چکیده زمینه و هدف: بستنی سنتی محصول غذایی است که در فصول گرم سال به فراوانی توسط مراکز صنفی به طور معمول غیر بهداشتی تهیه و عرضه م یشود. این تحقیق با هدف تعیین فراوانی کلی فرم، استافیلوکوک ارئوس، اشرشیاکلی در نمونه های بستنی های سنتی و آبمیو ههای دست ساز شهر بجنورد و همچنین تعیین ارتباط بین میزان آلودگی و بهداشت فردی، بهداشت ساختمانی انجام گرفت. روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و به صورت مقطعی می باشد که در آن 20 مرکز تهیه و توزیع بستنی های سنتی غیر پاستوریزه و همچنین 8 مرکز آبمیوه فروشی های سنتی شهر بجنورد در تابستان سال 86 و 87 مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از فرمول های آمار توصیفی و همچنین آزمو نهای من ویتنی تحلیل گردید. یافته ها: این پژوهش نشان داد که میزان آلودگی میکروبی در مرکز تهیه و توزیع بستنی های سنتی برای اشرشیاکلی 58 درصد،کلی فرم 95 درصد و استافیلوکوک ارئوس 80 درصد بود. بین میزان تحصیلات، نمره بهداشت فردی، نمره لوازم و نمره بهداشت ساختمانی با آلودگی میکروبی با کلی فرم در بستن یها تفاوت معنی دار مشاهده نگردید ( 28 / P=0 ). در مورد آبمیوه های مصرفی در سطح شهر مشخص شد که حدود 70 درصد نمونه ها آلوده به اشرشیاکلی و 94 درصد نمونه ها آلوده به کلی فرم و 90 درصد نمونه ها آلوده به استافیلوکوک بودند. نتیجه گیری: با توجه به میزان آلودگی موجود در بستنی ها و آبمیو هها ضروری است تا با ارتقاء شاخ صهای بهداشتی میزان آلودگی های موجود را کاهش داده و زمینه را برای تبدیل وضعیت تهیه و توزیع بستنی از سنتی به صنعتی را فراهم آورد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |