بافت کبد در گروه دریافت کننده فرمالدهید نشان دهنده سینوزوئیدهای گشاد پر از خون و نفوذ سلول های تک هسته ای به فضای پورت و اطراف ورید مرکزی بوده است .در موش های در معرض ویتامین C و فرمالدهید ، تغییرات هیستولوژیکی کمتری نسبت به گروه در معرض فرمالدهید مشاهده گردید. نتیجه گیری: ویتامینC ممکن است نقش مفیدی در جلوگیری از آسیب کبدی ناشی از فرمالدهید داشته باشد.
محمدرضا حاجی نژاد، سیده آیدا داوری، صدیقه اسماعیل زاده بهابادی، حمیدرضا میری، مژده اکبری، شهناز کمالی جوان،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: دیابت اختلالی درون ریز است که سبب افزایش قند و چربی خون می گردد. امروزه گیاهان دارویی بدلیل قیمت مناسب و عوارض جانبی کمتر بطور گسترده در درمان دیابت بکار می روند. در این مطالعه تاثیر عصاره برگ گیاه جغجغه بر بافت کبد و سطح سرمی مالون دی آلدئید در موش های دیابتی مورد ارزیابی قرار گرفت. مواد و روش کار: ۴۵ موش صحرایی نر ویستار به سه گروه شاهد، دیابتی و دیابتی تحت درمان تقسیم شدند. دیابت نوع I با تزریق صفاقی استرپتوزوسین (mg/kg۴۲) القاء شد. سپس عصاره گیاه جغجغه با دز ۳۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم به مدت سی روز به موش ها خورانده شد. گروه های شاهد و دیابتی نیز نرمال سالین دریافت کردند. پس از تهیه مقاطع بافتی، تغییرات هیستوپاتولوژیکی کبد توسط میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین میزان مالون دی آلدئید سرمی و کبدی بر اساس واکنش تیوباربیتوریک اسید (TBARS) اندازه گیری شد. نهایتا اعداد بدست آمده با استفاده از آزمون آماری Student t-test و Mann-Whitney rank sum test بررسی شدند. یافته ها: القاء دیابت توسط استرپتوزوسین سبب افزایش مالون دی آلدئید سرمی و کبدی شد (۰۵/ ۰p<). در حالی که تیمار با عصاره گیاه جغجغه غلظت ماده مذکور را بطور معنی داری کاهش داد (۰۵/۰p<). یافته های هیستوپاتولوژیک نیز مؤید نقش مؤثر این عصاره در بهبود ضایعات ناشی از دیابت بود. نتیجه گیری: عصاره برگ جغجغه می تواند غلظت مالون دی آلدئید سرمی و کبدی را کاهش دهد و از آسیب کبدی ناشی از دیابت جلوگیری کند.
لیلا قره چلو، الهه طالبی گرکانی، رزیتا فتحی، غلامرضا حمیدیان،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
مقدمه: با شناخت بهتر تغییرات مختلف ساختاری و بیوشیمیایی که در دوران یائسگی در کبد رخ میدهند و همچنین میزان تأثیر تمرینات ورزشی بر آنها، میتوان تغییرات و بیماریهای کبدی را در این دوران مدیریت کرد. لذا هدف از این تحقیق بررسی تأثیر ده هفته تمرین استقامتی بر تغییرات ساختار بافتی و استریولوژیک بخش پارانشیمی کبد و سطح سرمی کلسترول و تریگلیسرید در موشهای اورکتومی شده بود.
روش کار: ۲۰ سر موش صحرائی به طور تصادفی به چهار گروه شامل گروه سالم کنترل، گروه سالم تمرین، گروه اورکتومی کنترل و گروه اورکتومی تمرین تقسیم شدند. گروههای تمرین سه هفته بعد از عمل جراحی تمرین را آغاز کردند. برنامه تمرینی شامل ده هفته دویدن بر روی تردمیل بود. نمونه برداری از بافت کبد و خونگیری ۴۸ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین انجام شد.
یافتهها: اورکتومی شدن باعث آسیب به ساختار بافتی، افزایش حجم پارانشیم کبد (۰۰۹/۰ > P)، بزرگ شدن اندازه (۰۰۰/۰ > P) و کاهش تعداد کل سلولهای هپاتوسیتی (۰۰۰/۰ > P)، افزایش سلولهای هپاتوسیتی دو هستهای (۰۰۴/۰ > P) نسبت به گروه کنترل گردید و حجم پارانشیمی کبد با تمرین کاهش یافت (۲۷۰/۰ > P). همچنین میزان تری گلیسرید و کلسترول سرم با اورکتومی افزایش معنی دار داشته و با تمرین کاهش معناداری را نشان دادند.
نتیجه گیری: به نظر میرسد که انجام تمرین استقامتی باعث بهبود عملکرد و ساختار بافتی کبد آسیب دیده متعاقب اورکتومی میگردد، به نحوی که آرایش و مورفولوژی سلولهای هپاتوسیتی و پارانشیم کبد در گروه اورکتومی تمرین طبیعیتر از گروه اورکتومی میباشد
زهرا فاضل نجف آبادی، اکبر اعظمیان جزی، ابراهیم بنی طالبی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ با مقاومت به انسولین بالا به شدت در معرض ابتلا به کبد چرب غیر الکلی قرار دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر ۸ هفته تمرین تناوبی شدید و ترکیبی بر سطوح سرمی آنزیمهای کبدی و شاخص مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ میباشد.
روش کار: ۵۴ زن مبتلا به دیابت نوع ۲ سن ۹۲/۵ ± ۰۷/۵۵ سال، شاخص توده بدنی ۰۹/۴ ± ۹۴/۲۸ کیلوگرم بر متر مربع و هموگلوبین گلیکولیزه ۸۲/۰ ± ۴۱/۹ درصد( به صورت تصادفی و با تعداد مساوی در گروههای تمرین تناوبی شدید، تمرین ترکیبی و کنترل تقسیم شدند و به مدت ۸ هفته هر هفته ۳ جلسه مداخله دریافت کردند. نمونه های خون ۲۴ ساعت قبل و ۴۸ ساعت پس از پروتکل پژوهش و پس از ۱۲ ساعت حالت ناشتایی گرفته شد. آزمونهای آنالیز واریانس دو طرفه جهت مقایسه های بین گروهی و t زوجی جهت مقایسه های درون گروهی مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها: تفاوت معنی داری در هموگلوبین گلیکولیزه ۰۰۹/۰ = P، گلوکز ۰۰۷/۰ = P، انسولین ۰۳۶/۰ = P(، مقاومت به انسولین ۰۰۸/۰ = P و P = ۰/۰۰۵ AST بین گروه های پژوهش مشاهده شد. آزمون تعقیبی توکی نشان داد که تفاوت معنیداری بین گروههای تمرین تناوبی شدید و ترکیبی با گروه کنترل در هموگلوبین گلیکولیزه به ترتیب، ۰۰۱/۰ = P و ۰۱۰/۰ = P، گلوکز به ترتیب، ۰۰۱/۰ = P و ۰۰۲/۰ = P، انسولین به ترتیب، ۰۰۱/۰ = P و ۰۰۱/۰ = Pمقاومت به انسولین به ترتیب، ۰۰۱/۰ = P و ۰۰۱/۰ = P( و AST به ترتیب، ۰۰۶/۰ = P و ۰۰۶/۰ = P وجود دارد. در هیچ یک شاخص ها تفاوت معنیداری بین گروه تمرین تناوبی شدید و ترکیبی مشاهده نشد ۰۵/۰ ≤ P.
نتیجه گیری: با توجه به تغییرات معنی دار آنزیم AST و مقاومت به انسولین، به نظر میرسد تمرین تناوبی شدید و تمرین ترکیبی به طور یکسان بر آنزیم AST و مقاومت به انسولین تأثیر مطلوبی دارند. بنابراین انجام هر دو نوع تمرین برای این بیماران توصیه میشود.
مهرنوش قوامی، مهرداد شریعتی، داوود مقدم نیا،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
مقدمه: کلرید کادمیوم باعث اختلال عملکرد کبدی میشود. در مطالعه حاضر، اثرات محافظتی عصاره هیدروالکلی بخشهای هوایی ختمی بر اختلال عملکرد آنزیمهای کبدی ناشی از سمیت کلرید کادمیوم در موشهای صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: در این مطالعه تجربی، ۵۴ سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به ۶ گروه ۹ تایی تقسیم شدند. گروه کنترل ، گروه شم ۱: ۲/۰ میلی لیتر بر کیلوگرم آب مقطر به عنوان حلال دریافت کردند. گروه شم ۲: ۲ میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم را به مدت ۲۱ روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه های تجربی ۱، ۲ و ۳: به ترتیب ۲ میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم به مدت ۲۱ روز به صورت داخل صفاقی و سپس ۱۵۰ و۳۰۰ و ۴۵۰ میلی گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی اندام هوایی گیاه ختمی به مدت ۳۰ روز به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. در پایان آزمایش از تمامی حیوانات نمونه خون گرفته شد. نمونه خون برای اندازه گیری سطوح آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آلکالین فسفاتاز (ALP)، گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) گرفته شد.
یافته ها: میانگین غلظت سرمی ALT،AST ،LDH، GGT در تمام گروه های تجربی نسبت به گروه شم ۲ کاهش معنی داری نشان داد. میانگین غلظت سرمی ALP در گروه تجربی ۲ و ۳ نسبت به گروه شم ۲ کاهش معنی داری نشان داد (۰۵/۰ >P).
نتیجه گیری: عصاره هیدروالکلی اندام هوایی گیاه ختمی احتمالاً اختلال عملکرد آنزیم کبدی ناشی از سمیت کلرید کادمیوم را در موش های صحرایی نر اصلاح میکند
مهدی جوادی کیا، آمنه برجسته یزدی، رامبد خواجه ای، محمدرضا حسین آبادی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر تمرین تناوبی شدید (HIIT) و مصرف مکمل خرفه بر سطح پروتئین واکنشگر C (CRP) و عامل نکروز تومور α (TNF-α) در موشهای مبتلا به NAFLD بود.
روش کار: بدین منظور، ۲۵ سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار بهطور تصادفی انتخاب شدند و در پنج گروه کنترل سالم، کنترل کبد چرب، مصرف عصاره خرفه، تمرین HIIT و تمرین همراه با مصرف عصاره خرفه قرار داده شدند. بهمنظور القای NAFLD، موشها بهمدت ۱۲ هفته تحت رژیم غذایی پُرچرب قرار گرفتند. عصاره خرفه با توجه به وزن موشها، با دوز mg/kg۴۰۰ به گروههای مربوط خورانده شد. پروتکل تمرینیHIIT بهمدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته با هفت تکرار یکدقیقهای با شدت ۹۰ درصد سرعت بیشینه انجام شد که با تناوبهای استراحت فعال شامل دو دقیقه دویدن با شدت ۲۰ درصد بیشینه همراه بود.
یافتهها: سطح سرمی CRP و TNF-α در گروه عصاره، تمرین و تمرین+عصاره بهطور معنیداری نسبت به گروه کنترل کبد چرب پایینتر بود (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: احتمالاً HIIT بهتنهایی و همراه با مصرف مکمل خرفه میتواند اثرهای مثبتی در التهاب کبدی بیماران مبتلا به NAFLD بگذارد و از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.
نجمه نظام آبادی پور، محمدحسن کهنسال، علی قنبری، عباس جهان آرا، میترا هاشمی، نوشین هاشمی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: از دسامبر ۲۰۱۹، بیماری کووید۱۹ در ووهان چین ظاهر شده است. این بیماری میتواند بسیاری از اندامهای بدن را تحتتأثیر قرار دهد که عمدتاً مربوط به سندرم دیسترس تنفسی است؛ اما علائم و آسیب کبدی این بیماری نیز گزارش شده است. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط آنزیمهای کبدی با بیماریهای زمینهای بیماران کووید۱۹ بستری در بیمارستان پاستور بم در ششماهه اول سال ۱۴۰۰ بود.
روش کار: این تحقیق از نوع مقطعی و توصیفیتحلیلی است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش را بیماران مبتلا به کووید۱۹ بستری در بیمارستان پاستور بم تشکیل میدادند. برای جمعآوری مقادیر آنزیمهای کبدی در افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای در این پژوهش، از چکلیست محققساخته استفاده شد. پس از جمعآوری دادهها، دادهها در نرمافزار SPSS ۲۲ تجزیهوتحلیل شدند و سطح معناداری برابر با ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافتهها: بر اساس یافتههای این مطالعه، بین دیابت و متغیرهایی مانند سن، ALP و بیلیروبین مستقیم رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، بین فشارخون و متغیرهایی مانند سن، ALP، SGOT، SGPT و بیلیروبین مستقیم رابطه معناداری وجود دارد. بیماری قلبی نیز با متغیرهایی مانند سن و SGOT ارتباط معنیداری داشت؛ اما نتایج نشان داد که بین اعتیاد با متغیرهایی مانند سن، SGOT، SGPT، ALP و بیلیروبین تام رابطه معنیداری وجود ندارد.
نتیجهگیری: توصیه میشود که بیماران کووید۱۹ در طول بیماری، از نظر آنزیمهای کبدی غربالگری، معاینه و درمان شوند.
علی علیخانی، سیدحامد قیامی، محمد ابراهیم بهرام،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: دیابت نوع ۲ با ایجاد تغییرات ساختمانی و عملکردی در کبد موجب بالا رفتن سطوح سرمی آنزیمهای کبدی میشود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرینهای ترکیبی و مصرف عصاره برگ شاتوت بر سطوح آنزیمهای کبدی در مردان سالمند مبتلا به دیابت نوع ۲ بوده است.
روش کار: در این مطالعه نیمهتجربی، ۴۰ مرد سالمند دیابتی نوع ۲ به طور تصادفی در پنج گروه کنترل، دارونما، عصاره برگ شاتوت، تمرین و عصاره برگ شاتوت همراه با تمرین به طور مساوی (۸ نفر) قرار گرفتند. تمرینها هشت هفته و سه جلسه در هفته به مدت ۹۰ دقیقه انجام شد. روزانه ۳۰۰۰ میلیگرم عصاره برگ شاتوت در کنار سه وعده غذایی اصلی تجویز شد. دادهها با نرمافزار SPSS ۲۷ و آزمون واریانس دوطرفه در سطح معناداری ۰۵/۰ بررسی شدند.
یافتهها: اثر تعاملی تمرین و عصاره بر مقادیر AST (۰۰۱/۰P= ، اندازه اثر ۴۲۰/۰)، ALP (۰۰۱/۰P = ، اندازه اثر ۵۲۵/۰)، ALT (۰۰۱/۰P= ، اندازه اثر ۵۱۱/۰) و گلوکز (۰۰۱/۰P= ، اندازه اثر ۴۶۰/۰) معنادار بوده است. همچنین، در گروههای تمرین، عصاره و تمرین همراه با عصاره کاهش معنادارALT ،AST ، ALP و سطوح گلوکز خون مشاهده شده است (۰۵/۰P<). گروه عصاره همراه با تمرین کاهش بیشتری در مقادیر AST (۲۰ درصد )، ALP (۹۰/۱۲ درصد)، ALT (۳۰/۲۲ درصد) و گلوکز ( ۱۲ درصد) نسبت به پیشآزمون داشته است.
نتیجهگیری: به نظر میرسد اجرای ۸ هفته تمرینهای ترکیبی در کنار مصرف عصاره برگ شاتوت باعث بهبود سطح آنزیمهای کبدی در مردان سالمند مبتلا به دیابت نوع ۲ میشود.