1- دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
2- مرکز تحقیقات فناوری نانو، پژوهشکده فناوری دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
3- گروه نانوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، arabil@mums.ac.ir
چکيده: (358 مشاهده)
مقدمه: هایپرلیپیدمی یک وضعیت پزشکی است که با سطح بالای چربی خون مشخص میشود و اغلب با افزایش خطر بیماریهای قلبی _ عروقی همراه است. رویکردهای درمانی سنتی شامل اصلاح سبک زندگی، تغییر رژیم غذایی و دارودرمانی است. با این حال، برخی از بیماران نمیتوانند به اهداف درمانی جهت کاهش LDL-C دست یابند. بنابراین، به درمانهای جدید کاهنده چربی خون با مکانیسمهای جدید و عوارض جانبی کمتر نیاز است. ویرایش ژن، بیان ژن را تغییر میدهد و پتانسیل متحول کردن درمان بسیاری از بیماریها را دارد. علیرغم وجود چندین رویکرد ویرایش ژن، سیستم CRISPR/Cas9 به دلیل کارایی بالا و سادگی نسبی به عنوان فناوری انتخابی توسعه یافته است. امروزه از این فناوری در بسیاری از زمینهها برای غربالگری ژنهای هدف و ژندرمانی استفاده میشود. با این حال، هنوز موانعی جهت کاربردهای بالینی CRISPR-Cas9وجود دارد و یک سیستم انتقال ایمن و موثر برای حملونقل مورد نیاز است.
روش کار: موضوعات مقاله با جستجو در پایگاههای اطلاعاتی Google scholar، Scopus و PubMed تا نوامبر 2024 جمعآوری شدهاند. عبارات جستجو شامل «Lipid nanoparticle»، «Hypercholesterolemia»، «Dyslipidemia»، «CRISPR/Cas9» و همه اصطلاحات مرتبط که در طول جستجوی اولیه یافته شد، است.
یافتهها: مطالعات نشان دادهاند که استفاده از نانوذره لیپیدی (LNP) به عنوان حامل، یک روش کارا و موثر جهت انتقال است. LNP، پایداری سیستم CRISPR-Cas9 را بهبود میبخشد و با توجه به مزایای آن، به یک حامل مطلوب تبدیل شده است.
نتیجهگیری: این مطالعه چشماندازی از این فناوری امیدوارکننده و مروری بر آخرین پیشرفتهای حاصلشده در جهت توسعه درمانهای دیسلیپیدمی ارائه میدهد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1403/9/4 | پذیرش: 1404/9/19 | انتشار: 1403/12/22