Toupchian O, Abdollahi S. Comparison Of Calcium, Phosphorus, Iron And Zinc In Some Food Items With The Amounts Presented By Nutritionist Iv Software. North Khorasan University of Medical Sciences 2019; 11 (3) :64-71
URL:
http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1898-fa.html
توپچیان امید، عبداللهی شیما. مقایسه مقادیر کلسیم، فسفر، آهن و روی در پارهای از اقلام غذایی با مقادیر موجود در نرم افزار Nutritionist IV. مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1398; 11 (3) :64-71
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1898-fa.html
1- دکترای تغذیه، استادیار، گروه تغذیه و بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
2- دکترای تغذیه، استادیار، گروه تغذیه و بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، sh.abd6864@Yahoo.com
چکيده: (3160 مشاهده)
مقدمه: با توجه به اینکه جهت آنالیز دریافتهای غذایی از نرمافزارهایی که اکثرا براساس جداول ترکیبات خارجی طراحی شدهاند استفاده میشود، مطالعه حاضر جهت مقایسه مقادیر حاصل از آنالیز شیمیایی 4 ماده معدنی کلسیم, آهن، فسفر و روی در برخی اقلام غذایی با مقادیر موجود در نرم افزار Nutritionist IV طراحی و اجرا گردید.
روش کار: 15 مورد از اقلام غذایی از مناطق 22 گانه شهر تهران تهیه شده و به صورت شیمیایی مورد آنالیز قرار گرفتند. مقادیر ریزمغذیها ثبت گردیده و با مقادیر حاصل از آنالیزهای شیمیایی (با استفاده از آنالیز آماری One Sample T Test) مقایسه گردید.
یافته ها: یافتههای مطالعه نشان داد مقادیر آهن در نمونههای مربوط به نان سنگگ و لواش پایین تر از مقادیر نرم افزار (04/0 = p)، مقدار فسفر برنج و تخم مرغ کمتر از مقدار نرم افزار (به ترتیب 05/0 = p و 001/0 = p)، مقدار روی تخم مرغ بیشتر از مقدار موجود در نرم افزار (007/0 = p)، مقدار آهن موجود در گوشت گوساله و گوسفند به ترتیب بیشتر و کمتر از مقادیر موجود در نرم افزار (به ترتیب 05/0 = p و 01/0 = p)، محتوای آهن پنیر لیقوان و پنیر سفید کمتر از مقادیر نرم افزار (برای هر دو نمونه 02/0 = p) بود.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که مقادیر حاصل از آنالیزهای شیمیایی با مقادیر موجود در نرم افزار Nutritionist IV تفاوت معنیدار داشته و نیاز به انجام آزمایشات گسترده بر روی اقلام بومی جهت طراحی نرمافزار بومی آنالیز غذایی وجود دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1398/2/3 | پذیرش: 1398/3/11 | انتشار: 1398/10/11