جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای بیوفیلم

محمدرضا ابریشمی، پیمان آل شیخ، ثمینه قرائی، مینا نوروزی خلیلی، مریم سعادت خواجه، پرستو ضرغامی مقدم،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: پوسیدگی دندان یکی از بیماریهای مهم و هزینه بر در دنیا محسوب می شودکه علت اصلی آن تشکیل بیوفیلم توسط باکتری ها مختلفی میباشد. هدف ازاین پژوهش بررسی اثر سینرژیستی ضد باکتریایی دو گیاه رزماری و میخک بر بازدارندگی رشد و تشکیل بیوفیلم حاصل از باکتریهای استرپتوکوکوس موتانس و استرپتوکوک سانگوئینیس میباشد.
روش کار: دو گیاه دارویی رزماری (Eugenia caryophyllata) و میخک (Rosmarinus officinalis) پس از جمع آوری و خشک نمودن، توسط حلال متانول به روش خیساندن عصاره گیری گردید و بررسی خاصیت ضدباکتریایی به روشهای دیسک دیفیوژن، چاهک پلیت و سنجش میزان تشکیل بیوفیلم انجام شد.
یافته ها: آنالیز نتایج در روش دیسک و چاهک نشان داد که غلظت۱۰۰mg/ml میخک قویترین اثر ضدباکتریایی را در بین  غلظتهای مختلف از خود نشان داده و باکتری استرپتوکوکوس موتانس حساستر از استرپتوکوکوس سانگوئینیس مشاهده شد. نتایج سنجش میزان تشکیل بیوفیلم نیز نشان داد که فقط غلظت ۱۰۰ و ۸۰ mg/ml میخک قادر به مهار بیوفیلم استرپتوکوکوس موتانس بوده و هیچکدام از عصارهها قادر به حذف بیوفیلم حاصل از استرپتوکوکوس سانگوئینیس نشدند.
نتیجه گیری: غلظتmg/ml ۱۰۰ گیاه میخک اثر ضدباکتریایی مشابه و یا بیشتری در مقایسه با دهانشویه کلرهگزیدین تجاری داشته و میتواند برای تحقیقات آتی جهت ساخت دهانشویه گیاهی مورد بررسی قرار گیرد.

پوریا میدانی، سیده هدا علوی زاده، حمیدرضا رحیمی، فیروزه سلیمانی، فاطمه غیبی، امین جلیلی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه: سودوموناس آئروژینوزا پاتوژنی فرصت‌طلب و متداول‌ترین باکتری مرتبط با عفونت‌های بیمارستانی و ذات‌الریه است. با توجه به عوارض جانبی آنتی‌بیوتیک‌ها، کاهش کارایی به‌علت مقاومت دارویی و اثبات اثرهای آنتی‌باکتریال ترکیبات گیاهی، در این طرح خصوصیات آنتی‌باکتریایی سه عصاره آویشن، رزماری و چای سبز بررسی شد.
روش کار: ابتدا جداسازی سویه‌های کلینیکی انجام شد و سپس، سویه‌ها ذخیره شدند. مقاومت سویه‌ها در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها اندازه‌‌گیری شد و سویه‌ها به سه دسته مقاوم، حساس و نیمه‌حساس تقسیم شدند. حداقل غلظت مهارکننده رشد باکتری (MIC) توسط ترکیب سه عصاره تعیین شد. حداقل غلظت مهارکننده رشد مؤثر آنتی‌بیوتیک آمپی‌سیلین نیز تعیین شد. در نهایت، اثر متقابل ترکیب عصاره‌ها با  آنتی‌بیوتیک انتخابی بررسی شد. همچنین، اثر عصاره‌ها بر تشکیل بیوفیلم سودوموناس آئروژینوزا بررسی شد.
یافته‌ها: سه عصاره آویشن، رزماری و چای سبز مانع رشد زیرگونه‌های متفاوتی از باکتری شدند. ترکیب بهینه از سه عصاره باعث کاهش MIC عصاره‌ها به‌تنهایی شد. عصاره‌ها و  آنتی‌بیوتیک آمپی‌سیلین بر یکدیگر خاصیت هم‌افزایی نشان دادند و ترکیب عصاره‌ها مانع از رشد بیوفیلم شد.
نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن است که ترکیب سه عصاره اثرهای ضدباکتریایی و بیوفیلمی شایان ذکری دارند. همچنین، ترکیب این سه عصاره با هم و در ترکیب با آنتی‌بیوتیک آمپی‌سیلین‌ خاصیت سینرژیسم دارد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb