[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 6، شماره 3 - ( پاییز 93 1393 ) ::
جلد 6 شماره 3 صفحات 627-634 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی، آنتوسیانینی و ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف اندام هوایی گیاه دارویی D‏racocephalum kotschyi
منصوره کمالی1، سوسن خسرویار* 2، محمد رضا جلیلوند3
1- کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قوچان
2- 2دکترای مهندسی شیمی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی
3- کارشناس ارشد علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
چکيده:   (823 مشاهده)

چکیده زمینه و هدف: زرین گیاه یکی از گیاهان دارویی بومی ایران و از خانواده نعناعیان است که از لحاظ دارویی بسیار ارزشمند می باشد و در طب سنتی از این گیاه در کاهش تب، درد مفاصل و روماتیسم و به عنوان ضد التهاب و التیام دهنده زخم استفاده می شود و حاوی اسانس، فلاونوئید، رزماریک اسید و مونوترپن می‌باشد ولی به دلیل برداشت بی رویه در معرض انقراض است. مواد و روش کار: پس از تهیه عصاره‌های مختلف از جمله هگزانی، دی کلرومتانی، اتیل استاتی و متانولی زرین گیاه به روش ماسراسیون، ویژگی های آنتی اکسیدانی آنها توسط دو روش آنتی اکسیدانی: روش 1) به دام اندازی رادیکالهای دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) بر مبنای توانایی هیدروژن دهی و روش 2) بررسی قدرت احیاکنندگی آهن (FRAP ) سنجش شد. بوتیل هیدروکسی تولوئن(BHT) و ویتامین C جهت مقایسه به عنوان کنترل مثبت به کار رفتند. در این مطالعه همچنین میزان فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین سنجیده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی وابسته به غلظت عصاره بود و همچنین بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره متانولی و پایین ترین فعالیت در عصاره هگزانی مشاهده شد و محتوای فنل و فلاونوئید کل در عصاره متانولی بالاتر از بقیه عصاره ها بود، از طرفی رابطه مستقیم بین خاصیت آنتی اکسیدانی و محتوای فنل و فلاونوئید به دست آمد(917/0 ,R2= 885/0). نتیجه گیری: نتایج نشان داد که در غلظتهای بالاتر، فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتر عصاره ها حاصل شد و از طرفی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی نقش عمده و مستقیمی بر روی خاصیت آنتی اکسیدانی بر عهده دارند که این امر مطالعات بیشتری جهت جداسازی و خالص سازی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی این گیاه می طلبد.

واژه‌های کلیدی: واژه های کلیدی: آنتی اکسیدان، فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین، Dracocephalum kotschyi
متن کامل [PDF 258 kb]   (5183 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: ۱۳۹۴/۱/۸ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱/۸ | انتشار: ۱۳۹۴/۱/۸
* نشانی نویسنده مسئول: دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قوچان، ایران
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kamali M, Khosroyar S, Jalilvand M. Evaluation of phenolic, flavonoids, anthocyanin contents and antioxidant capacities of different extracts of aerial parts of Dracocephalum kotschyi. JNKUMS. 2014; 6 (3) :627-634
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-381-fa.html

کمالی منصوره، خسرویار سوسن، جلیلوند محمد رضا. بررسی ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی، آنتوسیانینی و ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف اندام هوایی گیاه دارویی D‏racocephalum kotschyi . مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1393; 6 (3) :627-634

URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-381-fa.html



دوره 6، شماره 3 - ( پاییز 93 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی Journal of North Khorasan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.23 seconds with 30 queries by YEKTAWEB 3647