دوره 9، شماره 1 - ( 4-1396 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 26-15 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arianfar A, Mehraban Sang Atash M, Salhe Abadi S. Identification of chemical constituents of essential oil from aerial parts of florida Rubia . North Khorasan University of Medical Sciences 2017; 9 (1) :15-26
URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1119-fa.html
آریان فر اکرم، مهربان سنگ آتش معصومه، صالح آبادی سمیه. شناسایی اجزای تشکیل دهنده اسانس از اندام هوایی گیاه روناس صخره زی ( (florida Rubia . مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی. 1396; 9 (1) :15-26

URL: http://journal.nkums.ac.ir/article-1-1119-fa.html


1- دانشگاه آزاد اسلامی قوچان ، a_aria_1443@yahoo.com
2- پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی مشهد
3- دانشگاه آزاد اسلامی قوچان
چکيده:   (5439 مشاهده)

زمینه و هدف: گیاه چند ساله روناس با نام علمی Rubia florida، گیاهی عمدتا صنعتی است که در زمان گذشته در صنعت رنگرزی مورد استفاده قرار می گرفته است. هدف از این تحقیق  بررسی ترکیبات مؤثره اسانس روناس صخره زی، بومی استان خراسان شمالی است تا به شناخته شدن این گیاه کمک نماید و راه را برای تحقیقات آینده داروسازی و کاربردی جهت درمان هموار سازد.

مواد و روش کار: اندام هوایی گیاه روناس صخره زی پس از جمع آوری و خشک شدن در دمای محیط با روش تقطیر با بخار آب و با استفاده از دستگاه شیشه ای کلونجر، اسانس گیری شد. اسانس به صورت یک لایه روغنی زرد روشن با بازده 031/0 درصد بدست آمد. ترکیب های موجود در اسانس با دستگاه گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با استفاده از شاخص های بازداری و بررسی طیفهای جرمی ترکیبات و مقایسه آنها با طیف های جرمی استاندارد موجود در کتابخانه های کامپیوتری و مراجع معتبر صورت گرفت.

یافته ها: بازده اسانس اندام هوایی گیاه روناس صخره زی Rubia florida 031/0% به دست آمد و 32 ترکیب در اسانس شناسایی گردید. عمده ترین ترکیب های شناسایی شده در اسانس: دکان (% 38/8)، پالمیتیک اسید (%07/8 )، اکتان (%55/6)، پالمیتیک اسید، متیل استر (%11/5)، لینولئیک اسید، اتیل استر (%53/5) بودند.

نتیجه گیری: محققین خاصیت ضد سرطانی وآنتی اکسیدانی و درمان و پیشگیری آلرژی غذایی را در ایزومر سیس و ترانس اسید لینولئیک به اثبات رساندند. با توجه به ترکیب درصد ها می توان چنین نتیجه گیری نمود که 12/52 % از کل اسانس گیاه روناس صخره زی را ترکیبات آنتی اکسیدانی تشکیل می دهد.

متن کامل [PDF 378 kb]   (5035 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1396/4/3 | پذیرش: 1396/4/3 | انتشار: 1396/4/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of North Khorasan University of Medical Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb