دوره 8، شماره 2 - ( 8-1395 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 269-257 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khakpour M, Afrooz G, Ghanbari Hashemabad B, Rejaee A, Ghobari bonab B, Mehrafarid M. Predicting of severity of addiction from temperament and character features in individuals with drug addiction. , nkums. 2016; 8 (2) :257-269
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-895-fa.html
خاکپور مسعود، افروز غلامعلی، قنبری هاشم آباد بهرامعلی، رجایی علیرضا، غباری بناب باقر، مهرآفرید معصومه. پیش بینی شدت اعتیاد از روی ویژگی های سرشتی و منشی افراد دارای اعتیاد به مواد . , مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1395; 8 (2) :257-269

URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-895-fa.html


1- دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) ، M.khakpour54@gmail.com
2- دانشگاه تهران
3- دانشگاه فردوسی مشهد
4- دانشگاه آزاد اسلامی تربت جام
5- سازمان آموزش و پرورش خراسان رضوی
چکيده:   (8575 مشاهده)

زمینه و هدف: اعتیاد به مواد مخدر، دارای ابعاد مختلف بوده و منجر به تخریب بالینی مشخص و یا ناراحتی می‌شود و با فرایندهای زیستی و شخصیتی نظیر سرشت و منش ارتباط دارد.

مواد و روش کار: در این پژوهش همبستگی به رابطه ویژگی های سرشتی و منشی و شدت اعتیاد پرداخته شد. از بین کلیه افراد مصرف کننده مواد مخدر در شهر قوچان (زندانی و غیر زندانی) به صورت تصادفی، 235 نفر زندانی و 50 نفر غیر زندانی انتخاب شدند. شرکت کنندگان به مقیاس شدت اعتیاد (ASI) و پرسشنامه سرشت و منش (TCI-125) پاسخ دادند.

یافته ها: ویژگی های سرشتی و منشی افراد معتاد زندانی و غیر زندانی در کلیه خرده آزمون های سرشت و منش و همچنین در شدت اعتیاد با هم تفاوت معنی داری دارند (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون به شیوه ورود نشان داد که F مشاهده شده معنی دار (01/0P<) و 3/48 درصد واریانس مربوط به شدت اعتیاد توسط سرشت و منش تبیین می شود که سهم ویژگی های سرشتی، 7/36 درصد و سهم ویژگی های منشی برای پیش بینی متغیر شدت اعتیاد، 9/10 درصد (001/0P<) است. در بین خرده آزمون های سرشتی، به ترتیب نوجویی، به تنهایی 2/15 درصد و وابستگی به پاداش 1/12 درصد تغییرات مربوط به شدت اعتیاد را تبیین می نماید. در بین متغیرهای منشی نیز فقط خودفراروی توانسته است 8/9 درصد تغییرات شدت اعتیاد را پیش بینی نماید (001/0P<).

نتیجه گیری: توجه به ویژگی های شخصیتی و شدت اعتیاد، می تواند در مداخلات درمانی، کاهش آسیب و ولع مصرف مواد، مؤثر واقع گردد.

واژه‌های کلیدی: سرشت، منش، شدت اعتیاد، مواد
متن کامل [PDF 317 kb]   (3134 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1395/8/8 | پذیرش: 1395/8/8 | انتشار: 1395/8/8

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2026 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb