دوره 17، شماره 3 - ( پاییز 1404 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 74-62 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MODARES.REC.1401.143


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bagheri M, Lamyian M, Sadighi J, Ahmadi F, Mohammadi Nasrabadi F. Strategies for Enhancing Food Security During Pregnancy Based on the Perceived Experiences of Pregnant Women and Experts: A Qualitative Study. North Khorasan University of Medical Sciences 2025; 17 (3) :62-74
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-3266-fa.html
باقری مریم، لمیعیان مینور، صدیقی ژیلا، احمدی فضل اله، محمدی نصرآبادی فاطمه. راهکارهای بهبود وضعیت امنیت غذایی بارداری بر اساس تجارب درک‌شده زنان باردار و صاحب نظران: یک مطالعه کیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1404; 17 (3) :62-74

URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-3266-fa.html


1- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی بجنورد، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، m.bagheri@nkums.ac.ir
2- گروه بهداشت باروری و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- مرکز تحقیقات سنجش سلامت جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
4- گروه پرستاری، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
5- انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکيده:   (59 مشاهده)
مقدمه: امنیت غذایی دوران بارداری، برای حفظ سلامت زنان باردار و بهبود پیامدهای پرهناتال مادر و کودک امری ضروری است؛ لذا این مطالعه با هدف مطالعه راهکارهای بهبود وضعیت امنیت غذایی بارداری بر اساس تجارب درک‌شده زنان باردار و صاحب‌نظران استان خراسان شمالی انجام شده است.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی می‌باشد،که دادهها بهروش نمونهگیری مبتنی بر هدف و از طریق مصاحبههای نیمهساختارمند در سال 1402 در استان خراسان‌ شمالی جمعآوری شد. فرآیند تجزیه‌وتحلیل بهصورت مستمر و هم‌زمان با جمعآوری دادهها، به روش تحلیل محتوا با رویکرد قراردادی انجام شد. صحت و دقت یافته‌ها با معیارهای اعتبار، تاییدپذیری، اطمینانپذیری، انتقالپذیری و اصالت بررسی شد.
یافته‌ها: پس از 23 مصاحبه عمیق نیمه‌ساختارمند با 17زن باردار و 6 صاحب‌نظر امنیت غذایی، اشباع داده حاصل گردید. پس از خلاصه‌سازی واحدهای تحلیل، 862 کد اولیه و 215 کد برآیندی به‌دست آمد که بر اساس شباهت در 33 زیرطبقه جای گرفتند و با مقایسه زیرطبقات، 9 طبقه و 4 درونمایه اصلی (کمیت رژیم غذایی، کیفیت و بهره‌مندی از رژیم غذایی، مدیریت ناامنی غذایی و ارتقا امنیت غذایی) حاصل شد.
نتیجه‌گیری: براساس تجارب مشارکت‌کنندگان در این پژوهش، آموزش و مشاوره نیازمندی‌های غذایی، محتوای آموزشی هدفمند، برنامه آموزشی اثربخش و منابع کسب اطلاعات تغذیه‌ای مطمئن در دوران بارداری، می‌تواند به ارائه برنامه‌های آموزش و مشاوره تغذیه سودمند و کاربردی منجر شود و با رصد وضعیت امنیت غذایی زنان باردار، تقویت سازوکار بین‌بخشی، بهره‌مندی عادلانه از غذا در جامعه، توانمندسازی اقتصادی خانوار، حمایت‌طلبی اجتماعی و مشارکت بخش خصوصی، استقرار و ارزشیابی مستمر برنامه حمایت تغذیه‌ای زنان باردار، بسترهای لازم برای بهبود وضعیت امنیت غذایی زنان باردار فراهم می‌شود.

 
واژه‌های کلیدی: امنیت غذایی، بارداری، مطالعه کیفی
متن کامل [PDF 1815 kb]   (9 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1403/10/21 | پذیرش: 1403/12/17 | انتشار: 1404/7/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb