سید حمید حسینی، رضوان رجبزاده، حسین جاجرمی، کوروش ارزمانی، داوود رباط سرپوشی، محمد احمد پور، زهرا مرزی، هاشم حشمتی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
زمینه و هدف: بیماری سالک در ۸۸ کشور جهان آندمیک است و ۳۵۰ میلیون نفر در جهان در معرض خطر این بیماری قرار دارند با توجه به اهمیت آموزش جمعیتهای بزرگ، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر رفتارهای پیشگیریکننده از بیماری سالک در خانوادههای تحت پوشش رابطین سلامت شهر جاجرم انجام شد.
مواد و روشکار: در این مطالعه نیمه تجربی ۶۰ رابط بهداشتی و ۱۲۰ سرپرست خانوار ساکن در شهر جاجرم در سال ۱۳۹۲ به روش نمونهگیری دو مرحلهای انتخاب شدند. مداخله آموزشی با استفاده از مدل طراحیشده بزنف بر روی رابطین صورت گرفت و تأثیر مداخله بر روی سرپرست خانوارها از طریق جمعآوری دادهها قبل و بعد از مداخله با استفاده از پرسشنامه سنجیده شد. دادهها از طریق نرمافزار آماری SPSS۱۶ و آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی مستقل، تی زوج، من ویتنی، کای اسکوئر و ویلکاکسون) تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: میانگین نمرات مربوط به آگاهی، نگرش، قصد رفتار، عوامل قادر کننده و رفتار سرپرست خانوارهای تحت پوشش رابطین بعد از مداخله آموزشی در گروه مداخله بهطور معنیداری افزایش داشت. همچنین بعد از مداخله آموزشی تأثیر همسر، روحانی محل، رابطین بهداشتی و کارکنان بهداشتی بر سرپرست خانوارها بین گروه مداخله و شاهد تفاوت معنیداری داشتند.
نتیجهگیری: مدل آموزشی بزنف منجر به تغییر رفتار آموزشی و انجام اقدامات پیشگیرانه در خانوادههای تحت پوشش رابطین شده است. لذا پیشنهاد میشود در برنامهریزی و مداخلات از این مدل جهت آموزش خانواده درزمینه پیشگیری از بیماری سالک استفاده شود.
واژه های کلیدی: مدل بزنف، سالک، رابطین سلامت، مداخله آموزشی