Ethics code: IR.MODARES.REC.1397.147
Clinical trials code: IRCT20190219042759N1
۱- دانشجوی دکتری آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده علومپزشکی، دانشگاه تربیتمدرّس، تهران، ایران
۲- استاد آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده علومپزشکی، دانشگاه تربیتمدرّس، تهران، ایران ، aminsh_f@modares.ac.ir
۳- استاد گروه پژوهشی سلامت جامعه، مرکز تحقیقات سنجش سلامت، پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
چکيده: (۱۵۵ مشاهده)
مقدمه: با شیوع گسترده سرطان، تعداد والدین مبتلا به سرطان دارای فرزند وابسته در حال افزایش است. ابتلای سرطان در والدین چالشهایی را برای فرزندان نوجوان در خانواده ایجاد میکند و آنها را در معرض مشکلات روانی و جسمی ناشی از تشخیص سرطان در والدین قرار میدهد. برای پیشگیری پیامدهای منفی در فرزندان، درک تأثیر سرطان والدین و نیازهای روانیاجتماعی فرزندان ضروری است. تحقیق حاضر با هدف تبیین مشکلات روانیاجتماعی نوجوانان دارای والد مبتلا به سرطان انجام شده است.
روش کار: پژوهش حاضر با رویکرد تحلیل محتوای کیفی انجام شد. هجده نوجوان دارای والد مبتلا به سرطان به روش نمونهگیری هدفمند از مراکز آموزشیدرمانی علومپزشکی تهران انتخاب شدند و با آنها مصاحبه نیمهساختاریافته انجام شد. همزمان با جمعآوری دادهها، یافتهها به روش تحلیل محتوای قرادادی و با کمک نرم افزار MAXQDA10 تحلیل شدند.
یافتهها: پس از تجزیهوتحلیل مصاحبهها، 12 زیرطبقه و 5 طبقه اصلی شامل «نشخوار ذهنی»، «فشار مراقبتی»، «مشکلات مرتبط با سرطان والد»، «تعاملات اجتماعی پرنوسان» و«موانع و تسهیلکنندههای سازگاری با بیماری والد» استخراج شدند که میتوانند تجارب نوجوانان را از داشتن والد مبتلا به سرطان به تصویر بکشند.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که نوجوانان با چالشهای بسیاری درزمینه پذیرش سرطان والدین مواجه هستند. بهکارگیری نتایج مطالعه حاضر میتواند به تدوین و اجرای برنامههای مداخلهای آموزشی کمک کند و در کاهش تنشهای نوجوانان و سازگاری آنها استفاده شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1403/7/24 | پذیرش: 1403/9/11 | انتشار: 1403/12/22