دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 28-19 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ramezani M, Farahbakhsh M, Ashouri M, Mirsaeidi S M. The Study and Investigation of Law and Morality in Medical and Sanity Caring. North Khorasan University of Medical Sciences 2022; 14 (1) :19-28
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-2562-fa.html
رمضانی مرضیه، فرح بخش مجتبی، آشوری محمد، میرسعیدی سید منصور. بررسی جایگاه اخلاق و قوانین در مراقبت‌های دارویی و بهداشتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1401; 14 (1) :19-28

URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-2562-fa.html


1- دانشجوی دکتری حقوق جزا و جرم شناسی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استادیار گروه حقوق جزا و جرم شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه شاهد، تهران، ایران ، mo.farahbakh@yahoo.com
3- استاد گروه حقوق جزا و جرم شناسی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4- استادیار گروه حقوق جزا و جرم شناسی، دانشکده حقوق، دانشگاه علامه طباطبایی. تهران، ایران
چکيده:   (1072 مشاهده)
مقدمه: با توجه به اهمیت بهداشت و حمایت از حقوق بیماران روشن است پرداختن به جایگاه و رابطه اخلاق در ضمن قوانین موضوعه در راستایی مراقبت‌های دارویی و بهداشتی از ارزش و جایگاه ویژه‌ای برخوردار می‌باشد؛ بنابراین هدف از مطالعه این پژوهش نقد و بررسی جایگاه اخلاق پزشکی و آثار و ارتباط آن با تدوین قوانین در حوزه مراقبت‌های دارویی وبهداشتی می‌باشد.
روش کار: مراقبت‌های دارویی و بهداشتی به عنوان یکی از اساسی‌ترین و کلیدی‌ترین مباحث و مسائل موجود در حوزه درمان وحقوق سلامت به شمار می‌آید؛ حال جامعه و دولت‌ها وظیفه دارند به منظور تأمین امنیت لازم در حوزه بهداشت و مراقبت‌های دارویی به تدوین و تنظیم قواعد، مقررات تامینی و تضمینی مبتنی با اخلاق و ارزش‌های حاکم بر جامعه بپردازند؛ لذا در این تحقیق با استفاده از رویکردی توصیفی- تحلیلی با بررسی منابع و مطالعات کتابخانه‌ای در حوزه تألیف و مطالعات صورت گرفته در حوزه اخلاق پزشکی تلاش شده است به نقد، مطالعه و بررسی مبانی و قواعد موجود در حوزه اخلاق پزشکی و مراقبت‌های دارویی و بهداشتی بپردازیم.
یافته‌ها: بنابر آنچه بیان شد می‌توان از مهمترین دستاوردها و یافته‌های این پژوهش به نقد جایگاه اخلاق در تدوین قوانین و مقررات در حوزه مراقبت‌های دارویی وبهداشتی با توجه به درک مبانی حقوقی و حاکم در حوزه اخلاق پزشکی به عنوان یکی از مطالعات و یافته‌های مورد بحث این پژوهش در حوزه مراقبت‌های دارویی و بهداشتی اشاره کرد؛ که همانگونه که در ضمن پژوهش پیشروی به آن اشاره کردیم سعی و تلاش شد که پس از بررسی و بحث در رابطه با هر یک، ضمن نقد تعاملات و آسیب‌های موجود در حوزه اخلاق حرفه‌ای به درک روشن و مقتضی از ضرورت‌های موجود در حوزه اخلاق پزشکی و مراقبت‌های دارویی و بهداشتی دست یابیم. سیاست تقنینی حاکم در بحث مراقبت‌های دارویی و بهداشتی به صورت کلی و بدون رعایت ضوابط و قواعداخلاقی در چند دهه و با اصرار به جرم انگاری برخی از امور و فعالیت‌ها تدوین و تنظیم گردید و تا به امروز متاسفانه هیچ گونه تلاش تخصصی در باب تبیین و شناسایی مسئولیت، حدود و شرایط مسئولیت در حوزه مراقبت‌های دارویی و بهداشتی به صورت جدی و تخصصی صورت نگرفته است. و در پایان با درک و بررسی کاستی‌ها و مبانی حاکم بر نظریه‌ی نتیجه گرایی اخلاقی در حوزه سلامت و مراقبت‌های دارویی وبهداشتی با واقعیت‌های اجرایی و قانونی موجود در بحث به نقد، مطالعه و بررسی مبانی و قواعد حاکم در حوزه حقوق سلامت و اخلاق پزشکی به نتیجه گیری بحث بپردازیم.
نتیجه گیری: در مطالعه حاضر نشان داده شد که به اندازه کافی در ضمن تدوین قوانین و مقررات و ترسیم سیاست اجرایی و قانونی در قالب مراقبت‌های دارویی و بهداشتی آنچنان که می‌بایست به جایگاه نظامات اخلاقی و قانونی توجه ای نشده است؛ از این روی به نظر می‌رسد ضمن تلاش برای شناخت الگوی اخلاقی حاکم برجامعه جای دارد قوانین و مقررات در حوزه مراقبت‌های دارویی و بهداشتی متناسب با اخلاق بازنگری‌های لازم به عمل آید.
متن کامل [PDF 437 kb]   (585 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1400/5/4 | پذیرش: 1401/1/16 | انتشار: 1401/3/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb