Mokhtariye A, Varasteh A, Marzban S, Keyfi F. The Effects of Pre-analytical Variables on the Diagnosis of Inborn Errors of Metabolism; A Review Study. North Khorasan University of Medical Sciences 2018; 10 (3) :67-72
URL:
http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1593-fa.html
مختاریه آرمین، وارسته عبدالرضا، مرزبان سیما، کیفی فاطمه. تأثیر متغیرهای قبل از آزمایش بر تشخیص اختلالات متابولیسم مادرزادی؛ یک مطالعه مروری. مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1397; 10 (3) :67-72
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1593-fa.html
1- گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2- گروه علوم آزمایشگاهی، مرکز آموزش عالی علوم پزشکی وارستگان، مشهد، ایران
3- آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک پردیس، مشهد، ایران
4- گروه علوم آزمایشگاهی، مرکز آموزش عالی علوم پزشکی وارستگان، مشهد، ایران ، keifyf@varastegan.ac.ir
چکيده: (3996 مشاهده)
مقدمه: بررسی پروفایل متابولیتها در نمونههای بیولوژیکی منعکس کننده وضعیت فیزیولوژیکی و شناسایی اختلالات مرتبط با مسیرهای متابولیکی میباشد. متغیرهای قبل انجام آزمایش حدود 12 تا 19 درصد از خطاهای آزمایشگاهی را شامل میشود و از زمان درخواست آزمایش توسط پزشک تا آماده شدن نمونه برای آنالیز را در بر میگیرد. هدف این مطالعه بررسی اثر متغیرهای قبل از انجام آزمایش در تکنیکهای تشخیصی اختلالات متابولیسمی مادرزادی میباشد.
روش کار: در این مطالعه 19 مقاله با واژگان کلیدی خطاهای قبل از انجام آزمایش، اختلالات متابولیک مادرزادی، نمونه، طیف سنجی جرمی، کروماتوگرافی گازی در پایگاههایی نظیر PubMed ، scholar و Scopus از سال 3561 تا کنون بررسی گردید.
یافته ها: تعداد زیادی از خطاهای قبل از انجام آزمایش وجود دارند که میتواند به طور جدی اعتبار نتایج را در اختلالات متابولیک مادرزادی تحت تأثیر قرار دهد. این خطاها در درجه اول شامل جمعآوری نمونه، بررسی نمونه و متغیرهای فیزیولوژیک شامل شیوه زندگی، رژیم غذایی، استرس، سن، جنس، موقعیت اجتماعی و متغیرهای خارجی شامل داروها و آنتیبادیهای مورد استفاده میباشد.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه متغیرهای قبل از انجام آزمایش میتواند اثرات غیرقابل پیش بینی و نامطلوب روی سلامت بیمارداشته باشد، کاهش در این خطاها نقش مهمی در برنامه ارزیابی و بهبود کیفیت ایفا خواهد نمود. بدین منظور نمونه با کیفیت مناسب که نتیجه آموزش مناسب و آگاهی از فاکتورهای مؤثر بر نتایج آزمایشگاهی میباشد، جهت به حداقل رساندن خطاها و بهینه سازی استفاده از منابع، کیفیت نتایج و در نهایت بهبود کل فرآیند مدیریت بیمار و اطمینان از تشخیص دقیق ضروری میباشد.
نوع مطالعه:
مقالات مروری |
موضوع مقاله:
بالینی دریافت: 1396/10/23 | پذیرش: 1397/2/18 | انتشار: 1397/10/1