Jafarnezhad A, Firouzni A. Evaluation of Antibacterial Activity and Antioxidant Properties of Methanolic Extracts of Jurinea Sintenisii Bornm and Bupleurium Rotundifolium L.. North Khorasan University of Medical Sciences 2018; 10 (1) :65-71
URL:
http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1416-fa.html
جعفرنژاد آزیتا، فیروزنیا علی. بررسی خواص آنتی اکسیدان و آنتی باکتریایی عصاره های متانولی سوگند کپه داغی
Jurinea sintenisii Bornm و چترگندمی برگگرد Bupleurium rotundifolium L. مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1397; 10 (1) :65-71
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1416-fa.html
1- گروه شیمی، واحدبجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران
2- گروه شیمی، واحدبجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی، بجنورد، ایران ، firouznia@bojnourdiau.ac.ir
چکيده: (4240 مشاهده)
مقدمه: امروزه عواملی نظیر بروز حساسیتها، پیدایش عوارض جانبی، سویههای مقاوم به آنتیبیوتیک و نیاز بدن به ترکیبات آنتیاکسیدان، اهمیت گیاهان دارویی را مجدداً مورد توجه قرار داده است. در این پژوهش خواص آنتیاکسیدان و آنتیباکتریایی عصاره متانولی دو گیاه سوگند کپه داغی (Jurinea sintenisii Bornm) و چترگندمی برگگرد (Bupleurium rotundifolium L) از استان خراسان شمالی مورد بررسی قرارگرفته است.
روش کار: عصاره متانولی دو گیاه ذکر شده به روش خیساندن تهیه شد و میزان فعالیت آنتیاکسیدان آنها با دو روش (DPPH) و (FRAP) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین اثر آنتیباکتریایی عصاره گیاهان مورد نظر بر علیه 4 نمونه باکتری با روش چاهک آگار مورد مطالعه قرار گرفت.
یافتهها: مقدار IC50 برای عصاره چترگندمی برگگرد 61/0، سوگند کپه داغی 17/1 و برای BHT 35/0 میلیگرم بر میلیلیتر به دست آمد. در حالیکه در روش FRAP میزان فعالیت آنتی اکسیدانی برحسب میلیمول Fe+2 بر گرم عصاره برای سوگند کپهداغی و چترگندمی برگگرد به ترتیب 390/424 و 488/180 محاسبه گردید. بررسی خواص آنتیباکتریایی نشان داد عصاره متانولی هر دو گیاه تأثیر خوبی بر باکتریهای گرم مثبت از خود نشان دادند و MIC برای سوگند کپه داغی در مقابل باکتریهای باسیلوس سوبتیلوس، استافیلوکوکوس اورئوس و میکروکوکوس لوتئوس به ترتیب 65/15،81/7 و 25/31 میلی گرم بر میلی لیتر و برای چتر گندمی برگگرد به ترتیب 125، 25/31 و 125 به دست آمد.
نتیجه گیری: چتر گندمی برگگرد توانایی بیشتری در مهار رادیکال DPPH دارد در حالیکه توانایی سوگند کپهداغی در احیا کاتیونهای آهن بیشتر میباشد. در بررسی خواص آنتی باکتریایی بهترین تأثیر مربوط به سوگند کپهداغی بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با مقدار 812/7 = MCI (میلیگرم بر میلیلیتر) میباشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1396/8/13 | پذیرش: 1396/12/20 | انتشار: 1397/4/4