Ethics code: IR.NKUMS.REC.1399.076
AleSheikh P, Shahinfar F, Soltani S, Zarghami Moghaddam P. Evaluation of Antimicrobial Effects of Different Ziziphus jujuba Extracts on Oral Pathogens. North Khorasan University of Medical Sciences 2021; 13 (2) :24-30
URL:
http://journal.nkums.ac.ir/article-1-2354-fa.html
آل شیخ پیمان، شاهین فر فاطمه، سلطانی ساهره، ضرغامی مقدم پرستو. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های مختلف میوه دارویی عناب(Ziziphus jujube) بر پاتوژن های دهانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1400; 13 (2) :24-30
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-2354-fa.html
1- دکتری تخصصی طب چینی، مرکز تحقیقات فرآوردههای طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
2- دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران ، fatemehshahinfarr@gmail.com
3- استادیار، گروه پروتز، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
4- دکتری تخصصی میکروبیولوژی، مرکز تحقیقات فرآوردههای طبیعی و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران
چکيده: (2975 مشاهده)
مقدمه: علاقه به عناب در سراسر جهان رو به افزایش است، زیرا منبع بسیار خوبی از مواد مغذی و مواد شیمیایی است و به طور سنتی به عنوان ضد انعقادی، آرام بخش، ضد سرطان، ضد قارچ، ضد دیابت، ضد باکتری، ضد اسپاسم، و آنتی اکسیدان مورد استفاده قرار میگیرد. لذا هدف از این تحقیق انتخاب بهترین عصاره با بالاترین اثر ضد میکروبی میوه گیاه دارویی عناب (Ziziphus jujube)، جهت تولید محصولات دارویی با منشاء گیاهی با حداکثر اثربخشی و کمترین عوارض جانبی میباشد.
روش کار: عصارههای اتانولی، متانولی، آبی و دی کلرومتانی میوه عناب به روش خیساندن تهیه شد و به منظور بررسی اثر ضد میکروبی عصارهها از روش انتشار از دیسک و چاهک پلیت استفاده نمودیم. جهت بدست آوردن حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت کشندگی از میکرو پلیت ۹۶ خانه استفاده شد تا غلظتهای مؤثر برای حذف و مهار باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس در عصارههای مختلف بدست آید.
یافتهها: آنالیز دادههای روشهای دیسک دیفیوژن و چاهک پلیت نشان داد که عصارههای مورد آزمایش تأثیر قابل توجهی بر روی باکتری/ قارچهای مورد آزمایش نداشته و هیچ هاله عدم رشدی اطراف دیسک و چاهکها مشاهده نشد. نتایج MIC و MBC /MFC بیانگر این بود که، غلظت 100 میلی گرم بر میلی لیتر همه عصارههای آبی، اتانولی، متانولی و دی کلرومتانی بر روی استرپتوکوکوس موتانس و کاندیدا آلبیکنس بی تأثیر بوده و نیاز به غلظت بالاتر میباشد.
نتیجه گیری: عصارههای آبی، اتانولی، متانولی و دی کلرو متانی میوه عناب، در مقایسه با کنترل مثبت (کلرهگزیدین، نیستاتین و آموکسی سیلین)، اثرات ضد باکتریایی و ضد قارچی قابل ملاحظهای از خود نشان ندادند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1399/12/13 | پذیرش: 1400/1/16 | انتشار: 1400/6/23