زمینه و هدف: میزان و نوع اسیدهای چرب دریافتی در دوران نوجوانی یکی از عوامل موثر بر دیسلیپیدمی در دوران بزرگسالی است. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی میزان غلظت لیپیدها و لیپوپروتئینهای سرمی در نوجوانان تهرانی و ارتباط آن با میزان و نوع چربیهای دریافتی بود.
مواد و روش کار: در این مطالعه مقطعی 717 نوجوان 10 تا 19 ساله از مرحله چهارم مطالعه قند و لیپید تهران شرکت داده شدند. دریافتهای معمول غذایی با استفاده از پرسشنامه روا و پایای بسامد مصرف خوراک ارزیابی گردید. به منظور اندازگیری غلظت لیپیدهای سرمی از تمامی شرکت کنندگان در حالت ناشتا یک نمونه خون سیاهرگی اخذ گردید.
یافتهها: غلظت تریگلیسرید سرمی بطور معنیداری در پسران بالاتر از دختران بود (5/90 در برابر 0/79 میلیگرم در دسیلیتر، 005/0=P). پس از تعدیل اثر متغیر سن، در پسران و دختران با افزایش دریافت اسیدهای چرب پوفا در چارکها غلظت تریگلیسرید سرمی بطور معنیداری کاهش یافت (به ترتیب0/6 و 2/23 میلیگرم در دسیلیتر، 05/0>P). همچنین در پسران با افزایش دریافت اسیدهای چرب پوفا و در دختران با کاهش دریافت اسیدهای چرب اشباع افزایش معنیداری در غلظت سرمی HDL-C (به ترتیب 0/4 و 4/3 میلیگرم در دسیلیتر، 05/0>P) مشاهده گردید. سایر اجزای پروفایل لیپیدی سرم در دختران و پسران با درصد انرژی دریافتی از کل چربی و انواع اسیدهای چرب رابطه معنیداری را نشان ندادند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد که درصد انرژی دریافتی از انواع اسیدهای چرب و کل چربی مهمترین عامل موثر بر سطح لیپیدها و لیپوپروتئینهای سرمی نیست و نقش سایر عوامل نیز باید مورد ارزیابی قرار گیرد.
واژه های کلیدی: پروفایل لیپیدی، چربی رژیم غذایی، کلسترول، اسیدهای چرب
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |