Khaledian S, Abdollahzadeh E, Rahimi Z, Godarz Talejerdi A, Rezaie M, Khaledian Y. Contamination of Food Products by Listeria monocytogenes in Iran during 2010-2023. North Khorasan University of Medical Sciences 2024; 16 (2) :10-23
URL:
http://journal.nkums.ac.ir/article-1-2990-fa.html
خالدیان سعید، عبداله زاده اسماعیل، رحیمی زینب، گودرز تله جردی علی، رضائی میترا، خالدیان یوسف. آلودگی مواد غذایی به باکتری لیستریا مونوسیتوژنز در ایران (1402-1390). مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1403; 16 (2) :10-23
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-2990-fa.html
1- دانشآموخته دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- استادیار بخش ژنتیک و بیوتکنولوژی، انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران ، abdollahzadeh@rocketmail.com
3- دانشجوی کارشناسی بهداشت مواد غذایی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
4- استادیار باکتریشناسی گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا همدان، همدان، ایران
5- گروه تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
6- دانشجوی دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
چکيده: (516 مشاهده)
مقدمه: میزان مرگومیر در اثر عفونت لیستریایی بالاست و تا 30 درصد نیز گزارش شده است. هدف از مطالعه حاضر جمعبندی اطلاعات منتشرشده در خصوص منابع غذایی آلوده به لیستریا مونوسیتوژنز و ارائه راهکارهای مناسب بهمنظور کنترل این پاتوژن در مراکز عرضه، کشتارگاهها و مراکز فراوری است.
روش کار: در تحقیق حاضر، شیوع لیستریا مونوسیتوژنز در مواد غذایی مختلف (فراوردههای شیلاتی و آبزیان، گوشت قرمز، طیور و لبنیات) از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ بررسی و ارائه شد. مجموعاً 61 تحقیق قابل قبول در مطالعه حاضر دخیل شد. پس از انتخاب منابع علمی دارای کیفیت، نتایج کلیدی آنها شامل میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنز، نحوه کشت، نوع نمونه و محل نمونهبرداری استخراج شد.
یافتهها: لیستریا مونوسیتوژنز در انواع محصولات گوشتی و لبنی شیوع دارد. مصرف غذاهای خام و نیمپخته آلوده به مدفوع حیوانی و انسانی و تماس مستقیم با مدفوع میتواند باعث ایجاد عفونت لیستریایی در انسان شود. لیستریا مونوسیتوژنز به آنتیبیوتیکهای آموکسیسیلین، آمپیسیلین، پنیسیلین و جنتامایسین حساس است و میتوان از این آنتیبیوتیکها برای درمان استفاده کرد.
نتیجهگیری: در مطالعات انجامشده، به میزان کمتری به اهمیت مراکز سنتی عرضه مواد غذایی پرداخته شده است. لذا، میبایست ارگانهای نظارتی استانداردهای مناسبی برای کنترل این پاتوژن تدوین و اعمال کنند. پایش منظم و دورهای مواد غذایی و ارائه آموزشهای لازم به مردم در خصوص نحوه پیشگیری از مسمومیتهای غذایی میتواند نقش مؤثری در کاهش لیستریوزیس داشته باشد.
نوع مطالعه:
مقالات مروری |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1402/12/15 | پذیرش: 1403/2/3 | انتشار: 1403/4/9