1- دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، pharmacy-mashad@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
چکيده: (4707 مشاهده)
مقدمه: گیاه چای سبز با نام علمی Camellia sciences از جمله گیاهان دارویی پر مصرف در آسیا است. تحقیقات اپیدمیولوژیک نشان داده اند که ترکیبات کاتشین مشتق شده از چای سبز دارای خاصیت کاهش دهندگی سطح کلسترول پلاسما و سرعت جذب آن در دستگاه گوراش هستند. هدف ار این مطالعه بررسی اثرات عصاره آبی چای سبز بر سطح چربی خون در رت می باشد.
روش کار: تعداد 32 سر رت ویستار با وزن 10±200گرم و سن 4-2 ماه در 4 گروه شامل A کنترل منفی، Bکنترل مثبت اسید نیکو تنیک، C درمان با عصاره آبی و D به عنوان پیشگیری با عصاره آبی تقسیم گردیدند . جهت ایجاد شرایط هیپر ایپید میک از غذای غنی شده با کلسترول 2%استفاده گردید . گروه Dاز ابتدا با عصاره و غذای غنی شده تغذیه شد. گروه های Bو C در پایان هفته ششم پس از افزایش معنی دار سطح چربی خون به ترتیب در معرض اسید نیکوتنیکmg/kg/day25و عصاره آبی قرار گرفتند. عصاره آبی چای سبز به روش عصاره گیری با آب اتیل استات و پس از حذف حلال، با غلظت mg/kg/day100 به روش گاواژ به حیوانات خورانده شد. سطوح کلسترول (ch)، تری گلیسیرید (TG) ، LDLc، HDLc و وزن حیوانات هر هفته اندازه گیری گردید. نتایج به صورت Mean±SEMنشان داده شد. اثر مصرف عصاره چای سبز بر سطح چربی خون به وسیله تست آماری AVONVAو Unpaired t-test مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. P<0.05به عنوان سطح معنی دار بودن داده ها در نظر گرفته شد.
نتایج: در گروه درمان (c) به ترتیب سطح Ch(3/33%-p<0.001) TG(7/40%-p<0.001)، LDLc(2,30% -p<0/001)، HDL(40% -p<0/001) کاهش یافت. همترازی داده ها در گروه D و میانگین تغییرات 10% (p<0/001) در سطوح مورد مطالعه نشان دهنده ثابت ماندن چربی خون بوده است. در گروه کنترل مصرف اسید نیکو تنیک باعث کاهش سطوح پلاسمایی مورد نظر شد (p<0/001). بررسی داده های وزن رت ها نشان دهنده کاهش 8% وزن گروه های در معرض عصاره بوده است (p<0/01).
نتیجه گیری: مقایسه بین گروه کنترل مثبت و گروه های درمان و پیشگیری نشان دهنده خاصیت آنتی هایپر لپیدمیک عصاره آبی چای سبز می باشد. بر اساس این مطالعه، مصرف روزانه چای سبز به صورت دم کرده در کنار رعایت یک رژیم غذایی مطلوب نقش بسزایی در کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با سطح بالای چربی خون خواهد داشت.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1394/1/8 | پذیرش: 1394/1/8 | انتشار: 1394/1/8