جستجو در مقالات منتشر شده


۱۲ نتیجه برای کلیه

صابر رائقی، زکیه رستم زاده، نریمان سپهروند،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: انگل توکسوپلاسما گوندی تک یاخته داخل سلولی اجباری است. آلودگی به توکسوپلاسما عمدتاً بدون علامت است، ولی در افرادی با ضعف سیستم ایمنی مانند افراد بیمار بدخیم تحت شیمی درمانی، بیماران پیوندی و بیماران سرطانی و ایدزی می تواند عوارض شدیدی داشته باشد. روش کار: این مطالعه مقطعی بر اساس نمونه گیری از ۸۳ بیمار پیوندی که بعد از شش تا دوازده ماه عمل پیوند و پس از مرخصی از بیمارستان جهت بررسی وضعیت سلامت به بخش کلیه درمانگاه پیوند کلیه ارومیه از آذر ماه ۱۳۸۸ تا شهریور ۱۳۸۹ مراجعه کرده بودند انجام گرفته است. یافته ها: در مطالعه حاضر ( ۳/ ۴۳ %) ۳۶ بیمار پیوندی شامل ۱۱ بیمار زن و ۲۵ بیمار مرد از مجموع ۸۳ بیمار، آنتی بادی IgG بر علیه توکسوپلاسما گوندی داشتند .فقط ( ۸/ ۴%) ۴ زن از جامعه بیماران آنتی بادی IgM بر علیه توکسوپلاسما گوندی داشتند و تمام مردان از نظر این آنتی بادی منفی بودند. هر دو آنتی بادی IgG و IgM در این ۴ بیمار زن بطور همزمان مثبت بود. هیچ ارتباط معنی داری بین افراد با وجود آنتی بادی IgG بر علیه توکسوپلاسما و تماس با گربه و مصرف گوشت خام و یا کم پخته پس از عمل، اثرات همودیالیز قبل از پیوند، و محل زندگی اعم از شهر یا روستا و سطح سواد وجود نداشت. نتیجه گیری: این مطالعه نشان دهنده شیوع نسبتاً بالا نسبت به توکسوپلاسما گوندی در بیماران پیوندی است. با توجه به نتایج به نظر می رسد شرایط آب و هوایی و جغرافیایی، عدم آموزش و آگاهی کافی مراقبت های بعد از عمل پیوند نقش مهمی در کسب این عفونت دارد. غربالگری های منظم و مستمر جهت تعیین آنتی بادی علیه توکسوپلاسما گوندی بعد از عمل در این بیماران ضروری است.


رضا مهدوی، ژیلا شیخی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده

چکیده آدنوم متانفریک یک تومور خوش خیم کلیوی نادر بوده که نمای بالینی و رادیولوژی آن مشابه تود ههای بدخیم می باشد و تشخیص آن بصورت آسیب شناختی و بعد از عمل جراحی می باشد. این تومور که اغلب در زنان میانسال دیده می شود، سیر درمانی و زنده مانی خوبی دارد. ما یک مورد آدنوم متانفریک را در یک خانم ۳۲ ساله که با درد و توده شکمی مراجعه کرده و تحت عمل جراحی رادیکال نفرکتومی قرار گرفته گزارش کردیم.


فاطمه قانع شعرباف، عبدالعلی خوارزمی، رضا قرائی جمعه ای، علی خاکشور، فاطمه خراشادی زاده،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده

چکیده زمینه و اهداف: عفونت ادراری یکی از شایعترین بیماری های دوران کودکی می‌باشد که درصورت عدم تشخیص و درمان به موقع می‌تواند منجر به عوارض شدیدی نظیر اسکارکلیه شود. شناسایی سریع و درمان به موقع و جدی برای پیشگیری از ایجاد این عارضه لازم است. هدف از این مطالعه بررسی وجود اسکار دائمی کلیه درکودکان مبتلا به عفونت ادراری می‌باشد. مواد و روش کار: این مطالعه مقطعی بر روی ۵۰ کودک ۳۷ روزه تا ۱۵ ساله مبتلا به عفونت ادراری انجام شد. روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی یا مبتنی بر هدف بود. در تمامی کودکان تشخیص عامل میکروبی زمینه ساز، سونوگرافی ازکلیه ها و سیستم ادراری و سیستویورتروگرام پس از وجود یک کشت منفی ادرار و اسکن دایمرکاپتوسوکسینیک اسید ۶ ماه پس از تشخیص عفونت ادراری جهت بررسی اسکار کلیه صورت گرفت. یافته ها: ۹ نفر از بیماران پسر و۴۱ نفر دختر و در کل تعداد ۲۲ بیمار دارای اسکار کلیه بودند. شیوع تب درکل بیماران۶۶ درصد بود. عامل عفونت ادراری در ۸۴ درصد موارد ایکولای و میکروب عامل عود نیز در۹/۷۱درصد موارد اشریشیاکولی بود. شیوع ریفلاکس درکل بیماران ۶/۵۵ درصد و شیوع ریفلاکس اتساعی (درجه III و بالاتر) ۴/۴۴ درصد گزارش شد. متوسط تعداد دفعات عود Uniary Tract Infectionدر گروه دارای اسکار ۹/۳ و در گروه فاقد اسکار ۹۳/۱ بود. در نهایت ارتباط میان جنس پسر، عوامل میکروبی غیر معمول (غیر ایکولای) در عود UTI، وجود ریفلاکس ادراری، ریفلاکس اتساعی و تعداد دفعات عود با اسکار کلیه از نظر آماری تأیید گردید (۰۵/۰ .(P< نتیجه گیری: برای پیشگیری از اسکار کلیه شناسایی فاکتورهای مرتبط ضروری است. این مطالعه جنس مذکر، عوامل میکروبی غیر اشریشیاکولی، وجود ریفلاکس ادراری، ریفلاکس درجه III و بالاتر و تعداد دفعات عود UTI از عوامل مرتبط اسکار کلیه می‌باشند.


میترا هاشمی، افسانه گرشاد،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: همودیالیز رایج ترین روش درمان جایگزین کلیه در ایران است. با انجام همودیالیز کافی و موثر می توان کیفیت زندگی بیمار را بهبود بخشید. عدم کفایت دیالیز، باعث بروز عوارض متعدد اورمی در بیمار می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین کفایت دیالیز بیماران همودیالیزی امام شد. مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی ۶۳ بیمار تحت همودیالیز دائم مرکز آموزشی درمانی امام علی (ع) بجنورد که سابقه حداقل۳ ماه و بیش از یکبار دیالیز در هفته داشتند بررسی و اطلاعات دموگرافیک، زمان شروع دیالیز، مدت دیالیز در هرجلسه، دفعات دیالیز، وزن، نوع داروهای مصرفی، فشار خون، سرعت پمپ و نوع صافی جمع آوری شدند. سطح هموگلوبین و هماتوکریت و کلسترول و آلبومین سطح BUN (نیتروزن اوره خون) بلافاصله قبل از شروع همودیالیز و نیز بعد از خاتمه دیالیز اندازه گیری شد. سپس کفایت دیالیز بیماران با استفاده از فرمولِِ Daugirddas II محاسبه شد. جهت تعیین اهداف مطالعه، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۵ و آزمون های مجذور کای، تی مستقل و زوجی، آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد، سطح معنی داری در این مطالعه ۰۵/۰ در نظر گرفته شد. یافته ها: میانگین سن بیماران مورد مطالعه۱۶±۴۸ سال بود. ۵/۴۷% (۲۹نفر) دارای ضریب۲/۱ kt/v >و نیز ۱/۳۶% (۲۲نفر) ۶۵ URR> داشتند. کفایت دیالیز در زنان بطور قابل توجهی بالاتر از مردان بود. میانگین فشار خون، وزن و BUN بعد از انجام دیالیز در افراد با ۲/۱ kt/v> و ۶۵URR< کاهش نشان داد. نتیجه گیری: کفایت دیالیز در این مرکز نسبت به برخی مطالعات جهانی و مطالعات داخلی کشور سطح پایین تری داشت. مطالعات بیشتری برای دست یافتن به علل پایین بودن کفایت دیالیز در این مرکز ضروری می باشد.


نیلوفر جوانروح گیوی، رسول علیمی، حبیب ا... اسماعیلی، محمدتقی شاکری، علی شمسا،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: پیوند کلیه یکی از موثرترین روش‌های درمانی برای درمان بیماران مبتلا به بیماری پیشرفته کلیه می باشد. فشار خون، سن بیمار و هپاتیت از عوامل موثر بر بقا پیوند کلیه می باشند. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر بقا پیوند کلیه در بیمارانی است که بین سالهای ۱۳۶۸تا ۱۳۸۵در مرکز درمانی بیمارستان قائم برای اولین بار پیوند دریافت می کنند. مواد و روش کار: این مطالعه از نوع هم گروهی تاریخی بوده و به بررسی عوامل موثر بر بقا و برآورد نرخ خطر رد پیوند کلیه می پردازد، متغیرهای مورد بررسی در این مطالعه شامل سن و جنس گیرنده، نوع دهنده، تعداد دفعات دیالیز قبل از انجام پیوند در یک ماه، ابتلای بیمار به دیابت و ویروس هپاتیت و گروه خونی گیرنده می باشند. محاسبات آماری با استفاده از برآوردگر کاپلان-‌مایر، آزمون لگاریتم رتبه‌ای، مدل کاکس و با کمک نرم افزار SAS نسخه۲/۹ انجام گردید. در تمامی آزمون ها سطح معناداری ۰۵/۰ در نظر گرفته شده است. یافته‌ها: از بین ۱۳۴۰ بیمار تحت مطالعه، ۸۴۲ نفر (۶۳%) مذکر بودند. اثر متغیرهای تعداد دفعات دیالیز، ابتلا به هپاتیت و سن گیرنده در مدل کاکس، بر بقا پیوند معنادار شناخته شد (۰۰۱/۰ >P). به ازای هر واحد افزایش در سن و تعداد دفعات دیالیز، خطر رد پیوند به ترتیب حدود ۴% کاهش و ۶۰% افزایش می یابد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهای سن گیرنده و تعداد دفعات دیالیز قبل از پیوند با تعدیل اثر دیگر متغیرهای تحت مطالعه تاثیر معناداری بر بقای پیوند دارند که بایستی مدنظر قرار گیرند.


سمیرا شهرکی، ابوالفضل خواجوی، محمود محمودی، نفیسه السادات طبسی، شهرزاد هواه خواه، سارا حسینیان، صغری پرهیزگار، محمد ناصر شافعی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: کارسینوم سلول کلیه (RCC) کشنده ترین نوع سرطان دستگاه ادراری است. روشهای درمانی آن شامل جراحی، ایمنوتراپی، شیمی درمانی و تعدیل کننده های پاسخ بیولوژیک می باشد. گیاهان دارویی از جمله سیاه دانه نیز در درمان سرطان ها مورد توجه است. لذا در این مطالعه اثر فراکسیون آبی سیاه دانه بر درصد زنده ماندن دو رده سلول سرطانی اپیتلیال کلیه انسان (ACHN) و سلول نرمال اپیتلیال کلیه انسان ( ۲۹۳ GP-) مورد مطالعه قرار گرفته است. مواد و روش کار: در این مطالعه تجربی پس از تهیه عصاره آبی الکلی ۷۰% سیاه دانه و استخراج فراکسیونهای N-هگزان، دی کلرومتان، اتیل استات و N-بوتانل، فراکسیون آبی عصاره سیاه دانه بدست آمد. در این پژوهش ۲ رده سلول سرطانی ACHN و سلول نرمال ۲۹۳ GP-استفاده شد. سلولها پس از انتقال به پلیت ۹۶ خانه در معرض غلظت های مختلف فراکسیون آبی قرار گرفتند و میزان زنده بودن آنها در زمانهای ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت با روش MTT بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به صورت Mean ± SEM ارائه و برای مقایسه متغیرها از آزمون واریانس یک طرفه ANOVA استفاده گردید. یافته ها: اثر فراکسیون آبی سیاه دانه بر درصد زنده ماندن سلولهای ۲۹۳ GP-در غلظت ها و زمانهای مورد نظر تاثیر معنی داری نداشت ولی بطور معنی داری درصد زنده ماندن سلولهای ACHN را بسته به زمان و غلظت نسبت به گروه کنترل و رده سلولی ۲۹۳GP- کاهش داد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که فراکسیون آبی سیاه دانه بطور معنی داری بر رده سلول سرطانی ACHN اثر سیتوتوکسیسیتی داشته ولی بر رده سلولی نرمال ۲۹۳ GP-اثر معنی داری نداشته است.


میترا هاشمی، افسانه گرشاد، سید حسین میرزایی، فضه کاظمی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

چکیده زمینه و هدف: همودیالیز رایج ترین روش درمان جایگزینی کلیه است در صورت عدم کفایت دیالیز بروز عوارض متعدد و اورمی در بیمار ممکن است. افسردگی شایعترین مشکل روان شناختی در بیماران همودیالیزی می باشد این مطالعه جهت تعیین ارتباط بین کفایت دیالیز و افسردگی در بیماران همودیالیزی انجام شد. مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی تحلیلی ۴۶ بیمار تحت همودیالیز که به بخش دیالیز بیمارستان بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان شیروان مراجعه نموده بودند با نمونه برداری در دسترس انتخاب و افسردگی با پرسشنامه افسردگی بک و کفایت دیالیز با V/KT و URR مورد ارزیابی قرار گرفت برای دست یابی به اهداف مطالعه کلیه محاسبات نرم افزار آماری ۱۵SPSS با استفاده از آزمون توصیفی و کای دو انجام گردید. یافته ها: ۲/۳۹% این بیماران در طیف افسردگی قرار داشتند ۲/۳۴ درصد بیماران از کفایت دیالیز مطلوب برخوردار بودند بین کفایت دیالیز و افسردگی ارتباط معکوس وجود داشت. نتیجه گیری: به نظر می رسد در این مطالعه افرادی که دارای کفایت دیالیز مطلوب فاقد افسردگی یا دارای افسردگی کم بودند و انجام این مطالعه در جامعه با حجم نمونه بالاتری توصیه می گردد.


رامین حقیقی، محمد مشیرفر،
دوره ۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

چکیده موارد بسیار کمی از آژنزی کلیه یک سمت همراه با حالب متسع و نابجای همان سمت که وارد کیست بزرگ کیسه منوی می‌شود گزارش شده است. طبیعتاً نادر بودن این مشکل ، تشخیص را مشکل می‌سازد. ما یک مرد ۳۶ ساله را معرفی می کنیم که با شکایت از هماتواسپرمی مراجعه کرده بود. مطالعات تصویربرداری تشخیص را مشخص کردندو بیمار به طور موفقیت‌آمیزی تحت عمل جراحی لاپاراسکوپیک خارج کردن کامل حالب نابجا و کیست کیسه منوی قرار گرفت


حسن پاهنگ، مرتضی بهنام فر، محمدرضا نیکروش، مهدی جلالی،
دوره ۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه و هدف: با وجود هشدارهای فراوان هنوز هم ۲۵ تا ۳۰% زنان باردار به سیگار کشیدن علاقه دارند. مطالعات نشان داده اند نیکوتین از سد جفتی می گذرد و روند تکامل طبیعی اندامها را مختل می کند. با انجام این مطالعه سعی شده است تا اثرات دریافت نیکوتین بر تغییرات بیان فیبرونکتین موجود در ماتریکس خارج سلولی کلیه نوزادان یک روزه موش بررسی شود. مواد و روش کار: در این مطالعه از هجده سر موش نژاد balb/c استفاده شد که تا روز ششم بارداری تحت نظر بودند و پس از آن موشهای گروه آزمون ۳mg/kg/day نیکوتین و موشهای گروه کنترل ۳ml/kg/day نرمال سالین به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. سپس در اولین روز زایمان از بافت کلیه نوزادان آنها طی عمل جراحی نمونه بردای صورت گرفت. آزمون ایمونوهیستوشیمی برای تعیین شدت واکنش فیبرونکتین در مناطق مختلف کلیه سمت چپ و کلیه سمت راست، جهت تعیین میزان بیان ژن فیبرونکتین در آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز (RT-PCR) استفاده گردید. یافته ها: آنالیز نتایج آزمون ایمونوهیستوشیمی با آزمون اماری کروسکال والیس نشان داد نیکوتین تجمع فیبرونکتین رابه طور معنی داری در ماتریکس گلومرول ولوله پیچیده پروگزیمال افزایش می دهد(p<۰,۰۵) و نتایج آزمون RT-PCRنیز این یافته را به اثبات رساند. نتیجه گیری: نیکوتین با القاء فیبرونکتین در ماتریکس خارج سلولی احتمال کاهش میزان فیلتراسیون گلومورلار (GFR) و اسکروز گلومرولار را به دنبال دارد.


حسن پاهنگ، مهدی جلالی، محمد رضا نیک روش،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: مطالعات اپیدمیولوژی نشان می دهد استعمال سیگار در دروه بارداری و شیردهی با عوارضی از قبیل کاهش رشد نوزادان، نقایص تکاملی ارگان ها همراه است. نیکوتین مهمترین ماده سیگار است که از سد جفتی می گذرد و از طریق شیر نیز به بدن نوزاد راه می یابد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر نیکوتین مادری بر هیستولوژی کلیه و بیان زنجیره لامینین آلفا ۵ ماتریکس خارج سلولی کلیه در نوزادان آنها می باشد.

مواد و روش کار: در این مطالعه از ۱۸ سر موش ماده باردار استفاده شد که از روز ششم بارداری به سه گروه مساوی تقسیم شدند و به موشهای گروه آزمون نیکوتینی بارداری mg/kg/day۳ نیکوتین از روز ششم بارداری تا زایمان و به موشهای گروه نیکوتینی شیردهی همین دوز نیکوتین از روز اول زایمان تا پایان دوره شیردهی به صورت داخل صفاقی تزریق شد و گروه کنترل با روش مشابه دوز مساوی نرمال سالین دریافت کردند. در اولین روز زایمان و روز بیستم پس از آن شدت و میزان بیان ژن لامینین آلفا ۵ به ترتیب با مطالعات ایمونوهیستوشیمی ((IHC و واکنش زنجیره ای پلیمراز ( (RT-PCRروی بافت کلیه آنها انجام شد. نتایج  با آزمون ANOVA وکروسکال والیس وآنالیز واریانس یک طرفه آنالیز شدند.

یافته ها: طبق نتایج آزمون ایمونوهیستوشیمی نیکوتین مادری در زمان بارداری علاوه بر تغییرات هیستوپاتولوژیکی شدت لامینین آلفا ۵ را به طور معنی داری در ماتریکس گلومرول کاهش می دهد (۰۵/۰p<) و نتایج  RT-PCRنیز کاهش بیان آن را نشان داد.

نتیجه گیری: به نظر می رسد مصرف نیکوتین در دوران بارداری بر پروتئین های ماتریکس خارج سلولی تاثیر دارد.

واژه های کلیدی: نیکوتین، لامینین، کلیه، ماتریکس خارج سلولی.


محمد سلیمانی، نوید معصومی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

تومور ویلمز شایعترین بدخیمی رنال در بچه ها بوده اما میزان آن در بزرگسالان به ١٪ تومورهای کلیه می رسد. تشخیص ویلمز در بزرگسالان به دلیل تشخیص افتراقی بیشتر مشکل تر می باشد. به دلیل نادر بودن ان در بزرگسالان، پروتکل درمانی انها مانند اطفال می باشد که در مورد بیمار ما نیز صدق می کند.

یک دختر ١٦ ساله با شرح حال درد غیر اختصاصی فلانک راست که در سی تی اسکن، یک توده بزرگ در فلانک راست با انتشار داخل وریدی و داخل حالب مشاهده شد. در بیوپسی تومور، اسپیندل سل کارسینوما اختصاصی گزارش شد اما به دلیل گسترش داخل قلبی تومور، جراحی اورژانس برای وی انجام شد. گزارش پاتولوژی نشان دهنده تومور ویلمز بود. بیمار ما به عنوان مرحله۵a  طبقه بندی شده و تحت کمو- رادیوتراپی طبق پروتکل مطالعه ملی تومور ویلمز NWTS)) قرار گرفت. دو سال بعد از جراحی بیمار دچار عود در ریه راست شد که جراحی و مجددا تحت کموتراپی قرار گرفت اما به دلیل عود مجدد ٤ ماه بعد و به دلیل عدم رضایت به درمان بیمار فوت کرد.


مرضیه قربانی مقدم، امیر بیگدلی، مریم یزدانی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: موکورمایکوزیس رینو سربرال یک عفونت قارچی مهاجم و به سرعت پیشرونده است که بیشتر در افراد دیابتی یا دارای نقص ایمنی دیده میشود. تصور بر این است که این عفونت از بینی شروع شده و از طریق سینوسهای اتموئید پس از خوردگی لامینا پاپیراسه به اربیت گسترش مییابد سپس عفونت از آپکس اربیت به سینوس کاورنو و مغز راه مییابد.
روش کار: با توجه به شیوع کم بیماریهای عفونی تضعیف کننده ایمنی، مشکلات تشخیصی و درمانی آنها هدف این مطالعه بررسی وضع بیماران مبتلا به موکورمایکوزیس از نظر عوامل ایجاد کننده و زمینه ساز، نشانه های بالینی هنگام مراجعه ونقش تشخیص به موقع در درمان ایشان تعیین گردید.
یافته ها: این مطالعه از نوع گزارش موردی از خصوصیات فردی وبیماری ویافته های بالینی، آزمایشگاهی و رادیولوژیکی ونوع درمان و سیر بیماری یک بیمار مبتلا به موکورمایکوزیس در بیمار دیابتی در انتظار همزمان پیوند کلیه و پانکراس است که بهبودی نسبی یافته است.
نتیجه گیری: شایعترین زمینههای مستعد کننده موکورمایکوزیس مهاجم عبارتند از: دیابت ملیتوس، اسیدوز متابولیک، مصرف گلوکوکورتیکوئیدها، پیوند اعضاء، بدخیمی، های خونی افزایش تجمع آهن، سندرم نقص ایمنی اکتسابی AIDSبا عفونتهای رینو - اربیتو - سربرال مهاجم و درگیری ریوی موکورمایکوزیس با پیش آگهی بسیار بد همراه میباشند وبهترین راه تشخیص آن بیوپسی و بهترین روش مقابله استفاده کمتر و به جا از داروهای سرکوب کننده ایمنی است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb