جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای حیدرنیا

فاطمه سربندی، شمس الدین نیکنامی، علیرضا حیدرنیا، ابراهیم حاجی زاده، علی منتظری،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف: اجرای راهبردهای موفق برای ترک سیگار می تواند به عنوان یک سرمایه گذاری مهم در برنامه های کنترل دخانیات محسوب شود. یکی­از­الگوهایی­که­در­خصوص­ترک­سیگار­به کار­گرفته می شود، الگوی فرانظریه ای (Transtheoreticlal Model) است. هدف مطالعه حاضر، بررسی اعتبار و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه TTM است.

مواد و روش کار: مطالعه از نوع مقطعی اعتبارسنجی بود. در ابتدا کارخانه ها در تهران به طور تصادفی انتخاب شدند و از مردان شاغل سیگاری که علاقه مند برای شرکت در طرح بودند، ثبت نام به عمل آمد. سپس افرادی که واجد شرایط بودند وارد مطالعه شدند. در این مطالعه فرم کوتاه پرسشنامه الگوی فرانظریه ای از نظر روایی و پایایی مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی روایی از تحلیل عامل استفاده گردید. همسانی درونی و ثبات پرسشنامه از طریق شاخص های آلفا کرونباخ و همبستگی درون رده ای بررسی گردید.

یافته ها: مردان سیگاری با میانگین سنی (۹۴/۷ ±۵۱/۳۶) در مطالعه حاضر شرکت داشتند. ۹ فاکتور از تحلیل عاملی اکتشافی (بر روی ۱۵۰ نفر ) با واریانس تجمعی ۳/۷۵ درصد استخراج شد. نتایج تحلیل عامل تاییدی ابزار (بر روی ۱۵۰ نفر) دال بر برازش مدل بود (۹۳/۰=CFI، ۹۱/۰=GFI، ۰۶/۰=RMSEA، ۰۰۱/۰ p<، ۶۱/۱ =df/&chi۲). محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (۷۶/۰) موید همسانی درونی و نیز همبستگی ( ۷۵/۰) نشان دهنده پایای مطلوب ابزار در روش آزمون مجدد بود.

نتیجه گیری: نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد ابزار نسخه فارسی از روایی و پایایی برای تعیین رفتار سیگار در میان مردان سیگاری برخوردار است و می تواند در مطالعات تغییر رفتار و طراحی برنامه های مداخلاتی ترک سیگار به کار رود.

واژه های کلیدی: پرسشنامه الگوی فرانظریه، ترک سیگار، روایی، پایایی


منا سادات اردستانی، شمس الدین نیکنامی، علیرضا حیدرنیا، ابراهیم حاجی زاده،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: فعالیت ‌بدنی منظم به عنوان یکی از اجزای اصلی شیوه زندگی سالم، در نوجوانان دختر پایین است. نظریه شناختی اجتماعی (Social Cognitive Theory) یکی از موثرترین چارچوبهای ادراکی در بررسی فعالیت بدنی است. هدف این مطالعه، ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه SCT محور در زمینه رفتار فعالیت بدنی دانشآموزان دختر نوجوان تهرانی بود.
مواد و روش کار: یک مطالعه مقطعی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی بر روی ۴۰۰ دانش‌آموز دختر نوجوان در یکی از مناطق آموزش و پرورش تهران (۱۳۹۳) انجام گرفت که از طریق نمونهگیری تصادفی چند مرحلهای انتخاب شدند. مقیاس SCT از لحاظ روایی (محتوا، صوری و سازه) و پایایی (انسجام درونی و ثبات) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین روایی سازه، تجزیه و تحلیل آماری دادهها با استفاده از SPSS۱۶ و LISREL۸,۸ صورت گرفت.
یافته‌ها: نتایج شاخص روایی محتوا (۱-۹۴/۰)، نسبت روایی محتوا (۱-۹۷/۰) و امتیاز تاثیر (۹/۴-۶/۴) برای کل مقیاس قابل قبول بودند. نتایج رویکرد تاییدی، از ساختار ۶ عاملی SCT (خودکارآمدی، خودکارآمدی در غلبه بر موانع، حمایت دوستان، حمایت خانواده، خودتنظیمی و انتظار پیامد) حمایت کرد. شاخصهای برازش نشان دادند که الگوی اندازهگیری SCT برازش مناسبی با دادهها دارد. پایایی سازههای مقیاس طبق نتایج ضرایب آلفای کرونباخ (۸۵/۰-۷۸/۰) و همبستگی درون ردهای (۹/۰-۷۳/۰) قابل پذیرش بود. (۰۴/۰ RMSEA=، ۰۲/۰=RMR، ۸۴/۰=GFI، ۲۲/۲=X۲/df، ۹۳۰=df، ۹۶/۲۰۶۵=x۲)
نتیجه‌گیری: پرسشنامه SCT برای بررسی فعالیت بدنی در دانشآموزان دختر نوجوان تهرانی از روایی و پایایی برخوردار بود. این مقیاس میتواند در مطالعه رفتار فعالیت بدنی و طراحی مداخلات آموزشی در این گروه هدف به‌ کار رود.
زهرا مطلق، علیرضا حیدرنیا، محمد حسین کاوه، جواد کجوری،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

مقدمه: برانگیختن افراد برای شرکت در فعالیت بدنی به ویژه افراد مبتلا به پرفشاری خون مشکل است. با توجه به نقش مدل فرانظریه ای در تعیین چگونگی تغییر رفتار و زمان آن، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سازه های مدل فرانظریه ای و فعالیت بدنی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.
روش کار: این مطالعه توصیفی -مقطعی بر ۴۱۱ بیمار مبتلا به پرفشاری خون با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مرتبط با سازه های مدل فرانظریه ای شامل مراحل تغییر، فرایندهای تغییر، تعادل تصمیم گیری، خودکارآمدی و پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی (فرم کوتاه) بود. دادهها توسط SPSS۲۱ و آزمون های آماری آنالیز واریانس یکطرفه، کروسکال والیس، همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن افراد شرکت کننده در مطالعه ۷۰/۷±۵۳ بود. ۸/۱۱% شرکت کنندگان در مرحله پیش تفکر، ۹/۲۹% تفکر، ۳/۳۳% آمادگی، ۴/۱۹% عمل و ۶/۵% در مرحله نگهداری قرار داشتند. ارتباط معناداری بین مراحل تغییر(۰۰۱/۰>p ،۵۹۲/۰r=)، فرایندهای تغییر(۰۱۸/۰p= ،۲۵۰/۰r=) و خودکارآمدی (۰۱۷/۰p= ،۲۵۸/۰r=) با فعالیت بدنی وجود داشت. بین تعادل تصمیم گیری و فعالیت بدنی ارتباط معناداری مشاهده نشد(۴۵۶/۰=p ،۰۸۲/۰r=).
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط سازه های مدل فرانظریه ای با فعالیت بدنی، پیشنهاد می شود در مطالعات آینده از مدل فرانظریه ای در مداخلات ارتقاء دهنده فعالیت بدنی استفاده شود.

معصومه فانی، مهسا پورعیدی، زینت حیدرنیا کلاتی، سید حسین ابطحی ایوری، مریم مقیمیان،
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: هدف از این مطالعه بررسی تأثیر هورمون‌های جنسی در همزمانی با کلستاز بر روی حافظه می‌باشد.
روش کار: در این مطالعه تجربی که در دانشگاه علوم پزشکی گناباد انجام شد، ابتدا برای بررسی اثر دوره زمانی کلستاز (۷، ۱۴ و ۲۱ روز) بر حافظه جانبی، موش‌های صحرایی نر در ۴ گروه ۸ تایی (شم و ۳ گروه کلستاتیک) قرار گرفتند و جهت بررسی اثر تفاوت جنسی بر حافظه موش‌های کلستاتیک، موش‌های صحرایی در ۶ گروه ۸ تایی (شم نر و ماده، گنادکتومی نر وماده، کلستاتیک-گنادکتومی نر و ماده) قرار داده شدند. در گروه‌های گنادکتومی، تحت عمل جراحی بیضه‌ها و تخمدان‌ها حذف شد، در گروه‌های کلستاتیک مجرای صفراوی بسته شد و گروه‌هایشم فقط استرس جراحی را دریافت کردند. جهت ارزیابی حافظه احترازی غیرفعال از دستگاه شاتل باکس استفاده شد. داده‌ها توسط نرم افزار PRISM و آزمون ANOVA مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: در بررسی حافظه در گروه‌های کلستاتیک نر طی روزهای ۷، ۱۴ و ۲۱، پس از انجام کلستاز میانگین زمان تأخیر ورود به اتاق تاریک در هر سه گروه نسبت به گروهشم به طور معنی داری (P<۰,۰۵) کاهش داشت. همچنین در گروه نر گنادکتومی شده، میانگین زمان تأخیر ورود به اتاق تاریک نسبت به گروهشم کاهش معنی داری را نشان داد (P<۰,۰۵). در گروه‌های نر و ماده گنادکتومی _کلستاتیک، این مدت زمان به ترتیب در مقایسه با گروه‌هایشم نر وماده و همچنین کلاستاتیک نر و ماده به طور معنی داری کاهش داشت (P<۰,۰۵, P<۰.۰۰۱).
نتیجه گیری: بر اساس این یافته‌ها می‌توان نتیجه گرفت که با توجه به وجود تفاوت جنسی در میزان تأثیر کلستاز بر حافظه و یادگیری احتمالاً هورمون‌های جنسی تا حدی می‌توانند دارای اثر محافظتی بر اختلال حافظه ناشی از کلاستاز باشند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb