دوره 6، شماره 1 - ( بهار 93 1393 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 97-89 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alidadi H, Moghise Z, Dehghan A. Study on the heavy metals (lead, cadmium) concentration in vegetables used in Mashhad, 2011 . North Khorasan University of Medical Sciences 2014; 6 (1) :89-97
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-321-fa.html
علیدادی حسین، مقیسه زهره، دهقان علی اکبر. غلظت فلزات سنگین (سرب و کادمیوم) در سبزیجات مصرفی شهر مشهد در سال 1390 . مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1393; 6 (1) :89-97

URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-321-fa.html


1- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکيده:   (5386 مشاهده)

چکیده زمینه و هدف: میوه ها و سبزیجات بعد از حبوبات جز مهم رژیم غذایی انسانها هستند. یکی از نگرانیهای دنیای امروز، آلودگی محصولات کشاورزی به فلزات سنگین می باشد. در این مطالعه، میزان فلزات سنگین سرب وکادمیوم در بخشهای خوراکی نعناع، تره، پیازچه، تربچه در دو منطقه شرق و غرب شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی– تحلیلی بود. نمونه برداری در طی شش ماهه اول و از هر منطقه و هر نوع سبزی 3 نمونه برداشت گردید. نمونه ها پس از هضم اسیدی، مقادیر فلزات سنگین موجود در آن توسط دستگاه جذب اتمی گرافیتی مدل Varian قرائت شد. سپس نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون Post Hoc(LSD, Tamhane)، تست های تک متغیره با سطح معناداری 05/0مورد آنالیز قرار گرفت. یافته ها: دراین مطالعه حداکثر و حداقل میانگین غلظت سرب اندازه گیری شده با حدود اطمینان 95% به ترتیب در ترهmg/kg 88/33) ،تربچه (mg/kg45/24) و برای کادمیوم به ترتیب تره (mg/kg83/0) و پیازچه (mg/kg46/0) مشاهده شد. همچنین با مقایسه بعمل آمده بین دو منطقه کاشت سبزیجات در شرق و غرب شهر مشهد، مشخص گردید که بیشترین میانگین غلظت سرب (mg/kg13/42) و کادمیوم (mg/kg89/0) مربوط به منطقه شرق می باشد. در مقایسه زمان های نمونه برداری بیشترین میانگین غلظت سرب و کادمیوم، به ترتیب پیازچه (mg/kg71/58 ) و تره ماه مرداد (mg/kg99/2) بود. نتیجه گیری: میانگین غلظت کادمیوم در انواع سبزیجات مورد مطالعه در حدود استاندارد گیاه (mg/kg 8/0و2/0) بوده ولی میانگین غلظت سرب بیشتر از حدود استاندارد (mg/kg10و1/0) است.

متن کامل [PDF 320 kb]   (2487 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1393/12/25 | پذیرش: 1393/12/25 | انتشار: 1393/12/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb