Kamani H, Paseban A, Ahmadabadi M. Health and Ecological Risk Assessment of Heavy Metal Pollution in Esfarayen Surface Soils. North Khorasan University of Medical Sciences 2020; 12 (1) :18-26
URL:
http://journal.nkums.ac.ir/article-1-2006-fa.html
1- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
2- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، alipaseban@gmail.com
3- عضو هیأت علمی دانشکده علوم پزشکی تربت جام،، تربت جام، ایران
چکيده: (2816 مشاهده)
مقدمه: به علت استمرار شهرنشینی و صنعتی شدن در بیشتر بخشهای جهان فلزات بهطور مداوم به محیط زیست خاکی وارد میشوند و بهعنوان تهدید بزرگی برای سلامت انسان مطرح میشوند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی آلودگی خاک های سطحی اسفراین با فلزات سنگین و بررسی خطرات آن بر سلامت انسانی می باشد.
روش کار: نمونههای خاکهای سطحی از 5 منطقه با کاربریهای مختلف از شهر اسفراین جمعآوری گردید و غلظت فلزات سنگین بهوسیله ICP-OES آنالیز گردید. فاکتورهای آلودگی (شاخص های زمین انباشتگی Igeo و بار آلودگی PLI) و خطرات بهداشتی (خطرات سرطانزایی و غیر سرطانزایی) ناشی از فلزات سنگین در خاک سطحی ارزیابی گردید.
یافته ها : نتایج نشان داد که میانگین غلظت کادمیوم، کروم، مس، نیکل، سرب و روی در خاک اسفراین به ترتیب 21/0، 27/33، 91/39، 25/32، 17/25 و 52/105 میلیگرم در کیلوگرم بود که نسبت به مقادیر پسزمینه طبیعی خیلی بالاتر میباشد. بیشترین و کمترین خطر سرطانزایی به ترتیب مربوط به فلز کروم و فلز سرب بود. نتایج نشان داد که خطر سرطانزایی و غیر سرطانزایی برای کودکان بیشتر از بزرگسالان بود. ارزیابی خطر بهداشتی خاک برای گروه سنی کودکان و بزرگسالان نشان داد که خاک مذکور برای این گروه های سنی خطری ندارد.
نتیجهگیری: مقادیر فاکتور آلودگی (Cf) نشان داد که سطح آلودگی فلزات سنگین به ترتیب روی > کروم > کادمیوم> مس > نیکل > سرب بودند که در گروه آلودگی زیاد قرار میگیرند. این نتایج از نظر توسعه راهکارهای مدیریتی مناسب جهت کاهش منابع آلاینده در اسفراین دارای اهمیت میباشند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1398/8/1 | پذیرش: 1399/2/27 | انتشار: 1399/4/8