[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: دوره 9، شماره 1 - ( 4-1396 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 15-26 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی اجزای تشکیل دهنده اسانس از اندام هوایی گیاه روناس صخره زی ( (florida Rubia
اکرم آریان فر *1، معصومه مهربان سنگ آتش2، سمیه صالح آبادی3
1- دانشگاه آزاد اسلامی قوچان ، a_aria_1443@yahoo.com
2- پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی مشهد
3- دانشگاه آزاد اسلامی قوچان
چکيده:   (192 مشاهده)

زمینه و هدف: گیاه چند ساله روناس با نام علمی Rubia florida، گیاهی عمدتا صنعتی است که در زمان گذشته در صنعت رنگرزی مورد استفاده قرار می گرفته است. هدف از این تحقیق  بررسی ترکیبات مؤثره اسانس روناس صخره زی، بومی استان خراسان شمالی است تا به شناخته شدن این گیاه کمک نماید و راه را برای تحقیقات آینده داروسازی و کاربردی جهت درمان هموار سازد.

مواد و روش کار: اندام هوایی گیاه روناس صخره زی پس از جمع آوری و خشک شدن در دمای محیط با روش تقطیر با بخار آب و با استفاده از دستگاه شیشه ای کلونجر، اسانس گیری شد. اسانس به صورت یک لایه روغنی زرد روشن با بازده 031/0 درصد بدست آمد. ترکیب های موجود در اسانس با دستگاه گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با استفاده از شاخص های بازداری و بررسی طیفهای جرمی ترکیبات و مقایسه آنها با طیف های جرمی استاندارد موجود در کتابخانه های کامپیوتری و مراجع معتبر صورت گرفت.

یافته ها: بازده اسانس اندام هوایی گیاه روناس صخره زی Rubia florida 031/0% به دست آمد و 32 ترکیب در اسانس شناسایی گردید. عمده ترین ترکیب های شناسایی شده در اسانس: دکان (% 38/8)، پالمیتیک اسید (%07/8 )، اکتان (%55/6)، پالمیتیک اسید، متیل استر (%11/5)، لینولئیک اسید، اتیل استر (%53/5) بودند.

نتیجه گیری: محققین خاصیت ضد سرطانی وآنتی اکسیدانی و درمان و پیشگیری آلرژی غذایی را در ایزومر سیس و ترانس اسید لینولئیک به اثبات رساندند. با توجه به ترکیب درصد ها می توان چنین نتیجه گیری نمود که 12/52 % از کل اسانس گیاه روناس صخره زی را ترکیبات آنتی اکسیدانی تشکیل می دهد.

واژه‌های کلیدی: Rubia florida، اسانس، GC-MASS، پالمیتیک اسید، لینولئیک اسید
متن کامل [PDF 378 kb]   (113 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: ۱۳۹۶/۴/۳ | پذیرش: ۱۳۹۶/۴/۳ | انتشار: ۱۳۹۶/۴/۳
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



DOI: 10.18869/acadpub.jnkums.9.1.15


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arianfar A, Mehraban Sang Atash M, Salhe Abadi S. Identification of chemical constituents of essential oil from aerial parts of florida Rubia . JNKUMS. 2017; 9 (1) :15-26
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1119-fa.html
آریان فر اکرم، مهربان سنگ آتش معصومه، صالح آبادی سمیه. شناسایی اجزای تشکیل دهنده اسانس از اندام هوایی گیاه روناس صخره زی ( (florida Rubia . مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1396; 9 (1) :15-26

URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1119-fa.html

دوره 9، شماره 1 - ( 4-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی Journal of North Khorasan University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.15 seconds with 784 queries by yektaweb 3465